9. května 2018

Usnesení výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny

(www.ods.cz)

Výbor pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny na svém dnešním jednání přijal tento můj návrh usnesení:

„Výbor pro evropské záležitosti odmítá účast předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera na oslavách v souvislosti s 200letým výročím narození Karla Marxe. Zvláště vůči východním a středoevropským členským státům EU, které plně nesly tragické důsledky marxistických experimentů, je takový krok předsedy Evropské komise ukázkou naprosté necitlivosti a výsměchu k jejich historii.“

Děkuji kolegům i z ostatních poslaneckých klubů, kteří se k návrhu připojili, a umožnili tak jeho přijetí. Usnesení celého sněmovního výboru má nemalou váhu a ukazuje, že přes vzájemné aktuální politické půtky si je více poslanců vědomo škod, které naší zemi marxistické myšlenky přinesly. Předseda Evropské komise Juncker musí vědět, že se nás jeho jednání výrazně dotklo.

V následujících dnech zároveň dopisem požádám naší paní eurokomisařku Jourovou, aby se od jednání šéfa Evropské komise v této věci distancovala.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS