18. února 2016

Evropský summit

Summit, který možná rozhodne o budoucnosti Evropy – v Bruselu se sjeli lídři osmadvacítky aby rozhodli o reformách, které po unii žádá Velká Británie, ale taky o dalším postupu v řešení migrační krize. Ve hře je přitom sama existence EU. Za pár let může být bez Británie a navíc možná znovu s celníky na zabarikádovaných hranicích. Brexit i rozpad Schengenu jsou totiž podle evropských špiček až hmatatelně blízko, jestli už ne v běhu. O tématu Událostí, komentářů diskutoval místopřeseda ODS a europoslanec Evže

Celý rozhovor s Evženem Tošenovským můžete zhlédnout na ČT24.

 

 

David BOREK, moderátor:

První blok jednání o reformě vztahů mezi Británií a Evropskou unií zatím podle informací přímo ze summitu nepřinesl pokrok. Jednat se bude dál i zítra. V tuto chvíli se šéfové vlád zemí osmadvacítky věnují dalšímu zásadnímu tématu - migraci. Ale zpátky k britským plánům. David Cameron totiž vstoupil do mimořádně významné fáze své politické dráhy. 


Bohumil VOSTAL, redaktor:

Přijel do Bruselu vyjednat dohodu, která bude psát evropské dějiny. Britský premiér hraje na summitu o vše. 


David CAMERON, britský konzervativní premiér: 

Budu bojovat za Británii, abychom dostali dobrou dohodu. Pokud to ale nebude dobré, jak to potřebujeme, tak to neberu. 


Bohumil VOSTAL, redaktor:

Premiér Sobotka na něm bude být nebývalý vliv. Zastupovat zájmy 64 milionů obyvatel Visegrádské čtyřky, přesně tolik má Velká Británie. Britská média ho nespustí z očí. 


Peter SPIEGEL, šéf bruselské redakce Financial Times:

Nyní je předsedou Visegrádské čtyřky. Podle mě bude mít klíčovou roli. Takovou, kterou předtím jako český premiér ještě neměl. 


Bohumil VOSTAL, redaktor:

Důvodem je české ne plánu Londýna, aby se přídavky omezily hned pro všechny zahraniční pracovníky. Visegrád to chce ale jen pro nově příchozí. Zastánce vystoupení Británie z Evropské unie, britský nacionalistický europoslanec Nigel Farage považuje za ponižující, že se britský premiér musí ptát ostatních. 


Nigel FARAGE, britský nacionalistický europoslanec /UKIP/:

Česká role je samozřejmě velmi důležitá. Jste pomenší země s velký vlivem. Náš premiér u nás dnes bude žadonit, abyste k nám byli hodní.


Bohumil VOSTAL, redaktor:

Cílem vyjednávání přitom je, aby si z bruselského menu nezačaly vybírat, co se jim líbí a co ne, po vzoru Británie i další země. Tenhle summit má být podle předsedy Evropské rady Tuska rozhodující, jestli se dohoda s Brity podaří, nebo ne. Bohumil Vostal, Česká televize, Brusel. 


David BOREK, moderátor:

A v našem vysílání teď zdravím jednak europoslance za ODS Evžena Tošenovského. Hezký večer.


Evžen TOŠENOVSKÝ, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

Dobrý večer z Ostravy. 


David BOREK, moderátor:

Přímo ve studiu máme europoslance za hnutí ANO Petra Ježka. Vítejte. 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

Dobrý večer. 


David BOREK, moderátor:

Poslední návrh dohody Evropské unie s Británií obsahuje, to jsou slova teď premiéra Bohuslava Sobotky, pozitivní posuny. Předpokládám, že politici kalibrují svá slovíčka, Česká republika má ale podle premiéra Sobotky dlouhodobé výhrady a má stále výhrady k té dohodě, jak tomu rozumět? To je pozice vlády, že tedy v této podobě to, co jsme viděli před pár hodinami, je pro Česko stále nepřijatelné. 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

Ta jednání se teprve rozbíhají. Já mám ten aktuální stav, tu dohodu, tak jak teď vypadá, před sebou, ale jsou tam stále bílá místa a myslím si, že jeden problém, který Česká republika má, zazněl v té reportáži, a to je to, aby krácení benefitů pracovníků z ostatních zemí EU v Británii nebo kdekoliv jinde v Unii se týkalo pouze těch nově příchozích a ne těch, kteří už tam pracují, takže o tom se bude jednat, myslím, dál. 


David BOREK, moderátor:

Mimochodem, na podobné téma mluvil i státní tajemník pro evropské otázky Tomáš Prouza, pojďme si poslechnout, jak on komentoval před summitem pozici české vlády. 


Tomáš PROUZA, státní tajemník pro evropské záležitosti /ČSSD/ (záznam):

To, co by pro nás bylo naprosto nepřijatelné, je, pokud se úpravy v sociálním systému Velké Británie měly ze dne na den dotknout všech, kteří v Británii pracují. Prostě to nejde měnit lidem podmínky, na základě kterých přišli. 


David BOREK, moderátor:

Ta červená čára, jak se říká v diplomatickém slovníku, pro Česko je retroaktivita, to neprojde přes Česko, ale Česko je kreativní nebo pružné v tom, co bude zavedeno pro nově příchozí. 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

Já si myslím, že to není jenom Česká republika, jsou to obecně ty země, jejichž lidé spíše jezdí do jiných zemí Unie pracovat. Je to třeba i Španělsko, Polsko zejména a na druhé straně jsou ty země, které jsou spíše příjemci těch pracovníků z jiných zemí, tak ti samozřejmě jsou pro restriktivnější opatření. 


David BOREK, moderátor:

Pane Tošenovský, zužme to téma britských požadavků na ten, který probíráme teď, tedy věci v sociální migrační politice, ODS a její názor na pozici vlády? 


Evžen TOŠENOVSKÝ, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

V tomto případě my se docela shodujeme s českou vládou. Já si myslím, že to vůbec není tak jakoby dramatické pro tuto pozici, protože ze čtyř bodů jenom část toho čtvrtého bodu je problematická. Takže tam já vidím, že to je řešitelné. A my k tomu nemáme výhrady. Ten návrh vypadá rozumně, aby jaksi ta retroaktivita tam nebyla použita a bylo to jenom pro ty, kteří přicházejí a vstupují do toho systému a vědí, do jakých parametrů nastupují. To vypadá rozumně a já si myslím, že i z britské strany by to neměla být tak až dramatická rovina. Tam je spíš velmi vážné, aby to nebylo použito nejen pro Británii, ale nepřelívalo se to i do jiných zemí, kde budou naši lidé jezdit za prací, anebo pracují, tak aby se z toho nestala nějaká lavina. To je, myslím si, velmi zásadní, a proto i ten zásadní postoj tady my v tomto si myslíme, že skutečně vláda má rozumný postoj a je to rozumný postoj mnoha zemí. 


David BOREK, moderátor:

Byli jste vlastně jako opoziční strana konzultováni před tímto summitem? 


Evžen TOŠENOVSKÝ, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

My jsme se nějak vyjadřovali, ta konzultace probíhala hlavně na úrovni českého parlamentu a to, co já vím, i Britové se k tomu staví velmi otevřeně. Pro mne možná česká vláda spíš měla víc hrát s Británií, s Davidem Cameronem, protože ten návrh je skutečně rozumný i pro nás, ve třech bodech velmi jasný. A ten posun, aby se Evropa zastavila trochu a začala přemýšlet, jestli to s velkou integrací nepřehání a takové to heslo je málo Evropy anebo je potřeba víc Evropy, se ukazuje, že tady je nefunkční v mnoha směrech, takže pro nás velká příležitost se bavit i o našem postavení v rámci Evropské unie.


David BOREK, moderátor:

Pane Ježku, více být na straně Davida Camerona, alespoň v těch třech zbylých bodech. 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

Nemyslím si. Připomeňme si, jak to celé začalo. To nezačalo tak, že by David Cameron nebo Spojené království se rozhodlo, že bude reformovat Evropu, Evropskou unii, udělá jí dobro, ale jak to vzniklo? Premiér Cameron se ocitl v situaci, kdy hrozilo rozštěpení jeho Konzervativní strany a on byl donucen vypsat referendum, aby se ta strana nerozštěpila a v podstatě nemarginalizovala, takže to byl čistě vnitrostranický problém, který on přenesl do Evropy. Pak, protože britská diplomacie, britská administrativa je kvalitní, tak vymysleli tyto čtyři koše a o těch se teď jedná a hledá se jakási exit strategie pro Camerona, takže takhle to je. 


David BOREK, moderátor:

Mimochodem není to kuriózní, že v té dohodě, v těch návrzích Cameronových jsou některé zásadní, až filozofické body, étos evropské integrace, a pak je tam tak trochu jako postskriptum přifařeno, něco velice konkrétního, praktického, citlivého, co se týká pohybu pracovních sil, a vypadá to, jakoby se řešil víc ten pohyb pracovních sil než ty první tři body, odpovídá to tam významu? 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

Ten je skutečně praktický ten poslední bod, ale některé členské státy mají problémy s těmi filozofickými. Takže i o tom se jedná velmi tvrdě. Ale jak říkám, to, co říkáte, podtrhuje to, že to jsou svým způsobem zástupné problémy, které byly nalezeny, aby bylo o čem jednat. Já si nemyslím, že Britové, občané toto, o čem se jedná, pro ně představuje nějaký zásadní problém. Možná ty sociální dávky a ty benefity ano, ale ty ostatní, tady jde spíš o přístup Britů jako takový. 


David BOREK, moderátor:

A když už jsme tedy u přístupu jako takovém anebo o spíše u oněch filozofických otázek, tak jedna citace, český exprezident Václav Klaus, cituji: „Evropská unie už dávno není nadnárodní organizací, která v úzce vymezené oblasti zastupuje zájmy suverénních členských států. Je subjektem, který prezentuje zájmy především své, respektive zájmy evropských politických, intelektuálních a mediálních elit. Jsme její administrativní částí, která si uchovává některé vnější atributy státu.“ Konec citátu. Souhlasíte s tím, pane Ježku? 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

Nesouhlasím. Já si myslím, že i ta situace okolo brexitu krásně ukazuje, že je tady jeden členský stát, který má nějaké požadavky, ať si můžeme myslet, zda jsou reálné, správné nebo ne, donesl je na unijní půdu a ostatních 27 států s ním jedná. Není tady nic nadnárodního, žádná prostě entita, která by ten stát nějakým způsobem poslala pryč. 


David BOREK, moderátor:

Mně spíše šlo o to, že opravdu ve smlouvách o evropské integraci pořád je ta pasáž Ever Closer Union, stále těsnější svazek, mělo by to zmizet? 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

Z mého hlediska je to jedno. Jsou tady státy, pro které je to významné, státy Beneluxu třeba, Itálie, zakládající státy, kteří v tom vidí smysl, v té stále užší integraci, pak jsou tady státy, které ho nevidí. Já si myslím, že ta dohoda směřuje k tomu, že bude jakási interpretace, že to je stále užší svazek mezi národy a podobně. 


David BOREK, moderátor:

Pane Tošenovský, tato věc, tedy nechme stranou sociální dávky, teď se bavíme o Ever Closer Union, stále těsnějším svazku. 


Evžen TOŠENOVSKÝ, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

Já myslím, že pro Brity a tak, jak s nimi velmi úzce žiji v parlamentu, je to hodně zásadní, protože Britové každou legislativu poměřují s velmi přísným pohledem na svobodu, na omezování britského pohledu a pro Brity je to zásadní. Možná že to necítí tak, až se nehovoří o takovýchto slovech mezi obyvateli, ale uvědomme si, že to, ano, je to politický problém vnitřní Británie, ale i britská veřejnost velmi negativně reagovala na neschopnost Evropy reagovat na migrační krizi. To, co i u nás zaznívá, říkáme, nenašli jsme lék a dodneška ho neznáme, jak bude Evropa postupovat v rámci evropské krize. Na to Británie reaguje a vždy každá politická akce přece odráží nějakou současnou situaci. Proto já to vnímám, že ten pohled, aby nám někdo, aby bruselská administrativa nezasahovala do toho života, do těch parametrů, které jsou velmi zásadní pro Brity, historicky takto dáno, je velmi zásadní a z mého pohledu českého člověka prezentujícího nějaký ideový názor je to také velmi zásadní, a proto jsem hovořil o tom, že bych viděl větší a užší spolupráci s Davidem Cameronem v této věci, jak trochu změnit Evropskou unii, jak ji zastavit v tom velkém nadšení a řízení přímo z Bruselu. 


David BOREK, moderátor:

Pane Ježku, jak rozumět tomu, že vaše hnutí nebo hnutí ANO v dluhové krizi občas mělo silné výroky o tom, že Řecko by vlastně nemělo být v eurozóně, v migrační krizi slyšíme silné výroky, ale vy jste v Evropském parlamentu součástí evropské liberální frakce, která je eurooptimistická. Je tam nějaký rozpor? 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

Otázka je, co to je eurooptimistická, ale... 


David BOREK, moderátor:

No Ever Closer Union, tedy stále těsnější integrace. 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

V té frakci jsou různé názorové proudy, ale já myslím, že ne nutně se vylučuje to, že chceme, aby byly závazky plněny a dohody plněny, jako v případě Řecka dluhové krize a že je někdo proevropský.


David BOREK, moderátor:

Mimochodem když jsme mluvili o tom, jestli Evropská unie už je něčím víc, než pouhým soustátím nebo nadnárodní organizací, přece jenom Evropský parlament bude nakonec jakýkoliv kompromis dojednaný posuzovat. Předseda parlamentu Martin Schulz řekl, že ano, přijde to na pořad jednání, ale nemůžu garantovat, že to projde. Vaše frakce, anebo abych to zúžil, poslanci za hnutí ANO se budou rozhodovat podle čeho při tom, jestli nakonec toto podpoří? 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

Já si myslím, že jak jde o...tak samozřejmě pokud by tam byly nějaké prvky, které by byly nepřijatelné pro českou vládu a české občany, jak jsme o nich hovořili předtím, tak to by byla jiná situace. Ale já si myslím, že obecně je tady snaha všech dosáhnout dohody s Británií a snažit se, aby Británie zůstala v Unii. Samozřejmě neznamená to, že referendum dopadne kladně, to jsou poměrně dvě, dvě odlišné věci. 


David BOREK, moderátor:

To už je další věc, kterou probereme ostatně v dalších pasážích našeho pořadu. Ještě, pane Tošenovský, za vás ODS, červené čáry nebo nepřekročitelné linie v tom kompromisu, jsou tam nějaké? Nebo vlastně dopředu garantujete, že i jako europoslanci to odsouhlasíte? 


Evžen TOŠENOVSKÝ, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

Dopředu, my vlastně nevíme, jaký bude ten návrh do parlamentu, jestli to bude ve formě legislativy měnící nějaké články, prozatím to nevypadá, ty právní rozbory ukazují, že by nemuselo dojít k změnám některých protokolů. Uvidíme, jak to vypadá. Pro nás ta červená linie je velmi nízká, ten problém jediný, který já tady vidím, je skutečně určitá retroaktivita vztahující se na ty sociální podmínky, které by neměly být zpětně dány, a hlavně z důvodu potom prorůstání do celé Evropy. Takže já to vidím jako ne tak zásadní problém a jsem rád, že David Cameron velmi realisticky předložil návrh, který je akceptovatelný i mnohými státy a pro mnohé státy otvírá tu možnost další diskuse. 


David BOREK, moderátor:

Tak či onak, potom bude následovat britské referendum a tma se teprve bude rozhodovat. K tomu se dnes vyjádřil také exministr Alexandr Vondra v Interview ČT24, pojďme si ho poslechnout. 


Alexandr VONDRA, bývalý ministr zahraničí /ODS/ (záznam): 

Já se obávám, že odchod Británie by v konečném důsledku znamenal konec Evropské unie, takže asi by to Británie, nevím, jestli by to přežila Británie, možná, že Skotové by na to zareagovali, znovu by chtěli se emancipovat. Ten odchod Skotska by pak znamenal vlastně zánik Velké Británie jako klíčové mocnosti, svorníku mezi Amerikou a Evropou, možná by to byl konec Británie jako nukleární mocnosti, čili hřebík do rakve Severoatlantické aliance. 


David BOREK, moderátor:

Pane Ježku. 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

Odchod Británie samozřejmě by byl po všech stránkách špatný. Z těch důvodů, které byly řečeny, i proto, že by mohly následovat další státy. A já si myslím, že těžko předvídat to referendum, ale ten britský vztah k Unii podle mě lze vyjádřit, jak ho vyjádřil karikaturista Jeremy Banks ve Financial Times, kdy jeho postava říká: Já budu hlasovat, abychom zůstali v Evropské unii a aby se nám to nelíbilo. 


David BOREK, moderátor:

Pane Tošenovský, varianta Evropské unie bez Británie, tedy Evropské unie daleko více francouzské a daleko více německé, v takovém případě žádná analogie, žádný návod pro Českou republiku a také se zamyslet nad budoucností svého členství v Unii? 


Evžen TOŠENOVSKÝ, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

Já bych to viděl jako velmi vážný signál a určitě se nebude zamýšlet jenom Česká republika, ale mnoho zemí nebo mnoho občanů různých zemí. Já to považuju za velmi varující, protože ten ekonomický dopad bychom mohli zvažovat, ale ta symbolika by byla velmi vážná. A hlavně to, co říkal Saša Vondra, já mám obavu, že by to velmi nabouralo ten mechanismus Severoatlantické aliance, protože to je jediné skutečně fungující bezpečnostní opatření, které je tady v Evropě a z toho bych měl zásadní obavu. Jestli nějaká země začne přemýšlet o existenci Evropské unie, bych takto nevnímal, ale vztah k NATU považuju skutečně za velmi alarmující. A jedno doplnění ještě zpětně k tomu, já od Britů a všichni nás z Británie varují, netlačme na britské občany, jak mají hlasovat, to si musí oni rozhodnout sami, vytvořme podmínky, aby se co nejsvobodněji rozhodovali, protože opačný jev by pro ně mohl být velmi silný signál, že je do něčeho Evropa tlačí. 


David BOREK, moderátor:

Petr Ježek, Evžen Tošenovský, dva europoslanci. Děkujeme za návštěvu, na shledanou. 


Petr JEŽEK, europoslanec /nestr. za ANO/:

Na shledanou. 


Evžen TOŠENOVSKÝ, europoslanec a místopředseda strany /ODS/:

Na shledanou. 

Ing. Evžen Tošenovský, Dr.h.c.

člen strany
místopředseda strany
člen výkonné rady
poslanec EP