16. srpna 2012

Nehoráznost vedení kraje v případu Marka Semeráda dosáhla vrcholu

Hejtmanka Moravčíková včera oznámila, že se dohodla s bruselským zástupcem Středočeského kraje Markem Semerádem na ukončení smlouvy ke 12. říjnu 2012. Budou tedy držet dotyčného na lukrativním místečku, kde pobírá devadesát tisíc měsíčně za nic, do posledního okamžiku, kdy to je možné, tedy až do doby zveřejnění výsledků krajských voleb.

Nedá se očekávat, že by nové krajské vedení takové bezprecedentní rozdávání z krajských peněz i nadále trpělo, pokud se ovšem k veslu nevrátí stejná parta. Pak by bylo možné vše.

Co je ovšem vrcholem nehoráznosti je skutečnost, že Marek Semerád na rozloučenou ještě obdrží pěkný dárek v podobě tříměsíčního odstupného, přeloženo do českého jazyka, dalších 270 000 korun. Je to jen dalším důkazem toho, že se jedná o typický švarcsystém, protože jaké odstupné by se mělo vyplácet pro firmu, se kterou rozvazuji smluvní vztah? Zejména když jsou pochybnosti o práci, kterou měla odvádět a firma ji není schopna doložit? A když sama Moravčíková odůvodnila odstoupení od smlouvy tím, že nebyla právně v pořádku? Pak bych tedy spíše očekával žalobu a vymáhání  neoprávněného obohacení krajskými penězi zpět.

Kromě toho se úplně pozapomnělo na fakt, že se zde zřejmě jedná o porušení zákona o veřejných zakázkách, protože firma pana Semeráda získala téměř čtyři miliony z krajských peněz, aniž by bylo na tuto zakázku vyhlášeno výběrové řízení. Typičtější příklad porušení tohoto zákona snad ani nemůže nastat, přesto se nad tím nikdo nepozastavuje a nikdo nepodává trestní oznámení nebo alespoň podnět k šetření na Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

Počínání krajského vedení je v tomto případě výsměchem všem Středočechům a svědčí o tom, do jaké míry systém "dojení" krajského rozpočtu ve prospěch vlivných členů strany a stranické pokladny berou sociální demokraté ve středních Čechách za samozřejmý. Tak samozřejmý, že si peníze z veřejných rozpočtů rozdávají v pravé poledne a ani se nestydí.

 

Štítky:
tisková zpráva