4. května 2018

Přátelská legislativa

(Zpravodaje senátního obvodu 52) Na začátku dubna se již tradičně v Hradci Králové koná konference Internet ve státní správě a samosprávě, zkráceně ISSS.

Na konferenci kromě jiného také hned v několika příspěvcích zaznělo, že pokud máme skutečně během několika let vybudovat tzv. digitální Česko, musí dojít k základním změnám v legislativě, která pro všechny úřady postupně nastaví povinnost dát možnost občanovi, aby si naprostou většinu svých záležitostí mohl vyřídit elektronicky z domova prostřednictvím počítače připojeného na internet nebo třeba i mobilu. Vystupující přesvědčiv ě a nadšeně hovořili o tzv. digitálně přátelské legislativě.

Přestože osobně počítač a mobil využívám velmi často, dovolil jsem si v Hradci Králové a zopakuji to nyní i v tomto svém článku upozornit na jednu důležitou okolnost. Jsem přesvědčen, že nikdy nesmíme přepustit, aby tvorba digitálně přátelské legislativy vedla k omezení možností si danou věc vyřídit i neelektronicky, tedy osobně přímo na úřadě. Jsem přesvědčen, že v nejbližších třiceti letech ve velké míře a v malé míře pravděpodobně navěky bude nutné velmi pečovat o zachování možnosti si věci na úřadech vyřizovat i osobně. Vždy budou existovat lidé, kteří neumí nebo třeba nechtějí své věci vyřizovat s úřady elektronicky a úřady, tedy stát, by to měl respektovat.

Osobně mám velmi nedobré zkušenosti s tím, jak velké firmy, většinou jsou to dodavatelé energií nebo banky doslova nutí své klienty komunikovat jenom elektronicky. Zejména u těch starších to vyvolává stres a pocity méněcennosti. Za sebe říkám, že stát by se rozhodně takto chovat neměl.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu