21. března 2013

Zpřísnění, nebo diskriminace?

Po Poslanecké sněmovně projednal ve středu 20. března 2013 zákon o anonymních akciích i Senát a schválil jej v upravené podobě.

„Ze schválené úpravy vládního návrhu mám velmi rozpačitý pocit. Nepromyšlené „zpřísnění“ - vyřazení části českých akciových společností ze soutěží o veřejné zakázky - považuji za ukvapené a diskriminační. Pokud bude senátní úprava schválena i v Poslanecké sněmovně, bude na tom část českých již odanonymizovaných akciových společností hůře než zahraniční akciové společnosti s anonymními akciemi, a to považuji za alarmující. Zejména mě mrzí, že neprošel ani můj návrh na odstranění diskriminace části českých akciových společností vůči těm zahraničním s anonymními akciemi. Je to pro mě dost nepochopitelné,“ okomentoval výsledek hlasování senátor Miloš Vystrčil.

„Osobně jsem předpokládal, že senátoři akceptují stanovisko Ústavně právního výboru, právních expertů a nakonec i neziskových organizací (například TI) a akceptují vládní návrh zákona. Bohužel se tak nestalo. Nad vstřícným návrhem zabývat se dalším zpřísněním ucházení se o veřejné peníze úpravou zákona o zadávání veřejných zakázek a případně dalších zákonů zvítězila touha vyřešit vše rychle a hned, a to i za cenu právní nejistoty a diskriminace části českých akciových společností,“ zakončil svůj komentář k projednávání zákona Miloš Vystrčil.

RNDr. Miloš Vystrčil

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady ODS
1. místopředseda senátního klubu