15. května 2020

ODS v EP: Obnově ekonomiky pomůže méně regulace a překážek, nikoli nové evropské daně

(www.ods.cz) ​​​​​​​Evropský parlament dnes hlasoval o rezoluci, kterou vyzývá Evropskou komisi upravit návrh víceletého finančního rámce, aby reagoval na dopady pandemie koronaviru. Europoslanci ODS tuto rezoluci nepodpořili, protože rezoluce volá po zavedení celé řady nových evropských daní.

„Koronavirovou krizi chtějí eurofederalističtí poslanci EP využít k další integraci a k zavádění nových vlastních zdrojů Unie. Ekonomice to sice nepomůže, ale jejich sen o federální Evropě bude zase o krok blíže. ODS tuto rezoluci nepodpořila, protože Unie potřebuje pravý opak – větší flexibilitu a daňovou soutěž jednotlivých zemí. Jednotné daně budou znamenat jediné – skandinávské daně, ale balkánské služby,“ uvedl předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil.

Rezoluce uvádí několik konkrétních nových zdrojů, na jejichž zavedení by se měla Evropská komise zaměřit. Jsou to společný konsolidovaný základ daně z příjmu právnických osob, daň z digitálních služeb, daň z finančních transakcí, příjem ze systému obchodování s emisemi, příspěvek z plastů a mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích aj.

„Na hospodářský propad kvůli koronavirové krizi je určitě potřeba reagovat. Ale měly by tak činit jednotlivé členské země a měly by na to mít dostatek peněz. Zavádění nových evropských daní tyto peníze občanům, podnikatelům i státu sebere. EU by se měla soustředit na pomoc při obnově obchodu – rušení byrokratických překážek, koordinaci odstraňování bariér pro přeshraniční dopravu zboží nebo investice do společného výzkumu. V tomto je její přidaná hodnota a činnost, které by se měla primárně věnovat,“ dodala europoslankyně Veronika Vrecionová.