18. března 2021

Senátorský klub ODS a TOP 09: Povinné kvóty na české potraviny jsme v Senátu zamítli

(www.ods.cz) Senát dnes projednal zákon o potravinách a vyškrtl z něj i na návrh senátorů klubu ODS a TOP 09 povinné kvóty na české potraviny. Tento návrh podpořili senátoři napříč senátorskými kluby.

„Potravinové kvóty jsou nesmyslné samy o sobě. Ještě k tomu je nesmyslně napsaný i samotný návrh. Česká republika není schopna splnit stanovená procenta u mnoha uváděných komodit. To by ve svém důsledku znamenalo omezení nabídky s následným zdražením. Přestože s tím nesouhlasím, ještě bych snad uměl pochopit, že obchodník musí stanovené procento ve svých provozovnách nabízet. Ale jak má zajistit, aby je prodal tak, jak je uvedeno v návrhu? To mi z nákupního koše před pokladnou část produktů pocházejících ze zahraničí má prodavač vyhodit? Nebo mi naopak nějaké české přidá?“ uvádí předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra a dodává: „Tento návrh chce podpořit české zemědělce a producenty. Pak se ale musím zeptat - proč jsou otevřené velké řetězce a naopak farmářské trhy jsou zavřené? Právě tam by měli naši zemědělci zcela jasnou výhodu před dováženými potravinami. A jen drobnost na závěr, kvóty jsou v naprostém rozporu s evropskými předpisy. Toto jsme skutečně nemohli podpořit.“

„Povinné kvóty na potraviny by nám, ani našim zemědělcům nepomohly, spíše naopak. Jednak tolik vlastních potravin ani nemáme a zadruhé by to snížilo konkurenci, což logicky povede ke zdražení. Proto jsem na senátním hospodářském výboru spolupředložil návrh, kterým se ruší celý tento nesmyslný nápad. Kdybychom jej nezrušili, přišli bychom o velkou část nabídky potravin z různých zemí, a nakonec by nám v peněžence zůstalo kvůli zdražení méně peněz. Povinné kvóty fakt nejsou cesta správným směrem. Zjednodušme radši našim zemědělcům a potravinářům papírování, pomozme malým a začínajícím zemědělcům a potravinářům,“ říká senátor a místopředseda TOP 09 Herbert Pavera.