21. prosince 2023

ČRo Plus: Zrušením práva veta v EU přilijeme jen olej do ohně

(ČRo Plus) Evropská unie hledá stále obtížněji shodu na některých klíčových otázkách. Pomohlo by zrušení práva veta?

Celou debatu s Veronikou Vrecionovou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Podle europoslankyně by se zrušení práva veta, které se používá při rozhodování v otázkách rozpočtu, společné zahraniční politiky, při schvalování sankcí nebo v oblasti daní, mohlo z dlouhodobého hlediska obrátit proti samotné Unii a proti členským státům.

„Je to krátkozraké řešení. Na první pohled vypadá dobře, nicméně to, že se teď všichni musíme umět nějakým způsobem dohodnout i přesto, že někdo hanebně vydírá, je daleko cennější. Pokud zrušíme právo veta, budeme jenom přilévat olej do ohně a situaci ještě daleko více zkomplikujeme,“ myslí si Vrecionová.

Podle Vrecionové by v současné době bylo i riskantní otvírat pro EU tak těžké, složité, kontroverzní téma, jako je změna systému při rozhodování.

„Máme na prahu Evropy dvě války, problémy s energiemi atd. Jestli se v tuto chvíli začneme zaobírat sami sebou a budeme se pokoušet systém změnit, tak se Evropa zase zahltí. Pro zrušení práva veta stejně potřebujete souhlas všech, tak stejně ničeho nedosáhneme, protože nebudou všechny členské státy se vším souhlasit. Prostě na to není vůbec čas, abychom teď řešili své vlastní problémy,“ míní Vrecionová.

Veronika Vrecionová

předsedkyně europoslaneckého klubu ODS
členka Programového týmu ODS zemědělství