12. března 2018

Události ČT: Jednání o nové vládě

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události byl v živém vstupu předseda ODS Petr Fiala.


Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.
 

Michal KUBAL, moderátor:
V Událostech teď živě Petr Fiala, předseda ODS. V těchto chvílích právě jedná výbor hnutí ANO a zřejmě probírá i to, jestli vás znovu přizve k jednání o vládě. Vy jste premiérovu rétoriku odmítl s tím, že nejde o vážnou nabídku, ale pokud během večera opravdu zazní, s čím vy byste šel na ta jednání?

Petr FIALA, předseda ODS:
Dobrý večer. Já odmítám tady tu hru Andreje Babiše, na kterou jste teď přistoupil, co by bylo, kdyby. Prosím vás, politická realita je přece jasná. Je jasné, že si z nás všech dělá Andrej Babiš legraci. Ukažte mi na světě jediného politika, který vyjednává o vládě s levicí, dokonce s krajní levicí a současně chce jednat s pravicovou stranou. Vždyť je to postavené na hlavu. Je to úplně absurdní a nedá se to brát vážně. Žádná nabídka od hnutí ANO nezazněla a nemůže zaznít za těchto podmínek, kdy hnutí ANO má koalici v Poslanecké sněmovně s SPD a komunisty a vyjednává o vládě s ČSSD.

Michal KUBAL, moderátor:
Jedna nabídka, která zazněla od premiéra v demisi, a to nabídka na adresu všech předsedů sněmovních stran, aby se tento týden sešli a stanovili si nějaké priority ohledně zahraniční politiky. Co vy budete na tomto jednání budete prosazovat.

Petr FIALA, předseda ODS:
To je věc, kterou jsem já inicioval, o kterou jsem požádal pana premiéra, aby takovou schůzku svolal. Jsem rád, že to udělal. Já jsem přesvědčen, že přes všechny vnitropolitické spory a to, že nevíme, kdy bude vláda a jestli nějaká bude, která bude mít důvěru, tak nemůžeme ignorovat to, co se děje na evropské politické scéně, Co se děje v Evropské unii. My musíme být schopni se domluvit na nějaké minimální národní pozici a i národní zájmy, které máme, na kterých se shodneme potom účinně prosazovat v Evropské unii. K tomu složí ta schůzka. Já jsem připraven se na ní aktivně podílet. Já jsem panu premiérovi i předal náš dokument, který se týká postavení České republiky v Evropské unii a očekávám, že se o tomto budeme také bavit.

Michal KUBAL, moderátor:
Říká Petr Fiala, předseda ODS. Díky za váš čas.

Petr FIALA, předseda ODS:
Na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS