25. února 2015

Senátoři odmítli návrh ODS na vypsání referenda k přijetí eura

Senátoři vládní koalice dnes na svém zasedání odmítli požadavek ODS na vyjednání trvalé výjimky a vypsání jednorázového referenda v otázce přijetí eura. Petici pro korunu iniciovali občanští demokraté v loňském roce a podpořilo ji na 65 tisíc občanů. Senátoři ale dnes jejich žádost nevyslyšeli.

 
Předseda petičního výboru a europoslanec Jan Zahradil s rozhodnutím Senátu nesouhlasí a bude nadále trvat na tom, aby o přijetí eura rozhodli občané: „Vzhledem k tomu, že Senát nepodpořil požadavek Petice pro korunu o vypsání referenda o povinnosti České republiky k přistoupení k euru, ODS ještě během tohoto volebního období připraví návrh zákona o jednorázovém referendu o přijetí či nepřijetí jednotné měny.“
 
Senátoři ODS předložili na plénu Senátu návrh vlastního usnesení, ve kterém zdůraznili, že se od doby vstupu České republiky do Evropské unie výrazně změnily podmínky. „Neexistoval Evropský záchranný mechanismus, povinnost participace na fiskálním paktu či bankovní unii. Eurozóna je navíc v dlouhodobé krizi a nelze odhadnout, zda vstup dalších států krizi ještě neprohloubí. Občanům by proto měla být navrácena možnost o přijetí eura, až to bude aktuální, rozhodnout,“ dodává senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.