16. dubna 2021

ČRo Plus: Co se v Česku zlepší za evropské peníze? Plán obnovy neříká, kam se země posune

(ČRo Plus) Proč do plánu na čerpání evropských peněz zařadila vláda i ochranu whistleblowerů? Jak kvalitně je plán vypracovaný? Poslechněte si celé Pro a proti s předsedou senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeňkem Nytrou.

Celý rozhovor se Zdeňkem Nytrou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra vysvětluje, že Senát pracoval s únorovou verzí a v 16. března dorazil úplně jiný materiál. „Takže zatím nemáme představu, v jakém stadiu Národní plán obnovy je.“

Senátor chápe, že dokud je materiály „živý“ a vláda ho neschválí, tak se bude měnit.

„Nejen já, ale i většina senátorů má tu připomínku, že plán sice vznikal odspoda, musí tam být zahrnuty představy resortů, odborných svazů a podobně. Ale nenašli jsme tam nějaké centrální zacílení, kam se by se Česká republika měla po vyčerpání těchto peněz posunout.“

Jednotlivé kapitoly a pilíře plánu jsou nevyvážené, kritizuje Nytra. „Někde se jde do naprosto zbytečných podrobností. Byly tam šílené nápady jako dotovat z peněz důchodový systém. Také se uvažovalo o budování dalšího onkologického centra, i když jedno už máme v Brně.“

„Nejde o to napsat projekty tak, abychom evropské peníze dostali, ale aby posunuly Českou republiku. Například se plánují velké prostředky na budování 5G sítí, ale je otázka, jestli nebýt ambicióznější a nebudovat infrastrukturu pro 6G sítě, například,“ vybízí k větší progresivitě tvůrce Národního plánu obnovy senátor Zdeněk Nytra.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09