8. července 2015

Vláda nemá jasnou představu, jak přijímat uprchlíky

Kolik uprchlíků tedy do Česka přijde? A jsme na ně připraveni? Evropská unie čelí podle svých lídrů nejkritičtější situaci ve svých dějinách. Atény dostaly od Bruselu údajně poslední ultimátum. Dohoda o řeckém dluhu má být do konce týdne, kdy se sejde další mimořádný summit. Témata Událostí, komentářů pro předsedu ODS Petra Fialu.

Celý rozhovor s předsedou ODS Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Už dnes by mělo být jasné, kolik Česko přijme uprchlíků. O počtech debatuje od 8 hodin vláda. Ministr vnitra Milan Chovanec mluví zatím o stovkách. Na přijetí běženců se mezitím začaly připravovat některé církve, nabízejí peníze i ubytování na přechodnou dobu.  


Daniel TAKÁČ, moderátor:

A v Událostech, komentářích komentáře. Pavel Bělobrádek, místopředseda Vlády České republiky, předseda KDU-ČSL. Dobrý večer, pane místopředsedo.  



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

Dobrý večer.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Jiří Pospíšil, poslanec Evropského parlamentu. Zdravím do Štrasburku, dobrý večer.  



Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/:

Dobrý večer.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

A poslanec ODS, poslanec Petr Fiala. Dobrý večer, pane předsedo.  



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý večer.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane vicepremiére, kolik uprchlíků tedy Česko přijme? Už má v tomto vláda rozhodnuto a jasno? 
 

 
Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

O tom rozhodnuto a jasno není, protože my jsme vlastně dneska schvalovali pouze mandát pro pana ministra vnitra, s kterým pojede jednat do Bruselu a o kterém se bude teprve rozhodovat.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

O počtu se bude rozhodovat teprve tedy?  



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

Ano, o počtu se bude rozhodovat.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Proč jste to nevzali tak nějak najednou tedy, když už o tom jednáte? To pořád Česko neví, jaké máme možnosti?  



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

Pro vás, pane redaktore, ještě jednou. Je to mandát, který je stanoviskem české vlády, ale ještě musí být dohoda celé Evropské unie o tom rozdělení, kde je celkový počet a jednotlivé státy přijedou se svým návrhem, kolik těch lidí jsou ochotni a schopni přijmout.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Dobře, v tom mandátu musí být něco napsáno, pokud se nemýlím, Evropská unie se dohodla na tom, že to je tak nějak dobrovolné pro každý stát, takže každý stát si dobrovolně vezme ten počet uprchlíků, na který se cítí. Takže pro mě, prosím, ještě jednou, kolik jsme schopni přijmout a nejenom pro mě tedy? 



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

Musíme rozdělit v podstatě dvě kategorie. Jedna se týká těch, kteří již jsou v prostoru Evropské unie, tedy především v Řecku a v Itálii a tam se jedná o rozdělení pro celou Unii 40 tisíc uprchlíků. Co se týká té druhé skupiny, tak ta se týká asi 20 tisíc lidí, kteří jsou mimo Evropskou unii především v oblasti Jordánska, Sýrie, popřípadě Kurdistánu. My jsme panu ministru vnitra dali mandát, aby v rozmezí roku 2015 a 2017 navrhl, že si vezmeme celkově 1500 lidí s tím, že by mělo být vlastně těch 550 a v rámci Evropské unie a 200 zvnějšku s tím, že to by byla ta první vlna. Ta druhá by byla stejná, to znamená, celkem by to bylo 1500 lidí.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Jaké budou pro jejich příjem stanoveny podmínky? Dnes se mluvilo o tom, že Česko určité podmínky bude mít, fungující návratová politika, fungující ochrana schengenského prostoru zejména na jihu a tak dál.  



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

Ano, to jsme schválili. Ten požadavek na to, že po proběhnutí vlastně azylového řízení se dá předpokládat, že ne všichni, kteří již jsou nyní na území Evropské unie, budou splňovat podmínky pro uprchlíky, to znamená, podle těch ženevských konvencí, tak ti budou vraceni zpátky. A my chceme jasnou garanci, že budeme tyto lidi, kteří jsou tady a nesplňují tento statut, budou moci být vráceni do země, kde vlastně byli zachyceni. To znamená, především do Itálie a Řecka.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Pospíšile, až v Bruselu zazní od ministra vnitra, že zhruba 1500 lidí Česká republika přijme, co to číslo spustí v Bruselu? Jaká bude reakce? Je to odpovídající, dostatečné, anebo spíš Evropská unie od nás očekává víc?  



Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/:

To je velmi individuální, pane redaktore. Jsou země, jako je Francie a Itálie, které by chtěly, abychom si vzali mnohem více uprchlíků. Pak jsou země rozumné, které ví, že uprchlíky proti jejich vůli nelze takto stěhovat po Evropě. Já jsem rád, že vláda zabránila kvótám, na druhou stranu ten systém dál má celou řadu otazníků, na které vláda nedává odpovědi. To ukazuje jasně rozhovor pana vicepremiéra. Například zda ti uprchlíci k nám půjdou dobrovolně, anebo budou přerozděleni nějakými euroúředníky a budou k nám přiděleni. Pokud budou přiděleni, pak já výrazně pochybuji, že zůstanou na území České republiky, budou se chtít do Německa, do Švédska, do bohatších zemí. Také není jasné, jestli tedy bude probíhat klasické azylové řízení s nimi u nás, kde budou prověřeni, zda zde nejsou bezpečnostní rizika. To jsou podle mě důležitá témata a možná ještě důležitější, než aby vláda řekla, jestli jich bude 800 nebo 1000. Ale vláda by měla říct jasné garance, jak zabrání tomu, aby zde byli lidé, u kterých budou určitá bezpečnostní rizika. Měla by třeba jasně říci, že bude probíhat klasické azylové řízení, že ti lidé budou takto prověřeni a že to budou opravdu lidé, na které se vztahuje ženevská konvence, to znamená, lidé, kteří jsou ohroženi na životě. Já jsem přesvědčen, že ekonomičtí běženci musí být vráceni do svých zemí mimo Evropu. Takže já se domnívám, že zde je strašně moc otázek a vůbec se neblížíme k nějakému rozumnému vyřešení problémů s uprchlíky. Hlavně měla tato vláda chtít jasně po Evropě, aby konečně Itálie a Řecko začaly hlídat svoje hranice, aby byla jasná shoda, že budeme vracet ekonomické uprchlíky a toto nebylo vyřešeno. Rozumíte mi.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Což jsme slyšeli, že v tom mandátu pro ministra vnitra, se kterým jede do Bruselu, je, to nám tady pan Bělobrádek tady...  


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/:

To už měli vyřešit premiéři podle mého názoru.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Fialo, vláda má dostatečně jasnou představu a dostatečně silné podmínky klade pro přijímání uprchlíků do České republiky?  



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já si myslím, že jasnou představu nemá a slyšeli jsme to tady. Já ani nevidím velkou výhodu v tom, je to určitě oceněníhodné, že jsme zabránili těm povinným kvótám. Ale nakonec tu máme dobrovolné kvóty, které se těm povinným docela blíží. A podle mě celá ta koncepce kvót a přemisťování je absolutně nesmyslná... 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:

