13. srpna 2014

Pane ministře, stát nefunguje zadarmo

V nedávném televizním rozhovoru s panem ministrem školství Marcelem Chládkem jsme se dozvěděli několik zajímavých věcí.

Tou první zprávou bylo, že hlavním důvodem, proč je potřeba zavést centrální a jednotné přijímací zkoušky na všechny střední školy, je snaha zamezit tomu, aby stát zbytečně neutrácel peníze za placení maturitního studia neschopným žákům.

Musím se přiznat, že skutečnost, že si někdo myslí, že jednou centrální pro všechny stejnou zkouškou lze patnáctileté studenty vytřídit na schopné či neschopné maturity, a to navíc bez ohledu na obor a typ školy, mě opravdu vyděsila. To, že to pan ministr chce udělat prostřednictvím jedné centrálně zadané zkoušky, již jenom podtrhuje nesmyslnost celého nápadu.

Druhou zprávou, která mě doslova posadila do křesla, bylo sdělení pana ministra, že příprava celostátních jednotných přijímacích zkoušek nebude na rozdíl od současných různých drahých privátních testů nic stát.

Nevím, co si myslí pan ministr, ale předpokládám, že naprostá většina z nás ví, že stát v žádném případě nefunguje zadarmo. A pokud stát, v tomto případě ministerstvo školství, plánuje, že školám dodá zadání přijímacích zkoušek zdarma a následně zřejmě zaplatí i vyhodnocení, tak to neznamená, že to bude pro školy zadarmo. Všechny s tím spojené práce přece bude muset někdo zaplatit. A ten Někdo bude ministerstvo školství, potažmo daňoví poplatníci. Tedy školství nic neušetří. Dle mých zkušeností tomu bude spíše naopak.

A tak si jenom říkám, kolik dalších takovýchto nápadů naše školství ještě vydrží. Vždyť základem kvalitní výuky je učitel. Tomu je potřeba dát prostor, důvěru a odpovídajícím způsobem mu za práci zaplatit a ne místo toho pořád vymýšlet, jak, kdy, koho a jakým způsobem budeme kontrolovat, řídit a zařazovat.

RNDr. Miloš Vystrčil

místopředseda senátního klubu
místopředseda strany