25. dubna 2014

Tisková zpráva k odvolání ředitele Národního parku Šumava

Na dnešní tiskové konferenci ministr životního prostředí Richard Brabec odvolal ředitele NP Šumava Jiřího Mánka s odůvodněním, že má jiné názory na vedení parku. Lze těžko pominout, že dosavadního ředitele odvolá až na tiskové konferenci, aniž by mu to předem sdělil.

 
Pan ředitel Mánek a před ním jeho předchůdce Jan Stráský přebrali park v naprosto dezolátním stavu, kdy se ročně těžilo 300-350 tisíc m3 kůrovcového dřeva po nezvládnutém managementu parku a po zcela chybném rozhodnutí tehdejšího ministra životního prostředí Bursíka ponechat tisíce kubíků dřeva padlého při orkánech Kyrill a Emma ve druhých zónách v rozporu s platným plánem péče bez sanace. Situaci zvládli, dnes není zapotřebí těžit ani desetinu tehdejších objemů, a za to je třeba zřejmě trestat, neboť někdo přišel o výdělky, někdo o možnosti experimentovat. 
 
My jsme tak přišli o „Zelenou střechu Evropy“ a zelenou Šumavu. Ironií je, že novým pověřeným ředitelem parku se stal Pavel Hubený, který je spoluodpovědný za kůrovcovou epidemii z let 2007-2010 v NPŠ.
Mgr. Pavel Eybert

senátor PČR
starosta
místopředseda oblastního sdružení