Počkejte, dobrovolná kvóta, to nejde dohromady. Buď je kvóta, anebo dobrovolné rozhodnutí. 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My jsme se zavázali a pan premiér to v Bruselu udělal, ač si nevyjednal žádné garance, jak to bude vypadat, jak tady ty uprchlíky udržíme, kteří to budou, kdo je bude vybírat. To všechno považuji za podstatné věci, že Česká republika dobrovolně přijme nějaký počet. Teď se ukazuje, že ten počet bude až 1500. A já se jenom obávám, že to tím nemusí skončit, že to není tak, že to jsou nějací uprchlíci a nikdo se sem další nežene. Za hranicemi Evropy jsou statisíce lidí, kteří se tlačí na Evropskou unii. Dnes si s tím neví Itálie rady, dnes si s tím neví rady Řecko, možná si s tím nebudou vědět rady ani za 2 měsíce, ani za půl roku a bude tu tlak na to, abychom přijali další uprchlíky. Vláda v tom podle mě jasno nemá a pan premiér by měl mnohem důrazněji hájit zájmy České republiky. V zájmu České republiky není to, že když mají nějaké země Evropy problémy s nezvladatelným množstvím imigrantů, takže ty problémy se přenesou do všech zemí Evropské unie, které žádné problémy nemají. Pokud nezměníme celkový přístup k tomu problému a ten obrovský, tak si s tím prostě neporadíme. Podle mě vláda jasno nemá. Já bych vám to jenom  ukázal na jednom případu. My jsme tady obsáhle debatovali o několika syrských rodinách, které mají přijít do České republiky. Vláda řekla - no, to není žádný problém, to zvládneme. V únoru ministerstvo vnitra je začalo vybírat a dodneška nejsou vybráni, protože se ukázalo, že ti, kteří byli předběžně vybráni, nesplnili lékařské podmínky, takže to nakonec není nikdo. S těmi uprchlíky, pokud nebudeme vědět, jak je budeme vybírat, že je budou vybírat naše úřady, že tady budeme mít určité garance, tak si taky neporadíme. Podle mě toto je nebezpečná cesta, která nepomáhá ani uprchlíkům, ani občanům České republiky.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane vicepremiére, konkrétní otázky tady od opozičních stran slyšíte, tak budou nějak centrálně přerozdělováni, nebo si vybere Česká republika? Bude klasické azylové řízení nebo sem prostě někdo přijede mimo toto azylové řízení, jak to bude vypadat?  



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

Já myslím, že to, co oba pánové předvedli, byl absolutní politický kabaret. Oni nekladou otázky, oni tvrdí, že nemáme jasno. Oni říkali, že jsme jasně to neřekli. Před 10 minutami nebo 15 skončilo jednání vlády, které o tom jasně hovoří. A to, že jsem ještě neměl prostor ani já, ani ministr vnitra, ani pan premiér cokoliv k tomu sdělit, tak je důvodem k tomu, aby nás napadali. Já myslím, že to je nekorektní. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Můžeme teď tedy odpovídat na ty vznesené otázky?  
 


Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/: 

Samozřejmě, že můžeme.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Budou přerozděleni centrálně někde z Evropské unie nebo si je vybere Česká republika? Bude to prostřednictvím klasického azylového řízení nebo mimo něj?  



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

Samozřejmě to jsou všechno věci, o kterých se jasně jednalo. Co se týká azylového řízení, to samozřejmě proběhne s tím, že u těch 400 lidí, kteří by měli přijít z oblasti Jordánska, Kurdistánu a podobně z této oblasti, tak tam už by to bylo vlastně předsunuto s tím, že tito lidé by se tam prověřovali a v podstatě by to azylové řízení, které samozřejmě musí proběhnout, bylo trochu rychlejší, zatímco u těch, kteří by k nám přišli z Itálie, eventuálně Řecka, popřípadě Maďarska, to ještě není úplně jasné, tak u nich by byl proveden určitý screening. To je náš požadavek. To znamená, abychom zrovna vyřadili některé, u kterých je evidentní, že je tady nechceme z různých důvodů, které jsou objektivní, no, a potom probíhá normální azylové řízení. Při tomto azylovém řízení samozřejmě je určitý pohyb omezený těchto osob. V případě, že by porušili ty podmínky, které mají standardně a mají je tady 25 let, ti, kteří tady jsou v azylovém řízení a třeba překročili hranice do Německa, tak je Němci, pokud je zachytí, vrátí zpátky. To je běžný postup, který tady je a na tom se vůbec nic nemění. Takže nelze říct, že to je jakási novinka, nebo že bychom to nějakým způsobem měnili. To tak není.  


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Čili Jordánsko, Kurdistán, to jsou místa, odkud si Česká republika bude uprchlíky vybírat, Itálie, Řecko, Maďarsko, tam nám někdo nařídí, koho z nich si můžeme vzít, to jste říkal, že se to ještě uvidí, rozumím tomu dobře takto? 

 

Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

Nerozumíte tomu dobře. Znovu zopakuji, my tam budeme požadovat, abychom mohli dělat screening. To znamená, abychom si udělali určitý předvýběr a rovnou vyloučili ty, které nechceme, a ten zbytek potom, který si určíme, tak ten přesuneme do České republiky a zde bude už probíhat řádné azylové řízení s tím, že je dosti pravděpodobné, že určitá část těchto lidí nezíská statut mezinárodního uprchlíka a bude vrácena. A to požadujeme. A to je také mandát, který pan ministr vnitra dostal, abychom tyto lidi tak, jak je v podstatě v právu vrátit zpátky do těch zemí, kde byli zachyceni.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

A Jordánsko, Kurdistán, tyto oblasti si proč vybírá Česká republika?  



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

To je v podstatě požadavek i nebo dohoda Evropské komise, že tam je to největší shromáždění uprchlíků jak před Islámským státem, před tím běsněním muslimským radikálů, tak i těch, kteří v podstatě prchají z Jordánska z oblasti bojů. V tomto smyslu tam ty uprchlické tábory už jsou z tohoto důvodu. Je pravděpodobné, že ten největší výběr bude v těchto oblastech.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Fialo, tak to nejsou jasné představy, jasné informace, které vládě teď tedy představuje veřejnosti?  



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Pro mě nejsou. A hlavně já nerozumím té celkové koncepci. Ono možná bychom řadu těch otázek...  



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Vždyť jste to slyšel, azylové řízení bude.  



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Já vím.  
 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Žádné centrální přerozdělování z Bruselu, oblasti jsou vybrané, protože je tam situace nejhorší, parafrázuji.  



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Řadu těch otázek bychom možná nekladli a nerozčilovali tím pana vicepremiéra, kdyby vláda splnila svůj slib, který dala, a to je, že do 30. června představí novou koncepci azylové a migrační politiky. To se nestalo, žádný takový materiál není k dispozici.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Teď, prosím, reagujte na tato konkrétní slova.  
 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Ale samozřejmě tato konkrétní slova pana vicepremiéra by měla být zasazena do nějaké představy, co bude dál, jak budeme dál s těmi uprchlíky nakládat. Ale já považuji za špatnou vůbec tu myšlenku, že teď máme přijímat nějaké uprchlíky třeba ze severní Afriky a z těchto zemí. My se tady tváříme, jakoby Česká republika byla sobecká a nikoho nepřijímala. Vždyť my po celé...  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Severní Afrika tam nepadla, pokud vím. 
 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Nebo Blízkého východu.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Ano.  



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

My po celá léta tady přijímáme stovky a tisíce uprchlíků ročně, přijímáme je z oblasti, kde je taky potřeba těm lidem pomáhat a docela dobře to funguje. Já vlastně nevidím jediný důvod, proč bychom se teď měli takto chovat, zavazovat se dobrovolně k nějakým de facto kvótám a přijímat lidi, o kterých ani nebudeme rozhodovat. Já jsem pořád neslyšel tu odpověď na otázku...  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

To tam nesdělil v tom, co říkal pan Bělobrádek, že nebudeme rozhodovat, budeme rozhodovat, to říkal.  



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

A budeme rozhodovat? Budeme rozhodovat opravdu o tom, kteří uprchlíci a v jakém počtu sem nakonec přijdou? Dokáže to vláda skutečně vyjednat a dokáže to lidem garantovat a dokáže vláda říct, že teď teda udělá jednorázovou akci s nějakým limitem lidí a že se tohle nezopakuje třeba za půl roku nebo za rok, když zase Itálie nebo Řecko nebo jiná země nedokáže zvládnout svoje problémy? Já jsem taky...  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Bělobrádku...  



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

... slyšel to azylové řízení bude probíhat v České republice. My budeme dělat nějaký předběžný výběr, jak jsem ukázal na příkladu, velmi konkrétním příkladu se syrskými uprchlíky, jak se nám předběžný výběr prostě nepovedl. Já nevidím důvod, proč by se tady měl teď provést. Pak sem přijdou nějací lidé, zase je budeme někam odsouvat. Nejsme schopni a na to ani pan premiér, ani pan vicepremiér neodpověděl, jak zabráníme sekundární migraci, to znamená, že ti lidé budou odcházet někam jinam a proč sem vůbec máme přijímat lidi, o kterých ani nevíme, jestli sem chtějí přijít. Mimochodem, když česká vláda nabízela Itálii bilaterální pomoc v této věci, tak to Itálie odmítla, protože chtěla právě tohle řešení přerozdělování lidí v rámci kvót po zemích Evropské unie. Pro mě ty odpovědi nejsou dostatečně jasné.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Pospíšile, vy jste odpovědi na ty otázky dostal?  



Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/:

Ne, ne, tam ten základní problém spočívá v jedné věci. Já jsem pro, aby se lidem, když jsou ohroženi na životě, poskytl azyl, to je naše povinnost podle ženevské úmluvy. Ale ti lidé musí sami projevit zájem chtít být azylanty v České republice a ten základní problém stojí na konstrukci, kdy nám pravděpodobně evropský úředník nebo italský nebo řecký úředník přidělí nějaké běžence a ti asi proti své vůli, to nikdo ještě nevysvětlil, budou přiděleni do České republiky a tady s nimi bude probíhat azylové řízení. Tedy ta má kritika není, že bych byl nehumánní a nechtěl pomoci lidem, kteří jsou ohroženi na životě. Já říkám, že ta logika toho postupu je postavena na hlavu. Sem mají jít lidé, kteří chtějí azyl v České republice a splňují zákonné podmínky. To znamená, jsou ohroženi na životě, jsou ochotni respektovat české zákony, jsou ochotni se integrovat do české společnosti. Ale ten problém bude, že sem někdo přidělí několik set lidí a už je jedno ten počet, ti lidé sem ani třeba nebudou chtít jít, to znamená, není to korektní vůči těm samotným uprchlíkům, dostanou možná azyl, a pak budou proudit po Evropě. A už dneska, a to je ta základní moje myšlenka. Já se bojím, pane redaktore, aby tyhle experimenty, jednou je to Řecko, podruhé je to takováto azylová politika, neohrozily myšlenku evropské integrace, protože se bojím toho a už někteří politici to dneska říkají v Evropě, pokud zde budou azylanti volně proudit po Evropě, nebudou respektovat, že jsou přiděleni třeba do České republiky, což asi nebudou, pokud zde nebudou dobrovolně, tak půjdou do Německa, do Švédska, budou porušovat zákony, tak...  



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ano, promiňte, pane Pospíšile, rozumím.  
 


Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/:

Lidé mohou říkat - pojďme obnovit hranice mezi členskými státy, a v tom je ten problém. 
 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Opakujete ten základní argument, který jste říkal.  



Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/:

Ale je strašně důležitý. 
 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Bělobrádku, je vláda schopná garantovat to, co požadoval pan Fiala a budou to lidé, kteří sem dobrovolně chtějí, jak říká pan Pospíšil?  



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

Já myslím, že jsme i ve vaší reportáži viděli, že například jezídé chtějí do České republiky. Já si neumím představit a přijde mi velmi bizarní to, co říkal pan poslanec Pospíšil, že bychom vzali lidi, dali je do okovů a násilím je přivezli do České republiky a tady řekli: tady budete a nikam nesmíte. To si opravdu představit nedokážu a myslím si, že ten počet uprchlíků je natolik velký, že mezi nimi najdeme ty, kteří budou chtít to azylové řízení, aby proběhlo v České republice. Pokud budou lhát a potom se pokusí jít dále na sever, což nelze úplně vyloučit, tak poruší vlastně ta pravidla a budou vráceni. Já myslím, že to je zcela evidentní. Ta pravidla platí a naprosto souhlasím s tím, že je potřeba řešit nejenom následky, ale ty příčiny, ať už se jedná o průchodnost vnější hranice Evropské unie. To je velký problém a ten určitě bude řešit jak Evropská komise, tak i národní státy. A stejně tím problémem zásadním je to, co se děje v těch zemích, odkud ti lidé utíkají. A samozřejmě, pokud nesplňují ten statut uprchlíka, jsou to ekonomičtí uprchlíci, tak se budou vracet. To já myslím, že jsou věci, které jsou natolik jasné, že je neustále opakovat je marné, ale vidím, že je potřeba je skutečně neustále omílat. To znamená, nechceme tady žádné lidi, kteří budou dělat problémy, nechceme si sem vozit lidi, kteří budou utíkat dál, chceme si to nějak předpřipravit a že by nám někdo řekl: tak z tohohle tábora si musíte vzít nějakou skupinu lidí, to já si nedokážu ani úplně představit. A myslím si, že to je především otázka dalšího jednání. Já chci upozornit, že na některé otázky ještě odpovědět nemůžeme, a to ze zcela jednoduchého principu, o nich není rozhodnuto a bude se o nich teprve jednat. Takže ten mandát jsme si dneska řekli, vymezili jsme si nějaké hranice, ale některé technické detaily, já myslím, že to je logické, že na to stačí jednoduchý selský rozum, některé detaily se prostě ještě budou řešit a do té doby, než nebudou vyřešeny, tak se žádní tito uprchlíci přijímat nebudou. 
 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pánové, prozatím pozastavuji... 
 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

To jsou podstatné věci, bez toho to nemůžeme udělat.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Téma uprchlíků, protože se společně budeme bavit ještě o jednom tématu, k uprchlíkům se ale v Událostech, komentářích ještě vrátíme, ale to až později.  



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Evropská unie čelí podle svých lídrů nejvážnější krizi ve svých dějinách. Atény dostaly od Bruselu údajně poslední ultimátum. Na dohodu o řeckém dluhu mají čas do konce týdne, kdy se sejde další mimořádný summit celé "28". Ostrým slovním přestřelkám se premiér Alexis Tsipras nevyhnul ani s europoslanci ve Štrasburku, konkrétní návrh reforem slíbil ukázat ve čtvrtek. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

V Událostech, komentářích stejní hosté. Pane Pospíšile, je to opravdu poslední šance pro uzavření dohody s Řeckem, anebo se v neděli dozvíme, že další třeba zase neděle je ještě možným termínem? 



Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/:

Pane redaktore, já nejsem příznivcem dalších dohod vůči Řecku. Řecko si pořád žije nad poměry. V Řecku je průměrný důchod dvojnásobný než v České republice, a přitom ekonomika je slabší než u nás a tak dále. 17 % HDP se utratí v důchodu. Řecko se nenaučilo šetřit. Kdyby začalo konečně šetřit a žít tak, jakou má ekonomiku, pak jim můžeme nějak pomoci, ale nebudeme přece dotovat řecký blahobyt, zvláště pak Slovensko a pobaltské země, které jsou v eurozóně, dneska doplácejí na stále existující řecký blahobyt. Takže já se přiznám, já jsem skeptický a k tomu, co jsem dneska viděl v parlamentu, kdy pan Tsipras přijde o 20 minut později, napadne všechny okolo, věřitele v eurozóně, staré vlády, bohaté Řeky, všichni za to mohou, jenom on samotný a občané Řecka nikoliv, tak tahle se zkrátka čestně nejedná. Když po někom chci, aby mi počtvrté, popáté půjčil peníze, mám se chovat aspoň slušně. Ale my jsme dneska neslyšeli jediný reformní návrh, který by pan Tsipras řekl. Kdyby řekl: budeme žít na takové úrovni, jakou máme ekonomiku a pomozte nám nyní. Je to stále ještě k jednání. Ale opravdu si myslíte, že je normální, aby v Řecku byl důchod 20 tisíc, aby průměrný plat v Řecku byl 60 tisíc korun, u nás je 25 tisíc korun, aby ta minimální mzda byla dvojnásobná proti České republice a ekonomika byla slabší? A to nehovořím o dalších státech eurozóny, Slovensko, Pobaltí, kde ty země jsou ještě chudší. Takže já chápu, že dneska už dochází normálním lidem s Řeckem trpělivost a buď Řecko řekne: uděláme reformy a budeme žít tak, jak nám naše ekonomika umožňuje, anebo podle mého názoru musí odejít, musí odejít z eurozóny. Mě fascinovalo dneska vystoupení šéfa sociálních demokratů na plénu, který řekl, že nepřipustí odchod Řecka z eurozóny? Co to jako znamená? Do konce života existence Evropské unie budeme dotovat řeckou společnost, která evidentně není připravena na další škrty? Já jsem k tomu, přiznám se, hodně skeptický po dnešku. Ale uznávám, že jsem pouhý pozorovatel. Ale myslím si, že to skončí nakonec odchodem Řecka z eurozóny. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pane Pospíšile, vám v tuhle chvíli musím poděkovat do Štrasburku za účast v Událostech, komentářích vzhledem k možnostem spojení, které máme. Pane vicepremiére,.. 



Jiří POSPÍŠIL, europoslanec /nestr. za TOP 09/:

Děkuji pěkně, hezký večer. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Je to poslední šance pro Řecko? Očekáváte, že Řekové budou schopni předložit realistické návrhy na dohodu s Evropskou unií? 



