22. listopadu 2023

CNN Prima News: Speciální debata českých europoslanců ze Štrasburku

(CNN Prima News) Speciální vysílání CNN Prima NEWS ze Štrasburku se neobešlo bez ostrých názorových střetů. K jednomu došlo mezi europoslanci Alexandrem Vondrou (ODS) a Ivanem Davidem (SPD). Ten svého oponenta rozčílil tvrzením, že Izrael má v Pásmu Gazy své zájmy a páchá tam genocidu. Vondra nejdříve zvažoval odchod ze studia. Poté upozornil, že se Izrael z Pásma Gazy kompletně stáhl již v roce 2005 a nechal Palestince, aby si v tomto regionu svobodně vládli.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

Tvrzení europoslance Davida za SPD už byla na europoslance a místopředsedu ODS Alexandra Vondru moc. „Přemýšlím, jestli se nemám zvednout a odejít. Na tyhle kecy fakt nejsem zvědav, takové lži. Izrael za premiéra Ariela Šarona kompletně vyklidil Pásmo Gazy a nechal Palestince, ať si tam vládnou. Výsledkem bylo, že si zvolili Hamás. Od té doby tam vládne totální temno a Izrael s tím nemá vůbec nic společného,“ argumentoval místopředseda ODS Vondra.

Pravdou je, že Izrael se skutečně v roce 2005 kompletně z Pásma Gazy stáhl, přičemž vyklidil všechny do té doby postavené osady. V roce 2006 pak v palestinských parlamentních volbách zvítězilo extremistické hnutí Hamás, které se otevřeně hlásí k myšlence zničení Státu Izrael. Hamás krátce po svém volebním vítězství drtivou většinu opozice v Gaze zlikvidoval nebo vyhnal. Izrael v důsledku toho společně s Egyptem přijal rozhodnutí společné blokády vůči Pásmu Gazy.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec