13. listopadu 2017

Události, komentáře: Téma pro předsedu poslaneckého klubu ODS

(Česká televize) Máme tu čtvrtý povolební týden a konec jednání o nové vládě se zatím nerýsuje. A to se kromě toho ještě vede spor o to, kdo povede sněmovnu. Piráti jsou stále připraveni podpořit v čele dolní komory zástupce ANO - za což si od ODS vyslechli, že hrají roli užitečných idiotů. Obě strany si to budou moci vyříkat za chvíli. To bude náš první dnešní duel – poslanec Pirátů Milan Ferjenčík versus předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.


David BOREK, moderátor:
Ustavující schůzi zahájí předseda předchozí sněmovny, tedy sociální demokrat Hamáček. Největší šanci ho nahradit v čele dolní komory má Radek Vondráček z hnutí ANO.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor:
Poslední série schůzek u prezidenta začala. Pondělí patřilo ČSSD. Hlavním tématem byla podle sociálních demokratů ustavující schůze a to, kdo sněmovnu povede. Prezident prý podpořil Jana Hamáčka na místopředsedu.

Milan CHOVANEC, úřadující předseda strany /ČSSD/:
Přijde mi logické, aby bývalý výborný předseda Poslanecké sněmovny prostě pokračoval na pozici místopředsedy. Ta nominace za nás platí.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor:
Podle sociálních demokratů je nereálný plán Pirátů, aby opozice získala vedení všech výborů ve sněmovně. To odmítají i občanští demokraté a lidovci.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/:
O těch pozicích těch předsedů výborů bysme se chtěli bavit se všemi stranami včetně ANO. Chceme svolat ten kulatý stůl, jeho pokračování.

Jan HAMÁČEK, končící předseda sněmovny /ČSSD/:
Bylo by to tedy jisté novum a myslím si, že to podle současného rozpoložení v Poslanecké sněmovně není úplně možné.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor:
Miloš Zeman slyšel i to, že ČSSD nepodpoří vládu Andreje Babiše, a mluvilo se i o situaci ve straně.

Milan CHOVANEC, úřadující předseda strany /ČSSD/:
Bavili jsme se i o situaci v sociální demokracii, kdy pan prezident avizoval, že jako člověk, který je se sociální demokracií spojen, že mu není osud této strany lhostejný.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor:
Andrej Babiš mezitím dál pokračuje ve skládání svého vládního týmu. Tady v sokolovně v Průhonicích si naplánoval na dnešek pracovní oběd s šéfy významných institucí, které se věnují kultuře, divadlo, muzeum, filharmonie.

Jan BURIAN, ředitel Národního divadla:
Mluvili jsme o grantových programech, mluvili jsme o investičních programech, jak co se týká památek, tak co se týká obnovy kulturní infrastruktury.

Karel KSANDR, ředitel Národního technického muzea:
Hovořili jsme o tom, že třeba v případě muzeí a galerií státních, že by se třeba mělo uvažovat i o tom, aby bylo třeba zbaveno vstupného.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor:
Babiš plánuje, že by pod kulturu spadal cestovní ruch, který teď primárně řeší ministerstvo pro místní rozvoj.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Velký potenciál dostat ty turisty i mimo Prahu, mimo Český Krumlov, mimo Telč, takže to jsou všechno věci, které bysme tam chtěli řešit.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor:
Naopak kultura má přijít o církve. Ty by mělo mít na starosti ministerstvo financí. A nejsou to jediné změny, které mohou s novou vládou přijít.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Agenda protidrogová, jestli má být na úřadě vlády nebo spíš na ministerstvu zdravotnictví, nebo problematika lidských práv, jestli to má být na úřadě vlády nebo má to blízko k MPSV. Agenda státu jako takového na vnitru a další věci, tak o tom diskutujeme.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor:
To, kdo by měl být ministr kultury, se dnes na schůzce neřešilo. Podle Andreje Babiše by byl ideálním kandidátem brněnský primátor Petr Vokřál.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Má dost práce v Brně a bylo by škoda vlastně ho nějak teďka přesouvat na tento post, i když by to určitě jako zvládl skvěle.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor:
Takže toho vylučujete.

Andrej BABIŠ, předseda hnutí /ANO/:
Určitě.

Vladimír KEBLÚŠEK, redaktor:
Ve vládním týmu zatím nemá Andrej Babiš jasno ani o školství nebo zdravotnictví. Jak říká, na všechny posty má několik kandidátů. Vladimír Keblúšek, Česká televize.

David BOREK, moderátor:
Je tu s námi poslanec za Piráty Mikuláš Ferjenčík. Vítejte.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Děkuji za pozvání.

David BOREK, moderátor:
A není tady s námi, ale bude nás slyšet a bude s nám mluvit Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS. Já vás zdravím.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer z Malých Hoštic.

David BOREK, moderátor:
A ačkoliv vás máme živě ve vysílání, tak já s dovolením začnu tím, že budu citovat váš výrok, pane předsedo, ten citát zní takto. "Pro nás je velkým zklamáním, že se součástí tohoto paktu stali i Piráti, kteří se snažili prezentovat jako nový vítr české politiky. Místo toho několik málo týdnů po volbách sedli na lep duu Babiš-Zeman a bohužel se stali jejich užitečnými idioty." Konec citátu. Proč si to myslíte, pane Stanjuro?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
No, protože Piráti nám včera vzkázali, že se rozhodli, že budou volit Radka Vondráčka do čela Poslanecké sněmovny, takže se chovají, jako by byli s ANO v koalici. Myslím, že politický cíl Andreje Babiše je naprosto jasný. Přestože získal necelých třicet procent, tak chce vládnout sám, má od prezidenta republiky slíbené první dva pokusy. Pokud v čele Poslanecké sněmovny stane Radek Vondráček, o jehož loajalitě k Andreji Babišovi nemůžeme pochybovat, tak nepochybně dostane i třetí pokus Andrej Babiš. Takže on chce vládnout sám, přestože měl necelých třicet procent. A pokud se mu to nepovede, tak podle mě vyvolá předčasné volby. A to hraje dohromady s prezidentem Zemanem. Ten mocenský pakt je naprosto jasný. A každý, kdo bude volit Radka Vondráčka, se stává součástí toho paktu ať už vědomě, nebo nevědomě. Na to jsem upozornil.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Já si myslím, že to je úplně nesmyslná konstrukce. Zaprvé pan Stanjura úplně vynechal to naše B, že když jsme řekli, že současně si myslíme, že by ANO nemělo mít předsedy, předsedy výborů v té sněmovně, že ta opozice má tu vládu kontrolovat a má v tom vyjednávání s ANO být daleko tvrdší právě v požadavcích na tu kontrolu ministerstev, protože dneska když třeba zemědělský výbor dostane ANO, bude mít vládní post a třeba pan Faltýnek nesvolá ten výbor, když bude nějaká závažná kauza v té oblasti, tak ta sněmovna velmi obtížně na to bude reagovat. Proto my si myslíme, že je potřeba současně tu sněmovnu ustavit, neblokovat ji, umožnit jí pracovat. A současně aby ta opozice byla důslednější v kontrole vlády.

David BOREK, moderátor:
Pane Stanjuro, stačí vám to jako vysvětlení?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
No, a jak to chtějí udělat? Na to potřebujeme většinu nebo oni na to potřebují většinu, aby nepustili nikoho z hnutí ANO do vedení výborů. Zaprvé je to poměrně neobvyklé. Nejprve si najdou výmluvu, že chtějí podpořit Radka Vondráčka, že respektují výsledky voleb, a potom z osmnácti výborů nechtějí dát ANO ani jeden, tak to už nerespektují výsledky voleb. A hlavně jak to dokážeme v té Poslanecké sněmovně? Kdo je vlastně v té opozici a kdo je v koalici? A navíc chci říct, že když požádá jedna třetina členů výboru o svolání, tak ho předseda musí, musí srovnat. Mnohem důležitější z ústavního hlediska a z toho, co nás čeká v příštích týdnech a měsících, je funkce předsedy Poslanecké sněmovny. A tu Piráti takhle zadarmo lehce dávají hnutí ANO. Mnohem méně důležité jsou, je to, kdo je předsedou výborů a o tom chtějí tvrdě vyjednávat, ale nevím s kým. To je velmi, velmi složité, jestli například Piráti chtějí vést zemědělský výbor. My to klidně podpoříme, v tom není žádný problém. Ale podle mě se nedá dělat politika tak, že Piráti nám ze sněmovní chaty vzkáží své nápady a my na to máme dneska reagovat. My zítra máme s Pirátskou stranou jednání. Tam si to určitě řekneme, jaké vidíme plusy, jaké vidíme minusy navržených řešení, my je budeme přesvědčovat o tom, že...

David BOREK, moderátor:
Dobře, tak nechme také, ano, nechme reagovat...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
...není dobrý nápad, aby, aby i třetí pokus dali hnutí, hnutí ANO.

David BOREK, moderátor:
Nechme reagovat pane Ferjenčíka a chraň bůh, aby to byly, byly stejné věty, které, protože začíná se trochu zacyklovat, pánové, tak to posuneme trochu.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Jo, ten problém té konstrukce pana Stanjury je v tom, že to, že pan Vondráček bude předsedou té sněmovny, je realita a Piráti o tom ani nerozhodli. On má 115 hlasů i bez Pirátů. Takže ODS tady se svými 25 hlasy plus, já nevím, 7 hlasů z TOP 09 říká, že existuje nějaká alternativa. Ale ve skutečnosti nikdo žádnou alternativu nenabídl.

David BOREK, moderátor:
Ale možnost, tedy že byste nehlasovali, prostě že byste ani nepodpořili, ani nezablokovali, ale prostě nehlasovali pro pana Vondráčka, je to, je to možnost?

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Náš klub se na tom jednoznačně usnesl, že mu přijde rozumné, aby se ta sněmovna ustanovila, aby mohla pracovat. Piráti jsou konstruktivní opozice. My jsme opozice. Přijde to nálepkování úplně směšné. Tady, tady jde o jeden konkrétní post, který je nutný k tomu, aby ta sněmovna mohla začít fungovat, aby tady nebyla vláda Bohuslava Sobotky, která už dávno jako ty volby prohrála, že jo, takže je potřeba, je potřeba se posunout dál, sněmovnu ustanovit a začít normálně pracovat na legislativě.

David BOREK, moderátor:
Tak dobře, dobře. A abychom se tedy nezacyklovali, tak mám pro vás takovou podotázku, pane Ferjenčíku, vy jste také řekli, když jste řekli, že budete hlasovat pro pana Vondráčka, že je kdykoliv přece možné převolit předsedu sněmovny. Ale na to je potřeba nějaká většina, je to tak.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Samozřejmě.

David BOREK, moderátor:
Když bude nějaká většina, tak prostě pan Vondráček tam zůstane.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Když se najde 101 hlasů ve sněmovně, které si budou myslet, že ta třetí vláda má být jiná než pod taktovkou ANO, tak prostě vymění toho předsedu té sněmovny a ta vláda bude jiná.

David BOREK, moderátor:
To je vlastně stejná otázka na vás, pane Stanjuro. Jaký smysl má ten boj ODS o post předsedy sněmovny, protože skutečně vy potřebujete 101 a pokud ji nebudete mít, tak to vypadá, že chcete mít třetí pokus pro menšinovou vládu třeba za účasti ODS. Ale není to vlastně prašť jako uhoď ve srovnání s možnými dvěma vládami Andreje Babiše bez důvěry?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Není to prašť jako uhoď. Ne, není to žádné prašť jako uhoď. Je to velmi důležité a poměrně směšný, když budu používat to slovo, které si pan kolega oblíbil, všechno je směšné, jenom on všechno myslí vážně a myslí dobře, tak je přece směšné říkat, Vondráček už má 115, tak my k tomu přisypem dalších 22. Nevidím žádný důvod. To vůbec nemluvíme o blokaci sněmovny. Nevím, proč to sem tahá do té debaty. Žádné blokace sněmovny...

David BOREK, moderátor:
Moje otázka, pane Stanjuro, moje otázka zněla jinak.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
...řeč prostě není.

David BOREK, moderátor:
Moje otázka, pane Stanjuro, moje otázka zněla, co vlastně sledujete...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ta vaše otázka byla hrozně dlouhá, já se omlouvám.

David BOREK, moderátor:
To, to dělám, to máte pravdu.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já se omlouvám, ta otázka byla tak dlouhá...

David BOREK, moderátor:
Tak já ji zkrátím. Proč tak bazírovat na postu předsedy sněmovny...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji.

David BOREK, moderátor:
...když třetí pokus stejně by mohl skončit menšinovou vládou?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nevíme. Ještě neskončil ani první pokus a budeme spekulovat o třetím. Je to velmi netradiční. Tady se bavíme o tom, že má začít legislativní proces v Poslanecké sněmovně, ale kde je vládní většina, kde je většina v Poslanecké sněmovně? To je naprosto normální postup. Andrej Babiš ji nehledá. On chce vládnout sám. On neměl ani třicet procent. Kdyby měl padesát jedna procent, tak je to legitimní. Piráti mu v tom pomáhají. Má slíbené, nestandardně dopředu má slíbené od prezidenta Zemana druhá pokus, to není úplně standardní. To znamená, on vlastně nejedná, on hledá ministry. To jsme slyšeli v té úvodní reportáži. On nemá většinu v Poslanecké sněmovně a dělá České hledá superstar nebo Česko hledá ministry a hledá takhle mezi, mezi svými členy a podobně. Všechna ministerstva budou hnutí ANO, přitom hnutí ANO nemá zabezpečenou většinu. A tady pan kolega z Pirátské strany říká, už je to jasné, že, že bude Vondráček. No, jasné to není. Volby teprv budou, volby jsou tajné, ale pokud vy dáte Vondráčkovi 22 hlasů, no, tak jste součástí té dohody ANO, KSČM, SPD a vy, protože to jsou ty strany, které chtějí, dneska aspoň veřejně říkají, že chtějí volit pana Vondráčka, tak pan s nima možná uděláte většinu na ty výbory, s náma těžko.

David BOREK, moderátor:
Hodně stručně.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Hodně stručně. Je důležité, pan Stanjura po volbách 2013 říkal, že předsedu Poslanecké sněmovny má mít nejsilnější strana ve sněmovně a teďka tady najednou rozjíždí nějakou konstrukci, že...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, ne, ne, ne.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
...že ve skutečnosti Piráti můžou za to, že Babiš dostane třetí pokus.

David BOREK, moderátor:
Vy tam opravdu nevidíte rozdíl mezi funkcí předsedy sněmovny v době, kdy se vlastně bezprostředně po loňských, po minulých volbách začala formovat ta budoucí koalice, a postem předsedy sněmovny teď, kdy ten post skutečně může za pár měsíců obsahovat i tu možnost výběru de facto třetího premiéra?

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Tak ta třetí možnost je hypotéza. A my ani nevíme, jestli ještě bude pan prezident Zeman na Hradě, až přijde na řadu ten druhý pokus. Minule, když první pokus nevyšel, tak trvalo půl roku, než byl ten druhý. Takže mezitím se může klidně změnit prezident.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nebyl žádný druhý pokus, nebyl žádný druhý pokus. Nevím, o čem to mluvíte. Pokud nedostane první vláda Andreje Babiše důvěru, musí, musí podat demisi...

David BOREK, moderátor:
Ne, teď mám pocit, že pan Ferjenčík, já tedy nechci být, já tedy nechci být jeho tiskovým mluvčím, mám pocit, že mluvil o první a druhé vládě Mirka Topolánka.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Přesně tak.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale to byla úplně jiná situace. To jako to jsou takové srovnání, které kulhají. Já jsem v roce 2013 taky řekl něco úplně jiného. V té době byla jasná vládní většina, vznikala koaliční strana, která měla zhruba 115 nebo 111 mandátů. My jsme považovali tehdejší kandidaturu Jana Hamáčka za dobrou a protože jsme byli v opozici, řekli jsme, že ho budeme volit. A on pak v zásadě tím svým čtyřletým působením dokázal, že byl dobrý předseda Poslanecké sněmovny, a my jsme toho svého rozhodnutí nelitovali. A to byla úplně jiná, jiná situace. Samozřejmě mohou Piráti citovat z mého třířádkového vystoupení k té, k té volbě, ale pokud neřeknou kontext té situace politické. Kdyby v této chvíli byla většina jasně přiznaná, která by řekla, my jsme většina v Poslanecké sněmovně, našim kandidátem je například pan Vondráček, ale my postavíme vládu, tak tomu rozumím. A my bychom s největší pravděpodobností protikandidáta nepostavili. V roce 2013 jsme nebyli druzí na pásce, byli jsme až pátí, že tehdy nejsilnější opoziční strana nepostavila kandidáta na funkci předsedy, to je prostě jejich věc, to není náš, není náš problém. Tak já chci říct, že to kulhání prostě srovná a Piráti tady prostě pomáhají tomu, že Andrej Babiš bude dopředu vědět, že má tři pokusy. To znamená, ty první dva může dělat, tak jako ten první, že vlastně nejedná a zkouší to, jestli by ho náhodou někdo nepodpořil.

David BOREK, moderátor:
Dobře. Tak musím konstatovat, že jste se opět zacyklili, ale možná je to i chybou mou, že prostě ty otázky nepokládám vlastně z úplně jiného ranku. Tak já to zkusím. Tady byla teorie od pana Stanjury, že cílem Andreje Babiše je vládnout sám. Pan Chovanec má další teorii. Ten se sdělovacím prostředkům svěřil s tím, že skutečným cílem Andreje Babiše prý má být něco jiného než menšinová vláda, mají to být úmyslně vyvolané předčasné volby, ve kterých by hnutí ANO mohlo dále posílit svůj záběr v parlamentu. Co si o tom myslíte, popřípadě, a teď to řeknu hodně laicky, povídá se o tom ve sněmovně?

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Tak já nevidím panu Babišovi do hlavy. A netuším, co zamýšlí, netroufám si dopředu takhle predikovat budoucnost. Co si myslím, že pan Babiš se reálně pokusí získat pro tu svoji vládu důvěru.

David BOREK, moderátor:
Tomu věříte, tedy že to není, že to je ústrojný pokus opravdu mít regulérní většinovou vládu nebo vládu s většinovou podporou.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Určitě se pokusí najít mechanismus v Poslanecké sněmovně, jak najít, najít tu důvěru pro vládu. Může to, může zkusit přesvědčit nějaké poslance, aby opustili sál, když třeba v druhém pokusu se rozhodne, že on nebude premiér, tak by v tu chvíli tu vládu poskládal velice snadno podle mého názoru.

David BOREK, moderátor:
I s vámi, i s vámi možná.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Ne, ne s námi rozhodně ne.

David BOREK, moderátor:
Hnutí ANO bez Andreje Babiše ve vládě by pro vás i tak nadále bylo nepřípustný partner?

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Pro nás je nepřípustné dominantní hnutí ANO ve vládě. A vzhledem k tomu, že voliči rozdali ty karty takhle, tak si nemyslím, že jiná možnost je reálná.

David BOREK, moderátor:
Pane Stanjuro, ta teorie pana Chovance, o co vlastně jde Andreji Babišovi? A opět opakuji. Říká se něco po Praze?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
To já nevím, co se říká po Praze.

David BOREK, moderátor:
Možná po Opavě.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jsem v Opavě. Ale, ale, ale evidentně Andrej Babiš nehledá většinovou vládu. To je evidentní. Je evidentní, že má slíbený druhý pokus od prezidenta republiky, a je evidentní, že pokud ty čtyři strany, které to deklarují včetně Pirátů zvolit Radka Vondráčka, bude mít třetí pokus. A já jsem říkal, že chce vládnout sám, to znamená, má na to tři pokusy. A když se mu to nepovede, takže vyvolá předčasné volby. Takže v zásadě bych souhlasil s tím, že cílem je vládnout sám, získat nějakým způsobem důvěru nebo vládnout bez důvěry, já myslím, že jemu je to úplně jedno. A pokud to nebude možné vládnout bez důvěry, tak vyvolat předčasné volby s takovou tou legendou. Já jsem chudák, sice největší, ale nikdo se mnou nechce, tak mi, prosím vás, dejte hlasy, abych ty ostatní nepotřeboval. To si myslím, že je realistický scénář. Samozřejmě se může stát, že někde sežene jednotlivé poslance, ale z našich řad to určitě nebude. To vylučuju, že by ho občanští demokraté podpořili.

David BOREK, moderátor:
Tak na závěr, já jsem strašně rád, že s námi mluvíte, že jste tady tříbili své názory. Ale na druhou stranu nechová se ta možná budoucí opozice trochu netakticky v tom, že místo, já vím, že Piráti mají takový étos, že všechno má být otevřené a zveřejňované, ale že místo diskrétních a nazvěme to rovnou zákulisních schůzek že vlastně si všechno sdělujete veřejně? Ale opakuji, já proboha nechci, abyste opustil teď studio České televize, ale taktika.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Tak na těch jednáních samozřejmě třeba média přítomná nejsou. My z toho děláme veřejné zápisy, dáváme tiskové brífinky po těch jednáních. Ale ty jednání jsou samozřejmě uzavřená. Na druhou stranu my si myslíme, že lidé mají právo vědět, jak se ta jednání vyvíjejí. Nějaké taktické porady ale děláme samozřejmě vevnitř toho našeho poslaneckého týmu.

David BOREK, moderátor:
Čili nebylo chybou, že se po volbách prostě nekonala schůzka, teď nevím, v obsazení Bartoš - Stanjura - Fiala - Kalousek, bůhví kdo ještě a která by předjednala některé věci, tak abyste vlastně teď nezjišťovali on-line, v čem se lišíte a v čem se shodujete?

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
To my rozhodně nezjišťujeme on-line.

David BOREK, moderátor:
No, my to zjišťujeme on-line, protože vy se hádáte. A já jsem rád za to jako novinář. Ale otázkou, jestli je to dobře pro vás.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Tak my máme jiný názor na nějaké rozhodnutí. My chceme, aby sněmovna mohla začít pracovat, a proto jsme udělali jiné rozhodnutí než, než ODS.

David BOREK, moderátor:
Dobře. Pane Stanjuro, stejná otázka na vás a ještě připomenu takovou jednu historickou paralelu. Po volbách 2006 byla taková známá fotka, jak je pan Topolánek, tuším, Bursík a Kalousek někde na konečné tramvaje v Praze 6 a vlastně tam těsně po volbách vyjednávali vlastně obrysy možné spolupráce těchto tří stran. Nedělá ODS chybu teď, že třeba to ten požadavek na předsedu sněmovny řekla vlastně na tiskové konferenci, když to mohla říct někde, ono to zní ošklivě, možná to veřejnost nemá ráda, ale prostě někde v zákulisí to předjednat s budoucími opozičními stranami? Nebyla to chyba?

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ne, nebyla chyba. Myslím, že kdybychom my vyhráli volby a vedli bychom jednání, tak by ta jednání samozřejmě probíhala jinak. My jsme už reagovali na situaci, že mnozí začli říkat, my podpoříme pana Vondráčka. A já prostě nemůžu souhlasit s tím, co zaznělo před chvílí. Dovolte mi, abych se k tomu vyjádřil. Pan kolega říká, my na rozdíl od ODS chceme, aby nebyla zablokovaná sněmovna. Ale to je faul, to není argument. My taky nechceme blokovat sněmovnu. Nic takového jsme neřekli. To, že postavíme svého kandidáta, přece není žádná blokace. Každý z poslanců bude mít aspoň demokraticky na výběr, koho podpoří. Tak proč mluvíte o blokaci? My nic takového nechceme. To, že máme lepšího kandidáta než hnutí ANO, je jasné. Pokud ho nepodpoříte, já to plně respektuji. Nebudu si nějak stěžovat. Ale myslím si, že na tom není nic, co by se mělo zdržovat.

David BOREK, moderátor:
No dobře. A teď zpátky k té mé otázce.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Na druhé straně, na druhé straně já se omlouvám. Na druhé straně říkat nápady na tiskové konferenci například včera večer o tom, že nikdo neobsadí výbory a já na to dneska musím reagovat s tím, že jednání máme domluvené s Pirátskou stranou už od minulého týdne na zítřek, mně přijde mnohem lepší, kdybychom nám to řekli zítra, řekli by nějaké argumenty pro nebo proti a uviděli, věděli bychom, zda bychom se domluvili nebo ne, než takhle on-line de facto, de facto jednat.

David BOREK, moderátor:
Dobře. Tak já tu otázku naformuluji ještě jednou.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já rozumím tomu, že to novinářům vyhovuje. Ale mně to nepřipadne korektní.

David BOREK, moderátor:
Já tu otázku řeknu, pane Stanjuro, natvrdo. Je, je od vás jako od vrcholného politika ODS taktické a moudré v tiskové zprávě nazvat Piráty užitečnými idioty, když vy se budete možná potřebovat v příštích letech.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Ale já jsem, já jsem je nenazval, já jsem říkal, že plní funkci, to je úplně něco jiného. No, protože jsem byl naštvaný. A já myslím, že na ty emoce mám právo. My jsme přišli jako jedni z mála na kulatý stůl, který svolali taky bez konzultace jako takové na osm ráno na středu. My jsme tam teda přišli, jednali jsme, já jsem z toho jednání měl dobrý pocit. A když jsem včera slyšel ty argumenty, které podle mě šly proti sobě, budeme volit Vondráčka, protože respektujeme výsledky voleb, ale ANO nedáme ani jedno vedení výboru, což je mnohem méně důležité než ten předseda, protože nerespektujeme výsledky voleb. To byly včerejší dvě věty. Ale v důsledku platí to, co jsem říkal. Andrej Babiš dostane tři pokusy, může si dělat, co chce, může manipulovat celou českou politikou i Poslaneckou sněmovnou. No, a Piráti jim to umožní. Mě to, mě to mrzí. Já jsem řekl, že bohužel a že si myslím, že v té době plní tu roli, tak jak jsem to včera, včera večer napsal. Ale kdyby nás k tomu nevystavovali...

David BOREK, moderátor:
To už jste ostatně řekl několikrát. Dobře, dobře. Pojďme to...

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
...a jednali jsme přímo zítra, tak jsem možná použil menší, jiná slova, možná mnohem shovívavější, protože bych možná slyšel víc argumentů než jenom z té tiskové zprávy nebo z té tiskové konference.

David BOREK, moderátor:
Tak, jenom ještě stručně, pane Ferjenčíku. Podle analýz povolebních přesunu voličů tak vaše strana získala mnoho voličů stran buďto tedy nevoličů, prvovoličů, anebo také stran, které teď jsou také v té rodící se opozici, patrně v rodící se opozici. Vy si to obhájíte před svými voliči a budete mít vlastně tendenci to nějak formálně obhájit třeba formou nějakého, nějaké ankety vnitrostranické nebo, teď nevím, vy jste takoví moderní, na sociálních sítích prostě anketu na Facebooku nebo budete to mít snahu ještě pod širším plénem tento váš krok, tedy podpora pana Vondráčka.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
V Pirátské straně se tento krok diskutoval a má jednoznačnou podporu členské základny strany.

David BOREK, moderátor:
Na rovinu si řekněme, že členská základna je hodně malinkatá u vás.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Jako daleko větší než třeba členská základna bývalé strany Úsvit, která byla ve sněmovně. Takže...

David BOREK, moderátor:
Dobře, dobře, dobře. Nějaké širší plénum, kterým by si to třeba ověřili třeba nebo potvrdili, zpětně potvrdili toto rozhodnutí, to bylo přece jenom asi zásadní rozhodnutí.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Já si myslím, že se trochu nafukuje význam toho rozhodnutí.

David BOREK, moderátor:
Dobře.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Podle nás je prostě potřeba ustanovit tu sněmovnu a začít pracovat.

David BOREK, moderátor:
Takže otázka odpověď zní ne, širší plénum už nebude.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Kdybysme měli pocit, že veřejnost to vnímá nějak výrazně negativně, tak se s tím budeme zabývat. Ale lidé, co nás volili, tak v drtivé většině to respektují a chápou.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Nechtějí, abysme byli v koalici s...

David BOREK, moderátor:
Vy respektujete a chápejte, že už musíme končit. Mikuláš, Mikuláš Ferjenčík, Zbyněk Stanjura, ODS a Piráti, děkujeme, na shledanou.

Mikuláš FERJENČÍK, poslanec /Piráti/:
Díky.

Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Zbyněk Stanjura

předseda poslaneckého klubu ODS