19. července 2021

Hrozí chaos ve stavebnictví. Téma pro parlamentní volby

(iDNES.cz) Konec volebního období s sebou přináší snahy prosadit na poslední chvíli problematické zákony. Nepředvídatelným hlasováním poslanců jsou občané ohroženi na svých právech každou vteřinu.

Poslanecká sněmovna se dostala do poslední fáze jednání ve svém v pořadí osmém volebním období. A poslední měsíce jejího fungování jsou jako obvykle spojeny s jakousi křečí. Část poslanců již znovu nekandiduje, další část se dostala rozhodnutím svých volebních stran na naprosto nevolitelná místa a některé volební strany tuší, že pro ně začala odbíjet závěrečná „hodina“. Přesto pozoruji nový trend.

Byl jsem poslancem ve třech volebních období a něco tedy také pamatuji. Ale sotva bylo možné dříve pomyslet na to, že by v závěrečném dějství sněmovny vznikaly formou komplexních pozměňovacích návrhů kontroverzní normy, které mohou zásadním způsobem ovlivnit život občanů či fungování veřejné správy na desítky let dopředu. Pokud se tak dříve stávalo, bylo to maximálně v první polovině volebního období, kdy ještě povolební složení Sněmovny odpovídalo i aktuálnímu rozložení politických preferencí. Stále více se ukazuje, že vláda, která se opírá o hlasy komunistů a
stále více i o hlasy SPD a některých zájmových lobby, připravuje občanům do budoucnosti „otrávený“ politický koktejl.

Černým dnem jednání sněmovny se stal úterek 13. července. Začalo to přehlasováním senátorů ve věci stavebního zákona a pokračovalo to tím, že poslanci zcela neuvěřitelně podpořili vznik monopolu jedné pojišťovny na zdravotní pojišťování cizinců v rámci novely zákona o pobytu cizinců na území ČR. Ten měl být přitom původně transpoziční novelou, ale stalo se z něj bitevní pole pro zájmy poslance Miloslava Janulíka (ANO) a jeho v boji boj za jednu vybranou pojišťovnu.

Jako dlouholetý senátor a člen ODS nemám zapotřebí dovolávat se za každou cenu autority vládních ministrů. Tentokrát to ale učiním. Ministryně financí Alena Schillerová, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO) i ministr vnitra Jan Hamáček se jednoznačně postavili za senátní pozměňovací návrh, který rušil vznik monopolu Pojišťovny VZP a.s. při pojišťování cizinců. To však nebránilo panu poslanci Janulíkovi dál bojovat za jednu pojišťovnu a ve svém vystoupení napadat své mladší kolegy. A hlasování o stavebním zákoně je vůbec vrcholný omyl Sněmovny. Argumenty z tiskové konference paní ministryně pro místní rozvoj či předsedy poslaneckého klubu SPD operující s Bangladéšem nepřesvědčí ani děti v mateřské školce. Už vůbec nepřispěli k důvěryhodnosti hlasování komunisté, kteří museli obhajovat náhlou změnu svých postojů. Skutečně otrávený koktejl, který připravili poslankyně a poslanci z těchto stran. Bohužel k nim se přidali i tzv. nezařazení z nepříliš úspěšné formace Trikolóra.

Poslanecká sněmovna se skutečně měla na závěr svého volebního období rozpustit. Teď už jen začíná všechno kazit. Ve stavebnictví to může s velkou pravděpodobností končit naprostým chaosem. Velká slova protagonistů tohoto nesmyslu se naprosto míjejí s realitou. Stavební zákon totiž může reálně vytvořit situaci, kdy fakticky nebude mít kdo vydávat stavební povolení. Opak toho, co se nám snaží namluvit ministryně pro místní rozvoj na podkladě podivně sestavených statistik.

Volby tak neplánovaně dostaly další téma vedle zamezení hrozícího rozpočtového rozvratu a pokračujícího vpádu státu do našich svobod. Je to téma, jak zabránit vzniku chaosu ve stavebnictví. Nejde tu rozhodně o snahu starostů udržet si své kompetence. Jde o obranu toho, co právem považujeme za velký úspěch po listopadu 1989 - fungování našich obcí a přiblížení veřejné správy občanům. 

Úkol srovnatelný s úsilím o vytváření základních demokratických hodnot po listopadu 1989. Je smutné, že vůbec musíme po třech desítkách let někoho přesvědčovat, že obec je základním kamenem  veřejné správy.

Podle očekávání ani stárnoucí prezident se za obce a jejich občany nepostavil. Podepsal totiž stavební zákon s nejvyšší možnou rychlostí, což obvykle nedělá. Opozice, do které počítám strany koalice SPOLU a Piráty se STAN, již avizovala, že stavební zákon v té chaoticky přijaté podobě okamžitě zruší. I o tom budou blížící se volby.

Blog Vladislava Vilímce.