24. dubna 2015

Situace ODS se zlepšuje

(Ústecký kraj) Ústí nad Labem – Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala při své návštěvě města Ústeckému deníku řekl, že situace ve straně se zlepšuje.

Nikdy bych nečekal, že se tak silná strana jako ODS propadne tak hluboko. 

Odchod členů byl opravdu děsivý. Mrzelo mě, že jsme ztráceli mladé lidi, dříve přece byla ODS přítažlivá pro prvovoliče. Ale situace se mění k lepšímu. 


Z čeho tak usuzujete? 

Stabilizovali jsme se, i po komunálních volbách jsme zůstali na politické scéně. Do ODS začaly znovu vstupovat stovky lidí včetně mladých. 


Platí to i o Ústí nad Labem a Ústeckém kraji? 

Platí to pro celou stranu. Musíme sázet na lidi, kteří mají důvěru veřejnosti, přitom jsou otevření, nebojí se veřejně vystupovat, dovedou vystihnout problémy. Do krajských voleb sice zbývá více než rok, ale jsem pro to, abychom přípravu neodkládali, co nejdříve představili program a hlavní kandidáty, aby mohli diskutovat a prezentovat své záměry. 


Do Ústí jste přijel diskutovat o registračních pokladnách. Stojí za to proti nim bojovat? Například většina obchodníků je již přece má a jsou pro ně nezbytné. 

Jejich význam nepodceňujeme. Ale podobě, v jaké to vládní koalice prosazuje, to znamená jen další byrokracii, omezení, regulaci a kontrolu nad podnikateli. Finanční úřad o nich získá takové množství dat, které vůbec nepotřebuje a ani je nedokáže zpracovat. Je to zbytečné a nákladné. Podnikatelé si musí nakoupit nejen nové zařízení, ale také software pro online připojení a další věci. Pro některé živnostníky to může znamenat ohrožení jejich existence. A proti tomu stojí za to bojovat. 


Úlohu ODS tedy vidíte mimo jiné v úsilí proti neúměrné regulaci. 

Je to jeden z hlavních úkolů skutečné pravice. V našem politickém spektru jinou politickou stranu, kterou by bylo možné považovat za pravicovou, nevidím. Znepokojuje mě, jak se v posledních letech zhoršila kvalita demokracie, jak se omezuje prostor pro lidskou svobodu a roste regulace a kontrola, jako by se vracely doby minulého režimu. Jsme také proti zbytečným daním. Odstranili bychom daň z nabytí nemovitosti. Jsme také pro snížení ceny práce. Poplatky na zdravotní a sociální pojištění, minimální mzda jsou vysokou zátěží, která brání vytváření nových pracovních míst. 


Přemýšlíte, že byste po zkušenostech z vrcholné politiky doplnil svou stať Politika, jaká nemá být? 

Ano. Přidal bych, že politika nemá být pouze o managementu. To by pak politik mohl řídit jakoukoliv stranu a nezáleželo by na jeho postojích, názorech a idejích. 

 
 
(Autor: Karel Rouč)