20. března 2019

Evropskými dotacemi lze podpořit rodiny a demografii. Vláda s tím překvapivě nepočítá

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová chce ODS ulehčit práci s prorodinnou politikou a nabízí svoje koncepty a sociálně demokratické rady. Činí tak, lehce sarkasticky, na svém facebooku v reakci na programovou konferenci ODS. Troufám si říct za celou ODS: „Děkujeme, nechceme.“

Nejenže se v řadě případů neshodneme na konkrétních opatřeních, ale především se od sociálních demokratů lišíme v tom, zda určitou pomoc lidem vnutíme, nebo jim dáme svobodou volbu, a taky přemýšlíme o tom, kde na tu podporu vezmeme peníze. Paní ministryně ve svém komentáři na facebooku také pominula, že jsme o prorodinné politice mluvili v souvislosti s důchodovou reformou (do které se jí nechce), a tudíž z úhlu pohledu, že je potřeba podporovat nejen rodiny v potížích, ale také rodiny, které chtějí a mají odvahu mít tři a více dětí.

Nechci jít v tuto chvíli do hlubokých makroekonomických úvah, ale upozornit na to, že ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) neplánuje na tento typ prorodinné politiky, a tedy na podporu žádoucího demografického vývoje, využít ani korunu z pěti set miliard, které bude mít Česká republika k dispozici v operačních programech Evropské unie na období let 2021 až 2027.

MPSV na oficiální dotaz sociálního výboru parlamentu, kolik peněz plánuje vyčlenit na podporu rodin s třemi a více dětmi a na zastavení demografického propadu v ČR, odpovědělo (22. února), že vlastně žádné a že navíc jde o dotaz zcela předčasný, protože, dovolím si citovat: „příprava operačního programu v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí je teprve na samém počátku“. To je děsivé sdělení samo o sobě, ale především ukazuje, že na začlenění využití peněz z EU na podporu demografie do priorit MPSV není brzy, ale naopak je téměř pozdě. Jednak proto, že úředníkům se do něj rozhodně nechce (což dokazuje třístránkové hluboce složité vysvětlení, proč je na takový požadavek moc brzo), a druhak proto, že ministryně Maláčová podporu demografie přehlíží, stejně jako přehlíží potřebu důchodové reformy. Je třeba uznat, že ministryně Maláčová projevila nevšední odvahu, když tímto způsobem odpověděla svým vlastním a také koaličním poslancům ze sociálního výboru. Pochopitelně, mohla odpověď pro výbor nečíst a jen podepsat. V tom případě možná zdroje na podporu demografie hledá (a já jí křivdím) a její úředníci jí jenom neřekli, že z Evropských fondů nebude nic. Nevím, co je horší, ale předpokládám, že to na zítřejším jednání sociálního výboru probereme.

Ing. Jan Bauer

poslanec PČR
zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení