11. června 2014

Na lavici obžalovaných Sobotka, Babiš, Zeman

Premiér Bohuslav Sobotka dostal v přestupkovém řízení (byť zatím nepravomocně) pokutu 10 000 korun za to, že navrhl ministra financí Andreje Babiše do vlády bez lustračního osvědčení. Pokud ještě někdo do této chvíle váhal nad tím, zda bylo jmenování Andreje Babiše ministrem v rozporu se zákonem či nikoliv, nyní už nad tím pochybovat nemusí.

 
Dvojí metr je ale uplatňován dál. Vystává zde totiž ještě další problém, a to jakmile se na celou věc podíváme optikou žalobců exposlanců Tluchoře, Šnajdra a Fuksy. Jak si totiž všichni dobře vzpomínáme, prezident Zeman podmínil jmenování Andreje Babiše do funkce ministra financí schválením zákona o státní službě v prvním čtení. To se dá, nicméně, velmi jednoduše vyložit také tak, že slíbil úplatek v podobě místa ministra financí (nadto zde nejspíše v rozporu se zákonem, když za takové chování nyní premiér Sobotka dostal pokutu jako za přestupek), protože jak víme z procesu s exposlanci ODS, neoprávněná výhoda spočívající mimo jiné v jiném zvýhodnění, a to v souvislosti s obstaráváním obecného zájmu (kterým schválení zákona o státní službě nepochybně je), je považováno za nepřípustné. Premiér Sobotka navíc veřejně přiznal, že šlo o „kšeft“, a to když v této souvislosti otevřeně hovořil o „dani za politickou stabilitu“. Co jiného pak ale bylo konání tří exposlanců ODS, když se vzdávali mandátu, aby umožnili schválení daňového zákona?! Stíháni by podle této logiky měli být navíc i Andrej Babiš a Miloš Zeman. Nynější ministr Babiš za to, že získal neoprávněnou výhodu, kterou by jinak získat nemohl, neboť čisté lustrační osvědčení nemá, a prezident Zeman za to, že Babiše jmenoval.
 
Potrestán ale pochopitelně nebude nikdo. Pokutu za premiéra Sobotku uhradí Andrej Babiš, a jakkoliv by měl být hnán za své konání k zodpovědnosti i prezident, z titulu jeho funkce to možné není. Prezident totiž disponuje imunitou vůči všem trestným činům i přestupkům, samozřejmě vyjma velezrady. Velezrada na voličích se ale v tomto případě nepočítá…
 
Ing. Tomáš Jirsa, MBA

senátor PČR
krajský zastupitel
starosta
místopředseda regionálního sdružení předseda oblastního sdružení