22. března 2022

Koalice SPOLU: Prosazujeme změnu stavebního zákona

(www.ods.cz) Na další schůzi Poslanecké sněmovny se budou poslanci věnovat volbě členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu, daňovému opatření, které umožní odečíst si od základu daně hodnotu bezúplatného plnění za dobročinnou pomoc Ukrajině, vyslání českých vojáků na Slovensko a dalším bodům. Zásadním bodem bude také odložení účinnosti stavebního zákona, které zabrání vzniku nejvyššího stavebního úřadu, jehož zřízení by bylo spojeno s vysokými náklady pro rozpočet a ohrozilo by výstavbu v ČR. Jedná se o první opatření ke splnění předvolebního slibu změny stavebního zákona a urychlení výstavby v ČR.

„V Poslanecké sněmovně reflektujeme situaci agrese Ruska na Ukrajinu, proto dnes jako první bod projednáme vládní návrh zákona o opatřeních v oblasti daní, podle kterého bude možné si od základu daně odečíst hodnotu bezúplatného plnění. To se bude týkat těch, kteří chtějí dobročinným způsobem pomoci v rámci humanitární krize na Ukrajině. Nejvyšší možná hodnota bezúplatného plnění, kterou lze v úhrnu od základu daně odečíst, bude navýšena na 30 %, a to za zdaňovací období roku 2022,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný s tím, že tento týden čeká Sněmovnu také volba členů rady České televize a Českého rozhlasu.

„Odložení účinnosti stavebního zákona je prvním krokem ke splnění předvolebního slibu změnit stavební zákon a urychlit výstavbu v ČR. Samotné odložení účinnosti, které tento týden projedná Sněmovna, zabrání vzniku nejvyššího stavebního úřadu, který je spojen nejen s vysokými finančními náklady pro státní rozpočet, ale i s hrozbou zablokování výstavby v Česku. I nadále pokračují práce na komplexní reformě založené na dostupnosti stavebních úřadů v území, dodržování lhůt a digitalizaci, která pomůže jak k urychlení procesů, zastupitelnosti, tak i ke kontrole samotného stavebního řízení,“ uvedl poslanec ODS Jiří Havránek.

„Až 650 českých vojáků posílí na Slovensku obranyschopnost východního křídla Severoatlantické aliance. Nejde pouze o politické gesto. Bavíme se o konkrétní misi s konkrétním vojenským úkolem, který reaguje na bezprecedentní ruskou invazi na Ukrajinu. Ministerstvo obrany počítá s náklady kolem 540 milionů korun. Menší část vojáků pak bude pomáhat se zvládáním migrační vlny na Slovensku. V tomto kontextu jen připomínám, že z Ukrajiny před válkou uteklo už celkem přes 3 miliony lidí. Dopady války můžeme zvládnout jedině společně a já vás mohu ujistit, že jednota panuje nejen v rámci naší koalice, ale i v rámci zbytku Evropy,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.