11. prosince 2013

Občanská demokratická strana odmítá plošné zdanění živnostníků

Návrh na zavedení minimální daně je trestem pro živnostníky za neschopnost státu vybírat daně a odhalovat daňové úniky. Jde o naprosto nesystémové řešení, neboť daň z příjmu je vždy vyjádřena jako část zisku. Pokud mají podle vznikající koalice odvádět povinně daň i živnostníci, kteří zisku nedosahují, je to nesmyslné řešení.

 
Je evidentní, že prohlášení stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka, který živnostníky přirovnal k parazitům, bylo autentickým vyjádřením postoje sociální demokracie k živnostníkům. 
 
Občanská demokratická strana nepodpoří žádné návrhy, které jsou založeny a priori na předpokladu, že živnostníci jsou daňoví podvodníci. Pokud u určitých skupin podnikatelů existuje podezření na daňové úniky, je povinností finanční správy toto jednání odhalit a daň doměřit. Navrhované plošné stanovení minimální daně pro všechny na tuto kontrolní roli státu zcela rezignuje.
 
„Návrh na zavedení minimální daně nás nepřekvapuje. Živnostníci byli pro sociální demokracii vždy trnem v oku. Jsou to totiž kreativní, nezávislí lidé, které nelze uplatit sociálními dávkami ani si je získat nenávistí vůči schopným a úspěšným lidem. A lídr zdánlivě pravicového hnutí ANO, pan Babiš, se už před volbami nechal slyšet, že malí a střední podnikatelé si nezaslouží žádnou podporu,“ dodává úřadující předseda ODS Martin Kuba.