10. prosince 2014

Rozpočet vlády nebere jenom naše peníze, ale bere si i kus naší budoucnosti a budoucnosti našich dětí

Vystoupení předsedy ODS Petra Fialy na 23. schůzi Poslanecké sněmovny ke třetímu čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2015.

Vážený pane předsedající, dámy a pánové,

já skutečně budu mluvit jenom krátce a když říkám, že budu mluvit krátce, tak na rozdíl od jiných řečníků mluvím opravdu krátce. Krátce mohu mluvit proto, že Občanská demokratická strana tady vystupovala velmi důkladně, kladli jsme otázky, rozebírali jsme jednotlivá čísla, vystupovali vlastně všechny členky a členové poslaneckého klubu Občanské demokratické strany. Chtěli jsme zjistit, jaký je vlastně soulad mezi těmi proklamovanými cíli tohoto rozpočtu a těmi čísly, protože nám připadá, že je to v rozporu.

Bohužel v té debatě - a myslím, že to jasně ukázala ta diskuse v průběhu druhého čtení tohoto rozpočtu - se nám nedostalo prakticky žádné odpovědi a musím říct, že nás to velmi zklamalo. Na druhé straně nemohu říct, že by ta diskuse byla neužitečná a že bych se třeba já osobně nedověděl nové věci. Tak například jsem pochopil, jaký je zásadní vliv karuselových obchodů na všechny problémy, které naše ekonomika má a samozřejmě budu připraven, když si moji kolegové z věděckého světa budou stěžovat na to, že v tom rozpočtu není dost prostředků na výzkum, což tam objektivně není, tak jim dokážu říct, že pokud se více zapojí do boje proti karuselovým podvodům, tak se jim ta situace nepochybně zlepší.

Také jsem pochopil způsob, jakým uvažuje o své vládě pan premiér Sobotka. Já jsem pochopil z toho vystupování kolem rozpočtu, že pan premiér se domnívá, že vedle jeho vlády je tu ještě jedna pravicová vláda, se kterou musí bojovat, pravicová vláda, kterou tvoří Občanská demokratická strana a Miroslav Kalousek. Já samozřejmě tu představu do značné míry respektuji, někdo věří v zednáře, někdo v ilumináty, ale myslím si, že to nepomáhá tomu, aby člověk viděl věci reálně a možná i to je jeden z důvodů, proč je tento rozpočet připraven opravdu špatně.

Občanští demokraté tento rozpočet nemohou podpořit a já, protože jsem slíbil, že budu mluvit krátce, tak v šesti bodech shrnu, co nám na něm vadí nejvíce. Je to jakýchsi šest prohřešků proti dobrému hospodaření, které můžeme najít v rozpočtu vlády Bohuslava Sobotky.

1. Klesají peníze na investice, a to velmi významně.

2. Klesají finanční prostředky na vědu a výzkum a bez rozvoje těchto věcí těžko můžeme konkurovat jiným zemím.

3. Rostou výdaje na provoz ministerstev, na provoz státu, roste byrokracie.

4. Roste počet úředníků i tam, kde je to úplně zbytečné, např. na Úřadu vlády.

5. Mandatorní výdaje jsou historicky na nejvyšší úrovni a na tyto mandatorní výdaje musí vláda samozřejmě někde vzít, bere z investic.

6. Všechno, co vláda vybere na daních díky dobré ekonomice vlastně rozdá místo toho, aby investovala, místo toho, aby podporovala aktivní občany, podnikatele, aby hledala cesty, jak vyřešit důchodový systém, jak pomoci rodinám s dětmi.

Tato vláda rozdává peníze, které jí nepatří, neplánuje investovat, neplánuje spořit, neplánuje zhodnotit, ale chce projíst, rozdat, utratit. Tímto rozpočtem vlády Bohuslava Sobotky nebere jenom naše peníze, ale bere si i kus naší budoucnosti a budoucnosti našich dětí. Takovýto rozpočet se podpořit nedá, a proto Občanská demokratická strana bude hlasovat proti jeho schválení.