23. ledna 2017

Pamlsková vyhláška je mimořádně hloupá

(Novinky.cz) Poslanci před pár dny odmítli rozumný návrh, aby školské rady spolu s rodiči mohly rozhodovat o školních bufetech a jejich nabídce namísto extrémní pamlskové vyhlášky. Ta vstoupila v platnost 1. 1. 2017 a v praxi většinu fungujících školních kantýn zavřela.

Zakázala prodávat i zcela běžné a normální potraviny. Nesmyslná restrikce bohužel dopadla i na prachatické gymnázium. Štve mě to ze dvou důvodů. Jako pravicového politika mě vytáčí neustále snahy současné socialistické vlády montovat se do života lidí tam, kde ji nikdo nepotřebuje. Rozčílilo mě to ale i jako rodiče a člena školské rady. Své děti miluju, celé jejich dětství jsem s nimi sportoval a vždycky dbal o jejich zdraví. Teď přichází stát, který říká, že tvarohový koláč a houska se šunkou studentům víceletého gymnázia do ruky nepatří, ale bio banánové plátky za 40 korun ano. Mě jako rodiče se nikdo neptal.

Jako člen školské rady ředitele podpořím v jakémkoliv kroku, který by umožnil znovuotevření bufetu. A pokud to bude v mých možnostech, v hledání alternativy pomůžu. Jistou naději dávají čerstvá vyjádření paní ministryně, která pod tlakem studentů i ředitelů škol začala mírně couvat. Její návody na organizaci fungování bufetů na víceletých gymnáziích ale stále stojí za to. Prý je školy mají přesunout do samostatných prostor. Takže už vidím, jak sekundánům budou plněné housky za úplatu pašovat septimáni. Možná je to jediný pozitivní efekt vyhlášky. Podporuje ve studentech kreativitu.

Ale teď vážně. Stát se extrémní pamlskovou vyhláškou vlomil někam, kde nemá co dělat. A vinu za to nesou nejen kovaní socialisté v ČSSD, ale s výjimkou několika rozumných jedinců i poslanci ANO a KDU-ČSL. U lidovců to zaráží dvojnásob, protože právě jejich ministr zemědělství Marian Jurečka by měl hájit zdravý rozum a normální potraviny od českých zemědělců či pekařů. Bohužel to asi není naposledy, kdy nám stát zase ukousl kousek svobody.

 

Ing. Jan Bauer

zastupitel
člen regionální rady
předseda oblastního sdružení