29. dubna 2020

ODS: Zelenou dohodu pro Evropu je potřeba odmítnout a výrazně přehodnotit

(www.ods.cz) ​​​​​​​Výbor pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny dnes na základě návrhů poslanců ODS Jana Zahradníka a Jana Skopečka přijal usnesení, že je nezbytné odmítnout a výrazně přehodnotit Zelenou dohodu pro Evropu a vyzval vládu, aby iniciovala revizi ambiciózních cílů Evropské unie v oblasti přechodu na klimaticky neutrální ekonomiku obsažených v tzv. Zelené dohodě pro Evropu.

„Zelenou dohodu pro Evropu by bylo nejvhodnější v její nynější podobě odmítnout, nebo alespoň výrazně revidovat a přehodnotit. Ještě před vypuknutím pandemie COVID-19 bylo jasné, že jde o dokument jdoucí proti fyzikálním a ekonomickým zákonitostem, který bude stát občany obří náklady. Dokument, který dodatečnými nákladnými regulacemi ohrozí konkurenceschopnost průmyslu v evropských zemích a tedy i velký počet pracovních míst. Zelená dohoda dává klíčovou roli drahým a neefektivním obnovitelným zdrojům, ke kterým nemá Česká republika vhodné podmínky, a naopak ani slovem nezmiňuje jadernou energetiku, kterou v energetickém mixu nezbytně potřebujeme. Absurdně připouští ještě větší zpřísnění již dnes nerealisticky nastavených cílů snižování emisí CO2. Obří náklady Zelené dohody bychom v naší zemi měli raději přesměrovat na opatření proti suchu, které nás sužuje. To by byla skutečná pomoc životnímu prostředí a občanům ČR, nikoliv přehnané, nerealistické cíle Zelené dohody, na které dnes nemáme dostatek finančních prostředků,“ říká poslanec a člen výboru pro evropské záležitosti a zároveň člen výboru pro životní prostředí Jan Zahradník a dodává, že teď je míč na straně vlády, aby přijatá usnesení vyslyšela a začala v zájmu občanů ČR na evropské půdě jednat.

„Zelená dohoda je od začátku velmi zideologizovaný projekt, který jde proti zájmům občanů České republiky. Jsme jednou z vůbec nejprůmyslovějších zemí na světě a náklady Zelené dohody by tak pro nás byly v porovnání s ostatními státy EU jedny z nejvyšších. Její přijetí by postihlo především automobilový průmysl, energetiku, teplárenství a další oblasti našeho hospodářství. Jsem proto rád, že výbor pro evropské záležitosti dnes souhlasil s naším návrhem usnesení, že je ‚nezbytné z důvodu ohrožení konkurenceschopnosti evropských ekonomik a nedostatku prostředků ve veřejném i soukromém sektoru k nákladnému přechodu na uhlíkově neutrální EU odmítnout a výrazně přehodnotit Zelenou dohodu pro Evropu a na ni navazující Investiční plán pro udržitelnou Evropu.‘ Příliš ambiciózní cíle tzv. Zelené dohody a navazujícího investičního plánu nebyly ze strany EU realisticky finančně pokryty ani před vypuknutím krize související s COVID-19. Dnes je však zcela zřejmé, že budou evropské předlužené ekonomiky hledat složitě zdroje na mnohem aktuálnější potřeby. Nenechme si namluvit, že kdo je proti Zelené dohodě, je proti kvalitnímu životnímu prostředí. Není to pravda, pečujme o naši krajinu, hledejme nástroje, jak zadržet v naší krajině více vody. To je potřebné a žádoucí. Nelikvidujme si ale prosperitu a životní úroveň iracionálními zelenými politikami, kterým jde o úplně něco jiného,“ dodává člen výboru pro evropské záležitosti a poslanec Jan Skopeček.