16. srpna 2012

Střet zájmů středočeské ČSSD nevadí a zřejmě nebude vadit ani v budoucnu

Na kandidátce ČSSD do krajských voleb ve Středočeském kraji je řada kandidátů v takzvaném střetu zájmů. Pokud by byli zvoleni do krajského zastupitelstva, museli by se buď vzdát svého současného zaměstnání, nebo svého zastupitelského mandátu. Jinak by se dostali do rozporu s paragrafem 5 zákona č. 130/2000 Sb.

 

"Přitom se nedá říci, že by šlo jen o kandidáty, kteří jsou na seznamu takzvaně do počtu. Naopak, někteří jsou pěkně vysoko, jako například Miloslava Vlková, která kandiduje jako číslo čtyři," uvedla krajská zastupitelka a místopředsedkyně Klubu krajských zastupitelů ODS Dagmar Nohýnková. Právě Miloslava Vlková je příkladem toho, že si sociální demokraté s porušováním zákona o volbách do zastupitelstev krajů hlavu příliš nelámou. Již dva roky je totiž ředitelkou Domova Kytín, poskytovatele sociálních služeb, jehož zřizovatelem je Středočeský kraj. Přesto klidně dál působí jako krajská zastupitelka a může tak hlasovat i o rozhodnutích, které se přímo dotýkají jí řízené organizace. A není jediná. Bývalý zastupitel Karel Mencl se stal ředitelem střední školy, zřizované krajem. Neměl ale tak hroší kůži jako Vlková a po protestech opozice a zveřejnění jeho případu v médiích nakonec z postu zastupitele odstoupil. A ještě jedno oba dva spojuje - stejně jako tehdy Mencl, tak i nyní Vlková čelí trestnímu stíhání. I Jaroslav Duras je krajským zastupitelem, znovu kandiduje a zároveň už dva roky řídí domov pro seniory v Benešově, rovněž zřizovaný krajem. A pak je zde případ Marka Semeráda. Prakticky měsíc po svém zvolení v roce 2008 už měl od Davida Ratha bez výběrového řízení zakázku v Bruselu za 90 000 měsíčně, a navíc poskytoval obcím po tři roky poradenství s dotacemi, o kterých následně jako zastupitel rozhodoval, a necítil to jako střet zájmů. Nyní znovu kandiduje jako desítka.

 

Zajímavý je podle Nohýnkové i fakt, že sociální demokraté zřejmě úmyslně zamlčují na kandidátce skutečnost, že kandidují lidé, které zaměstnává kraj a kteří by tak mohli být ve střetu zájmů. U Vlkové tak neuvedli, že je ředitelkou Domova Kytín, ale označují ji za ředitelku SPMP Hvozdy, což je její druhá funkce. Stejně je tomu u Jiřího Peřiny, který je sice vedoucím Odboru finančního a investic krajského úřadu, takže toho o hospodaření Davida Ratha zřejmě ví víc než dost. "Ovšem volič se to nedozví, protože na kandidátce je uvedeno pouze, že je ekonom," upozornila Nohýnková. Stejně tak i další krajský úředník, vedoucí oddělení sportu Přemysl Landa, má na kandidátce jen informaci, že je místostarostou ve Zdicích.

 

"Další, kdo jsou řediteli organizací zřizovaných krajem a v případě svého zvolení by museli ve svých funkcích skončit, jsou například ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada, na kandidátce číslo jedenáct, Petr Sunkovský, ředitel Krajánku v Jesenici, Pavel Bártl, ředitel krajem zřizované školy v Příbrami, nebo Šárka Alexa, ředitelka muzea v Jílovém u Prahy," doplnila Nohýnková.


Štítky:
tisková zpráva