3. srpna 2020

Středočeští zastupitelé ODS: Úvěr před koncem volebního období je neakceptovatelný

(www.ods.cz/region.stredocesky) Středočeští zastupitelé ODS nepodpoří přijetí třímiliardového úvěru od EIB (Evropské investiční banky) dva měsíce před volbami.

„Kvůli koronavirové krizi není jasné, jak se bude vyvíjet příjem kraje. Za těchto okolností přijímat úvěr v takové výši je neodpovědné. Mandát současného zastupitelstva končí už za dva měsíce. Rozhodnutí přitom ovlivní zejména další volební období. Rozhodovat by proto mělo až příští krajské zastupitelstvo,“ kritizuje postup současné krajské koalice Martin Kupka.

Zastupitelé ODS záměr přijetí úvěru před dvěma měsíci podpořili. „Vedení kraje slibovalo, že se zastupiteli projedná konkrétní projekty, které by měly být z úvěru hrazeny. Nic takového se nestalo. Smlouva přitom zahrnuje seznam projektů, na které by bylo možné prostředky čerpat. Pro další zastupitelstvo to pak bude zbytečná komplikace,“ vysvětluje předseda zastupitelského klubu Tomáš Havlíček. Neobvyklé je i to, že rozhodnutí o jednotlivých tranších v rozsahu nejméně 250 mil. Kč přísluší jen krajské radě. „O tak velkém objemu úvěrových prostředků by mělo rozhodovat krajské zastupitelstvo,“ zdůrazňuje člen Finančního výboru Tomáš Havlíček.