23. února 2017

Mimo realitu

(Noviny Kraje Vysočina) Představme si situaci, že čtyřčlenná rodina vydělávající dohromady přes půl miliónu korun ročně, se rozhodne koupit rodinný dům. Banka rodině na nákup domu po jednání cca milión korun půjčí. Rodina má totiž stabilní příjem, ručí koupeným domem a navíc ještě vlastní a pronajímá malý byt. Rodina má hypotéku rozloženou na deset let a bez problémů ji splácí. Její životní úroveň nijak významně neutrpěla

Přesto na dveře zakoupeného domu jednoho dne zazvoní státní úředník a s přísnou tváří sdělí, že rodina naprosto flagrantním způsobem porušila pravidla rozpočtové odpovědnosti, neboť maximální výše rodinného dluhu je podle zákona v jejím případě 300 tisíc korun. Dále úředník rodině oznámí, že je zapsána na černou listinu ministerstva financí, že rodině hrozí zadržení části jejích příjmů a že musí ihned začít své zadlužení významně snižovat.

Argumentace matky, že při možnosti si půjčit maximálně 300 tisíc korun (nejvýše 60 % celkových ročních příjmů) by si rodina dům ještě dlouho nekoupila a že všechny závazky jsou v pořádku plněny, úředníka nezajímá. Úředník důrazně trvá na svém, opakovaně upozorňuje rodinu na porušení zákona a na matku křičí, že měli zůstat bydlet v bytě 1+1 a žádnou hypotéku si nebrat.

Že Vám připadá uvedený případ absurdní? Bohužel není. Od 1. 1. 2018 začnou totiž platit všechny paragrafy zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti a do výše popsané situace se ve skutečnosti nedostanou rodiny, ale obce. Že například rekonstrukce kanalizace v malé obci běžně stojí více, než je její roční rozpočet a že se akce nedá včas jinak realizovat než tak, že si obec půjčí podstatně více než 60 % svých průměrných ročních příjmů, ministerstvo financí a bohužel i více než 100 poslanců, kteří přehlasovali nesouhlas Senátu, nezajímá.

Jsem moc zvědavý, jak dopadne zákon u Ústavního soudu, kam ho s návrhem na alespoň částečné zrušení nyní posílá více než 50 senátorů. Osobně věřím, že Ústavní soud alespoň některá nesmyslná ustanovení zákona zruší.

Zákony, které nás nutí žít mimo realitu, nám totiž škodí a totéž lze říci i o těch, kteří je kvůli svému odtržení od normálního života, zásadním neznalostem nebo nesmyslné tvrdohlavosti předkládají nebo schvalují.

www.vystrcil.cz 

Text byl napsán a publikován v únorovém čísle Novin Kraje Vysočina.

Celý výtisk je k dispozici na adrese: 
http://extranet.kr-vysocina.cz/download/pdf/noviny/noviny-02-17.pdf

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátního klubu
předseda klubu krajských zastupitelů
zastupitel města
předseda regionálního sdružení
místopředseda oblastního sdružení