4. května 2018

Komentář k odhalování sochy Karla Marxe předsedou Evropské komise Junckerem

(www.ods.cz) Dnešní účast předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera na odhalení sochy Karlu Marxovi v německém Trevíru je neuvěřitelným krokem a fackou do tváře zejména zemím střední a východní Evropy, které dlouhá desetiletí nesly tragické důsledky marxistického experimentu. Tyto důsledky byly v rovině nejen nezměrných ekonomických škod způsobených de facto likvidací soukromého vlastnictví a nastolením centrálně řízeného ekonomického systému, který se pod tíhou vlastní neefektivity a selhání zhroutil, ale i v rovině brutálně omezené individuální svobody a bezpočtu lidských životů.

 
Předseda Evropské komise Juncker uctěním Karla Marxe ukazuje nejen vlastní ideové preference. Tímto svým krokem potvrzuje skepsi obhájců individuální svobody a tržní ekonomiky k současné podobě EU a zvyšuje obavy ohledně jejího dalšího směřování. Dokud bude evropská politická elita mít blíže k marxistickým, resp. neomarxistickým myšlenkám oproti obhajobě myšlenek klasického liberalismu, tedy obrany soukromého vlastnictví, maximální individuální svobody a minima státních zásahů, k tolik potřebné reformě EU, po které ODS dlouho volá, nedojde.
 
Dnešní krok Jeana-Clauda Junckera je výsměchem historii, zejména tragické historii naší země a dalších postkomunistických států. Pokud nemá úctu a dostatek citlivosti ke složitému historickému vývoji Evropy předseda Evropské komise pocházející z té části Evropy, která byla tragického marxistického experimentu ušetřena, o to více by se měli hlasitě ozvat členové Komise pocházející ze zemí, které komunismus tolik zasáhl. Ale nejen členové Komise, ale všichni státníci, politici a lidé, kterým není lhostejná svoboda a kteří tragédii komunismu nechtějí opakovat. Předseda Evropské komise Juncker musí vědět, že se dopustil naprosto odsouzeníhodného kroku.
 
Jan Skopeček

poslanec PČR
ekonomický expert ODS