1. června 2020

Středočeská záchranná služba potřebuje pomoc!

(www.ods.cz/region.stredocesky) ​​​​​​​Středočeská záchranka po koronavirové krizi prochází těžkou zkouškou. Současné vedení kraje – ANO, ČSSD a KSČM podalo trestní oznámení místo skutečného ohodnocení a uznání. Vedle toho jsou stále nejisté prostředky na odměny i na zvýšení mezd. Alarmující je špatný stav vozového parku, kdy většina sanitních vozidel má najeto více než 200 tisíc kilometrů a v provozu jsou dokonce i vozy s více než půl milionem najetých kilometrů.

Lidé, kteří zachraňují lidské životy ve Středočeském kraji, si zaslouží lepší podmínky. Požadujeme po vedení kraje, aby okamžitě zastavilo tlak na záchranáře v souvislosti s trestním oznámením. Vyzýváme vedení kraje:

  • aby okamžitě zastavilo tlak na záchranáře v souvislosti s trestním oznámením – vyzýváme vedení kraje, aby zveřejnilo podobu trestního oznámení i další korespondence s Policií ČR
  • aby okamžitě vyplatilo odměny záchranářům, kteří v kritické době zasahovali v první linii (o poskytnutí prostředků rozhodla vláda na začátku května)
  • aby zajistilo adekvátní zvýšení prostředků na mzdy záchranářů
  • aby okamžitě spustilo nákup nových sanitních vozů – nejméně 15 sanitek každý rok
  • aby zajistilo bezpečné zásoby ochranných prostředků pro případnou další vlnu epidemie COVID 19.

Díky samotným záchranářům je zdravotnická služba zcela profesionální a odborně dobře vybavena. Za záchranou lidských životů dojíždí na celém území kraje do 20 minut. Bohužel jim chybí skutečná podpora zřizovatele, kterým je Středočeský kraj. Chybí jim respekt a uznání ze strany vedení kraje, lepší vozový park a další vybavení. Zcela na místě je i lepší mzdové ohodnocení.

„Vyjadřuji středočeským záchranářům plnou podporu a udělám všechno, aby se jim ze strany kraje dostalo nejen uznání, ale i nezbytné finanční podpory na odměny i nezbytné vybavení,“ říká kandidát ODS na hejtmana Martin Kupka.

„Navrhneme ještě dnes na zastupitelstvu rozpočtové opatření, které by navýšilo rozpočet záchranky o potřebných 107 mil. Kč na mimořádné odměny a zákonné zvýšení platů,“ dodává Martin Kupka.

www.zachranmezachranku.cz

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu