31. prosince 2022

Ztrátou Benedikta XVI. odchází nejen osobnost církve, ale i významný člověk s konzervativními a tradičními hodnotami

(www.ods.cz) Zemřel Benedikt XVI., emeritní papež, významná osobnost katolické církve a jeden z největších evropských a světových intelektuálů. Jeho konzervativní trvání na osvědčených hodnotách, tradicích a pokorný přístup k dědictví předků, byly pro svět inspirující. Osobnost Benedikta XVI. ve svém komentáři popisuje Jan Skopeček (ODS), místopředseda Poslanecké sněmovny PČR.

Zemřel Benedikt XVI. Odchází nejen významná osobnost katolické církve, ale jeden z největších evropských a světových intelektuálů v tom nejlepším smyslu slova. Jeho konzervativní trvání na osvědčených hodnotách a tradicích a pokorný přístup k dědictví předků byly inspirující.

Ukotvený svým životem a působením v Bavorsku měl vždy blízko ke střední Evropě i České republice. Jako tehdejší spolupracovník prezidenta Klause vzpomínám na významnou a srdečnou papežskou návštěvu ČR, která se na pozvání prezidenta Václava Klause uskutečnila v roce 2009.

Jeho odchod do emeritury byl ztrátou významného konzervativního hlasu, který nebyl k obrovské škodě nikým nahrazen. Konzervativního hlasu, který tolik progresivní levice nesnášela a kvůli kterému na něj často útočila.

Odkaz Benedikta XVI. tu nicméně zůstane i pro další generace díky jeho rozsáhlému literárnímu dílu, které za sebou tento významný teolog a akademik zanechal.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice

Štítky:
tisková zpráva