18. prosince 2019

Prostor X: Nejde mi o slávu a zápis do historie

(www.reflex.cz) Na Tchaj-wanu chci mluvit o lidských právech, pronásledování Ujgurů jsem vytknul čínskému velvyslanci, říká předseda Senátu Jaroslav Kubera. Trvá na cestě na Tchaj-wan, čínskému tlaku neustoupí a doufá pak i v návštěvu Číny. Znepokojuje ho ale odvolání šéfa NÚKIB Navrátila, jde podle něj o důvod k demonstracím. V Senátu je připraven podpořit kandidáta prezidenta Zemana na Ústavního soudce Pavla Šámala. A prozradil, co pronese v novoročním projevu.

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou můžete zhlédnout na Reflex.cz.

Nejde mi o slávu a zápis do historie, tvrdí Kubera. Odmítá kritiku své cesty na Tchaj-wan a říká, že ani český obchod nijak neohrozí. Ztráty přátelství prezidenta nelituje, Miloš Zeman se mu prý mstí dlouhodobě a Kubera mluví i o sporech v rámci jednání nejvyšších ústavních činitelů. Kvůli čínské kauze PPF a Home Creditu se neplánuje sejít s miliardářem Petrem Kellnerem. Na kritizované schůzce Kubery s nejbohatším Čechem se prý mluvilo jen o Huawei.

Kubera ostře kritizuje odvolání šéfa NÚKIB Navrátila, který varoval právě před čínskou firmou Huawei. Chce znát podrobnosti, premiér Babiš se podle něj snaží Číně zavděčit. Mohlo by to mít souvislost i s miliardovou půjčkou Pekingu pro Agrofert. Kubera se obává, že další na řadě by mohl být šéf BIS Koudelka, a dodává, že to už je důvod protestovat. Zdůrazňuje přitom, že Andreje Babiše je třeba porazit ve volbách a i kvůli tomu by se měla spojit opozice. Zmiňuje nutnou spolupráci ODS a dalších stran, včetně Pirátů.

Předseda Senátu na Nový rok znovu pronese projev. Chce varovat před bolševickým myšlením, prosazováním jediné správné pravdy a zeleným tsunami, které k nám prý míří z Bruselu. Jde podle něj o snahu vystrašit lidi a ovládnout je a za vším jsou prý peníze. Dodává, že elektromobily jsou cesta do pekel.

Jaroslav Kubera

předseda Senátu PČR