29. června 2016

Kraj dostal finance navíc, socialisté a komunisté je využít nedokázali

Středočeský kraj obdržel v roce 2015 díky změně ve sdílených daních do svého rozpočtu o téměř 2 miliardy korun více, než v předešlém roce. Přesto kraj nedokáže tuto finanční injekci pro občany Středočeského kraje efektivně využit a zlepšit strukturu hospodaření kraje. Koalice ČSSD a KSČM totiž i nadále zvyšuje běžné výdaje.

Zatímco v roce 2013 činily běžné výdaje 16,1 miliardy korun, v roce 2014 to bylo už o 600 milionů korun více. V loňském roce pak činil rozdíl oproti roku 2013 dokonce 1,6 miliardy korun. „Za jeden jediný rok tak dokázali socialisté a komunisté projíst o více jak 1 miliardu korun více. Tyto peníze by přitom mohly posloužit k rozvoji kraje a k užitku jeho občanů. ODS by tyto prostředky raději viděla v silnicích nebo na středních školách. Paradoxem je, že se zvýšením běžných výdajů se nelepší stav majetku kraje, který naopak nadále chátrá,“ říká předseda kontrolního výboru Jan Skopeček.

Běžné výdaje tak ke škodě středočeských občanů rostly v loňském roce o stejnou částku, jako výdaje kapitálové, které oproti roku 2014 vzrostly rovněž o cca 1,2 miliardy korun. Srovnáme-li úroveň investic v roce 2015 například s rokem 2013, zjistíme, že investice byly v loni vyšší jen o necelých 900 milionů korun, a to při dramaticky vyšších příjmech, které má kraj k dispozici.

ODS takové hospodaření považuje za neumětelství, které brání rozvoji Středočeského kraje a po volbách s ním rázně skoncuje. Jedině zdravé a efektivní hospodaření s maximálním využitím investičních příležitostí je předpokladem pro úspěšný rozvoj kraje. Rok od roku je přitom čím dál tím více zřejmé, že současná koalice ČSSD a KSČM takového hospodaření schopna není.

Plýtvání financemi občanů Středočeského kraje potvrdily ostatně i závěry z interních auditů, které nechal sám kraj zpracovat pro akce „Dostavba muzea lidových staveb v Kouřimi“, „Památník národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech“, „Multifunkční turistické centrum Vrch Bělá“ a „Rekonstrukce a dostavba regionálního muzea v Kolíně“. Zjištění v rámci těchto auditů jsou zásadní: nedostatečná připravenost projektů, nesystémové řízení, neprovádění kontrol, nedodržování termínů, neopodstatněné změny v projektech, atd.

„Závěr je jednoznačný. Auditní skupina nemůže podat ujištění, že projekty jsou realizovány hospodárně, účelně a účinně.Dle informací, které byly předloženy Finančnímu výboru, krajz důvodu špatného řízení projektů přišel o téměř 100 milionů korun. Budeme proto na příštím jednání zastupitelstva požadovat předložení, jakým způsobem bude kraj vzniklou ztrátu řešit a jaké důsledky z auditů vyvodil,“ upozorňuje místopředseda finančního výboru Tomáš Havlíček.

Štítky:
tisková zpráva