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

Víte, já si vzpomínám na, asi před třemi měsíci jsme měli summit evropských lídrů Evropské lidové strany, a tam Nicolas Sarkozy říkal, že chování řeckých představitelů a vůbec to vydírání, takže mu nelze dále ustupovat. A ukazuje se, že i to, co říkal pan poslanec Pospíšil, že prostě je pravda, že to chování začíná připomínat cílenou kampaň krajně levicového až anarchistického politika v uvozovkách, který chce rozvrátit Evropskou unii. Já myslím, že jsme si všichni vědomi toho, že odchod Řecka z eurozóny i eventuálně z Evropské unie, že za něj, jak eurozóna, tak Evropská unie jako celek zaplatí minimálně politicky, ale zřejmě ekonomicky vysokou cenu. Otázkou právě je, jestli ten pomyslný kalich už dávno nepřetekl a zda to neustálé dolévání peněz bez jakékoliv snahy po skutečných reformách a po skutečně konstruktivním jednání má smysl. Jestli to není jenom natahování a užívání si prostě bezmoci těch ostatních zemí. Já myslím, že skutečně je potřeba říct dost, a to, co řekl Donald Tusk, je zcela jednoznačné. Já doufám také, že už to bude konečná, protože nikoho z nás to nebaví a přesně jak říkal pan poslanec Pospíšil, s tím naprosto souhlasím, že není možné prostě neustále jít dál a dál, přestože to bude velmi bolestivé, a to je to, proč se tomu všichni dlouho vyhýbali a pořád věřili na nějakou konstruktivní a skutečně slušnou a obecně vzato na nějakou solidní snahu po vyřešení toho problému, tak je vidět, že to k ničemu nevede a jednou se říct dost musí. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pro konzervativní strany, pane Fialo, už ten kalich přetekl? Očekáváte realistické reformy, nebo proč vlastně Evropa se nedokáže rychleji rozhodnout? 
 


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Kalich přetekl dávno. Samozřejmě, že je pravda, že Řecko se chová neodpovědně, socialistické hospodaření, utrácení, přebujelá státní správa, špatné, špatné, rozvoj špatných sektorů, neinovativních sektorů v ekonomice a tisíc dalších věcí. Ale nesvádějme všechnu vinu na Řecko. Někdo byl ten, kdo věděl, že Řecko neplní maastrichtská kritéria, a přesto z politických důvodů přijal Řecko mezi státy eurozóny. Byli to evropští lídři, kteří opakovaně posílali různé půjčky, pomoci, přitom Řecko nedonutili vůbec k nějakým podstatným reformám. A jestli si někdo myslí, a to nemusím být nějaký velký ekonom, že stát, který má 330 miliard euro dluh a kde dneska nezaměstnanost je kolem 27 %, které má proimportní ekonomiku, že si teď poradí nějakými drobnými opatřeními, tak ten je opravdu naivní. Já nevidím žádnou perspektivu Řecka v eurozóně, já spíš vidím to, že případ Řecka ukazuje, že eurozóna je chybným konstruktem a že ve chvíli, kdy podřídím ekonomická pravidla politice nebo ideologickým cílům, tak ono to prostě nefunguje. Ta ekonomická pravidla se tím nezmění a všimněme si, co tady zaznívá. Největší katastrofa by byla, kdyby Řecko vystoupilo z eurozóny. Proč? Řeckým lidem se asi jinak nepomůže, než že budou mít svoji měnu, že udělají bolestivá opatření, že vystoupí z eurozóny. A proč to tak vadí? No, vadí to, protože máme eurozónu jako jakousi ideologickou představu, kterou musíme za každou cenu držet, protože jinak to bude špatné. Ne, špatné je držet za každou cenu eurozónu a všechny státy v ní, když to nefunguje, a my tady prakticky vidíme, že to vůbec nefunguje. 



Daniel TAKÁČ, moderátor:

Pánové, oběma děkuju za komentáře k tématu jak Řecko, tak také uprchlíci. Na shledanou. 



Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Na shledanou. Pěkný večer. 



Pavel BĚLOBRÁDEK, předseda strany a vicepremiér /KDU-ČSL/:

Na shledanou.