7. června 2018

Jedna z rozumných věcí v rozpočtu EU - 100 mld. eur na vědu a výzkum

(www.ods.cz) Evropská komise hodlá v novém víceletém rozpočtu vyčlenit téměř sto miliard eur na program Horizont podporující výzkum a inovace a 16 miliard eur na vesmírný program.

 
„Ze strany Evropské komise je to rozhodně příjemné překvapení,“ myslí si europoslanec za ODS Evžen Tošenovský. „Tohle je přesně typ nadnárodní spolupráce, který má smysl, protože žádný ze států EU by sám o sobě takové prostředky vyčlenit nemohl.“
 
Balíček vesmírných programů zahrnuje i družicový navigační systém Galileo. Evžen Tošenovský, který v minulosti přispěl k přemístění agentury pro Galileo (GSA) do Prahy, v této souvislosti bude prosazovat další posílení jejích pravomocí, ze kterého by profitovala i Česká republika.
 
Občanští demokraté již dříve upozorňovali, že unijní rozpočet by se měl soustředit na oblasti, v nichž může EU nabídnout přidanou hodnotu, jako je věda a výzkum nebo ochrana vnějších hranic a boj s nelegální migrací.
 
Jak ale upozorňuje Evžen Tošenovský, více peněz neznamená automaticky, že se k nim čeští vědci dostanou. „Máme skvělá vědecká pracoviště, ale v oblasti podpory z unijních zdrojů máme co dohánět. Mezi nejúspěšnější žadatele zatím patří Spojené království, Německo a Francie. Mezi první tisícovku hodnocených vědeckých organizací se v minulém období dostalo jen čtrnáct organizací z České republiky.“
Evžen Tošenovský

místopředseda strany
poslanec EP