17. ledna 2013

Rada prý bude fungovat ve čtyřech

Ještě několik týdnů, tedy až do nejbližšího řádného zastupitelstva v polovině února, bude rada města Jeseníku fungovat v menším složení, než ukládá zákon.

Ještě několik týdnů, tedy až do nejbližšího řádného zastupitelstva v polovině února, bude rada města Jeseníku fungovat v menším složení, než ukládá zákon.

Jeseník - Původně sedmičlenná rada města Jeseníku se po změnách v koalici, k nimž došlo před rokem, zmenšila na pět členů. To je zároveň minimální počet, který ukládá zákon o obcích. Po nedávném odchodu Radka Brnky (TOP 09) však nyní město řídí pouze čtyřčlenná rada složená ze dvou zástupců ČSSD (starostka Marie Fomiczewová a Soňa Fišerová) a dvou představitelů Mladých pro Jeseník (místostarosta Libor Halas a David Raif). Zvolit člena rady má v kompetenci pouze zastupitelstvo města. Rada města tak bude fungovat v menším než zákonném množství ještě nejméně jeden měsíc, tedy do příštího jednání zastupitelstva, které je naplánováno na 14. února. O svolání mimořádného zastupitelstva vedení města neuvažuje. Podle starostky města Jeseníku Marie Fomiczewové vzniklá situace nepředstavuje žádný důvod k obavám, že by fungování rady zcela zablokovalo činnost samosprávy: „Do nejbližšího zastupitelstva města je rada usnášeníschopná i čtyřčlenná, ale musí vždy hlasovat nadpoloviční většina, tedy nejméně tři členové,“ vysvětluje. Radu města přitom čekají v následujících týdnech nejméně dvě jednání.
(alf)