9. října 2013

Dukovanům bych dala přednost před Temelínem

Podpořila byste výstavbu trvalého úložiště a dostavbu dukovanské jaderné elektrárny? 

Jako bývalá starostka považuji za důležité, aby výstavba trvalého úložiště byla podmíněna souhlasem dotčených samospráv. Pouze v takovém případě si dovedu představit, že by výstavba úložiště mohla získat i moji podporu. Dostavba dukovanské jaderné elektrárny má podporu samospráv celého energoregionu, a tím pádem i moji. Tato elektrárna je velmi významný zaměstnavatel našeho kraje. Také považuji za důležité, že v Třebíči probíhá vzdělávání energetiků, které připravuje nové odborníky pro tuto oblast. 

Je podle vás v budoucnu udržitelný model koexistence pěti "okresních" nemocnic v kraji, anebo vidíte prostor pro změnu? 

Počet a rozmístění nemocničních zařízení na Vysočině považuji zejména z hlediska geografické dostupnosti za optimální. Rušení kterékoli nemocnice by bylo nesystémové a tradiční rovnováhu by narušilo. 

Jaká opatření z hlediska politiky státu by získala vaši poslaneckou podporu, aby to pomohlo vzniku nových pracovních míst na Vysočině? 

Vytváření podmínek pro vznik nových pracovních míst na Vysočině osobně vidím jako nejdůležitější prioritu Kraje Vysočina. Pomoci tvorbě pracovních míst by mohla například následující opatření, která by jistě měla moji podporu: upřednostnění dostavby Jaderné elektrárny Dukovany namísto Temelína, podpora rozvoje Vysoké školy polytechnické a obecně vysokoškolského vzdělávání na Vysočině, státní investice do dopravní infrastruktury – D 1 a budování obchvatů dopravou přetížených měst – a podpora některých opatření uvedených v Regionální inovační strategii Kraje Vysočina. 


Ing. Jana Fischerová, CSc.

zastupitelka
krajská zastupitelka