11. dubna 2019

Vyzýváme vládu, aby iniciovala celoevropská jednání o revizi směrnice EU o zbraních

(www.ods.cz)

Generální advokátka Soudního dvora EU dnes představila své stanovisko ve věci žaloby ČR proti směrnici, která zavádí přísnější pravidla pro nabývání a držení palných zbraní. Podle něj by tato žaloba měla být zamítnuta. Byť toto stanovisko není pro konečné rozhodnutí soudu závazné, v praxi platí, že soudci se k němu ve většině případů přikloní.

ODS se s tímto stanoviskem zásadně neztotožňuje. Směrnice porušuje zásadu subsidiarity i proporcionality, významně a bezdůvodně zasahuje do vlastnických práv a zavedla drakonická opatření pod falešnou záminkou boje proti terorismu, na jehož eliminaci má nulový dopad. Zneužití teroristických útoků a jejich obětí coby argumentu pro omezení legální držby zbraní je skandální. Směrnice nebojuje se zločinci a teroristy, ale s legálními držiteli zbraní, kteří se řídí platnými zákony a pravidla neporušují.

ODS od samého počátku v roce 2015 varovala před dopady této směrnice. Opakovaně jsme vyzývali představitele vlády B. Sobotky k aktivitě již při její přípravě. Vláda však reagovala pozdě. Pokud dojde na zamítnutí zmíněné žaloby, budeme nadále trvat na tom, aby směrnice v těch ustanoveních, která by se významně negativně dotkla českých legálních střelců, nebyla implementována do českého právního řádu, a to i za cenu sankcí. Vyzýváme vládu, aby na celoevropské úrovni iniciovala jednání, která povedou k revizi této směrnice a k ochraně našeho právního rámce a systému legální držby zbraní, který je funkční, plně dostačující a zajišťuje rovnováhu mezi právy a povinnostmi.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2