29. srpna 2022

CNN Prima News: Němci vymýšlí zbytečnosti. Vysvětleme jim, že není čas na Green Deal a pohlaví

(CNN Prima News) Mám strach z lidových bouří, kde se objeví vůdci, kteří mohou svrhnout demokracii. S ohledem na ekonomickou krizi a zdražování to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prohlásil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Pustil se do Němců, kteří prý žijí v blahobytu déle než my, ale během té doby „vymýšleli blbosti“, takže si teď možná neuvědomují, v jak složité situaci se jiné státy EU – včetně Česka – nachází.

Celý rozhovor s Pavlem Blažkem můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Platí pravidlo, které prokázala historie, že žádná demokracie nikdy nepřežila bez fungující ekonomiky. Všechna fakta k tomu směřují a začaly obavy o systém, který tady máme od roku 1989. Vždy se vedly spory o energii – vodu, oheň a teď elektřinu. Může to znamenat velké spory mezi státy,“ naznačil Blažek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Politický systém nejen v České republice je podle něj skutečně v ohrožení, protože pocit strachu a nejistoty je v tuzemsku největší minimálně od sametové revoluce, možná od roku 1945. „V posledních letech pro nás byla samozřejmostí cenová stabilita, ale lidé najednou dostávají zprávy, že možná nebudou mít čím topit,“ konstatoval ministr.

Příkladem je podle něj francouzská revoluce. „Tam nebyl vůdce, lidé šli do ulic, začalo násilí a pak vzniklo něco, co nikdo nečekal,“ popsal. I v současnosti má strach z lidových bouří, kde se objeví silní vůdci. „Neříkám, že teď někdo z opozice nebo koalice chystá diktaturu, ale takto dějiny nefungují,“ varoval.

Začátek konce Evropské unie

Evropská unie musí podle Blažka najít společné řešení a ukázat, že má takové spojení států v této situaci smysl. „Jinak vznikne v jednotlivých státech vlastní trh a začne se kašlat na okolí. To je začátek konce,“ varoval. Velmi výraznou roli by měly hrát státy střední Evropy včetně Česka. Mohly by větším zemím naznačovat a říkat, že mnoho věcí či rozhodnutí nedělají dobře, míní Blažek.

„Větší národy zejména v západní Evropě nežily delší dobu v některých systémech a mají i déle blahobyt. Na univerzitách vymýšlely mnoho zbytečností a nemyslely na základní věci. Představitelé Německa vymýšlejí různé zbytečnosti od genderové politiky přes Green Deal, že zachrání celý svět, ale nezachrání ani sebe,“ opřel se ministr spravedlnosti do našich západních sousedů.

Možná prý budeme muset Němce tlačit k rozhodování, kterého nejsou momentálně schopni. Blažek dodal, že Němce nekritizuje, jen poukazuje na fakt, že se možná cítíme ohroženi dříve než oni.

„Můžeme se Slováky nebo Maďary říct Německu, že pokud nezabezpečí zbytek Evropy, půjdeme pryč. Bylo by to pro ně obrovské selhání jejich politiky od 80. let. Musíme je přinutit konat. Možná si tam dlouhodobě zvykli řešit Green Deal nebo počet pohlaví, ale hrozí od východní Evropy sociální bouře,“ snažil se ministr Blažek apelovat na politiky, kteří by měli začít více pomáhat obyvatelům.

Pavel Blažek

ministr spravedlnosti
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení RS ODS JMK