28. ledna 2024

Za pět minut dvanáct: Důchodců se inflace dotkla nejméně

(tn.cz) Hostem nedělního diskusního pořadu TV Nova Za pět minut dvanáct byl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček. Střetl se v diskusi s bývalým předsedou ČSSD Vladimírem Špidlou. Místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) v diskusi mj. prohlásil, že se inflace důchodců dotkla nejméně.

Celou debatu s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na TV Nova.

„Rozhodnutí Ústavního soudu bylo určitě potřebné. Já jsem ho přivítal,“ řekl o nálezu Ústavního soudu o valorizaci penzí Skopeček. „My jsme se dostali do zcela mimořádné situace, kdy jsme měli dvoucifernou inflaci,“ doplnil Skopeček.

„Konstatoval, že hospodářská škoda může být i charakteru nezvladatelných mandatorních výdajů,“ oponoval místopředseda Sněmovny Skopeček. Řekl také, že během vládnutí kabinetu Petra Fialy (ODS) se důchody zvedly pětkrát. „Jestli mluvíme o nelidské situaci, tak důchodců se opravdu nedotkla,“ uvedl Skopeček.

„Neplatí, že zdroje jsou. Nejsou,“ reagoval také na známý výrok Vladimíra Špidly Jan Skopeček. „Musíme přijít s dalšími řešeními, aby byl penzijní systém udržitelný,“ pokračoval Jan Skopeček.

„Pan kolega Špidla říká, že máme drasticky zvýšit daně,“ argumentoval Skopeček. „Ani tím bychom nikdy nedosáhli vyrovnaných čísel,“ míní Skopeček.

Jan Skopeček

místopředseda Poslanecké sněmovny
místopředseda poslaneckého klubu ODS
poslanec PČR
ekonomický expert ODS
předseda ODS Hořovice