11. dubna 2014

Jaderná elektrárna pro Babiše

Rozhodnutí vlády týkající se zavržení jakékoli formy státní podpory při dostavbě Jaderné elektrárny Temelín zní v této chvíli možná líbivě. Fakticky ale může v budoucnu způsobit zásadní problém české energetice a celé ekonomice.

 
Ministr financí i premiér odkazují na to, že občany ČR už nyní zatěžují dotace na zelenou energii, a zejména fotovoltaiku. To je pravda a já jsem proti tomu jako ministr průmyslu vždy bojoval. Je ale také nutno dodat, že zákon o podpoře OZE, který zatížil peněženky občanů a firem desítkami miliard, prošel díky hlasům ČSSD. Dále je třeba připomenout, že v těchto miliardách je zahrnuta i podpora bioplynových stanic, kterou hnutí ANO nedávno navrhovalo ještě zvýšit. Asi jen náhodou pár takových podporovaných bioplynových stanic vlastní Babišův Agrofert. Možná kdyby měl Agrofert kromě bioplynových stanic také jadernou elektrárnu, našla by se cesta k podpoře lépe. 
 
Reakce ČEZ na rozhodnutí vlády a zastavení tendru na dostavbu Temelína je, bohužel, jediným logickým krokem, který mohl v této chvíli management udělat. Ve světě dnes není možné postavit žádnou jadernou elektrárnu bez spolupráce se státem. Není to možné v Turecku, Velké Británii ani jinde. Je to tím, že EU "předotovala" obnovitelné zdroje a volný energetický trh neexistuje. Požadavek ČEZ na garance byl z tohoto pohledu zcela legitimní. Vláda navíc zavádějícím způsobem argumentuje, že nechce přistoupit na garantovanou výkupní cenu. Tu ale nikdo nežádá. Takzvaný contract for difference je něco jiného a nákladově by řádově nedosahoval rozsahu dnešní podpory OZE. 
 
Vláda by se v rozhodování o JETE měla chovat jako orgán odpovědný za energetickou koncepci ČR v dlouhodobém výhledu. Česká ekonomika stojí na průmyslové základně a ta potřebuje dostatek energií. Pokud budeme odstavovat bloky starých uhelných elektráren, bude nám po roce 2030 elektřina chybět a budeme si ji muset kupovat. Za kolik a od koho, dnes nikdo neumí říct. V kontextu dnešního vývoje na Ukrajině je to také otázka národní bezpečnosti. Jaderná energetika je též prakticky jako jediná schopná bez emisí zajistit stabilní dodávky elektřiny nezávisle na počasí. V ČR s ní máme dlouhodobě dobré zkušenosti a přijít o ni by byla fatální chyba. 
 
Místo reálné finanční podpory vláda ústy premiéra Sobotky podpořila jadernou energetiku morálně. Prý ji chce dál rozvíjet. Ale bez peněz. Je to, jako kdybychom podporovali vědu a výzkum, ale nedali na to žádné finance. Nebo jako když v pohádce Byl jednou jeden král Jan Werich dával kuchaři pokyny vařit výborně, ale bez soli, protože se solí to umí každý. 
 
Bohužel, rozhodnutí o Temelínu má jednu zásadní nevýhodu. Obhajovat jej je teď politicky nepopulární a jeho benefity poznáme až v roce 2030. To už je ale doba, která zjevně Andreje Babiše a Bohuslava Sobotku moc nezajímá, protože důležitější jsou pro ně aktuální volební preference. 
MUDr. Martin Kuba

expert ODS pro oblast hospodářství
člen výkonné rady
předseda regionálního sdružení
zastupitel statutárního města