14. října 2014

Senátní a komunální volby: ODS nejsilnější pravicovou stranou

Komunální volby

ODS do komunálních voleb nominovala 12 926 kandidátů. Celkem bylo zvoleno 2560 zastupitelů nominovaných ODS. Nejvíce zastupitelských mandátů získala Sdružení nezávislých kandidátů (32 779), nezávislí kandidáti (6333), KDU-ČSL (3792), ČSSD (3773), KSČM (2510), ODS (2214 + 346 zvolených zastupitelů na kandidátkách ODS a nezávislých kandidátů). V počtu mandátů za ODS zaostalo např. ANO (1600), či TOP 09 (726).

Před komunálními volbami měla ODS sedm primátorů: Plzeň, Kladno, Teplice, Jablonec, Olomouc, Jihlava, Mladá Boleslav. Podle volebních výsledků se zdá, že by ODS mohla opět získat primátora v polovině z nich.

ODS se podařilo udržet řadu obcí a měst, kde má tradičně silnou podporu. V některých velkých krajských městech ODS bohužel dlouhodobě ztrácí.

„Výsledky komunálních voleb jasně ukázaly, že ODS žije a začala znovu posilovat. Je před námi ale ještě obrovská práce v oblasti ideové i personální. Spousta vynikajících komunálních politiků prokázala své kvality a potenciál, na řadě míst musíme dál hledat nové recepty i tváře. Jsme však pevně odhodláni vrátit ODS do čela pravice i české politické scény. Děkuji všem, kteří věnovali čas i srdce volební kampani a těším se na další společnou práci pro ODS,“ zhodnotil letošní komunální volby místopředseda strany Martin Novotný.

„Nemohli jsme čekat a nečekali jsme, že komunální volby skončí triumfem. Přesto tak v některých obcích a městech dopadly. Ještě než se takové výsledky stanou znovu běžným statistickým úkazem můžou teď sloužit jako symboly návratu důvěry ODS. Stejný význam má nepochybně i postup sedmi našich kandidátů do druhého kola senátních voleb. Není to rozhodně na jásání, ale výsledky voleb ukázaly, že znovu stoupáme. Ukázaly také, že oproti krátkodobým politickým projektům a módním hnutím máme stále v komunální úrovni politiky mimořádně cenný základ. V těchto volbách nás podržel. Musíme ho co nejlépe rozvíjet,“ říká místopředseda ODS a starosta Líbeznic Martin Kupka.

Senátní volby

ODS obhajovala 3 senátní mandáty (Praha 1, Praha 5, Praha 9). Kandidáti ODS postoupili do 2. kola senátních voleb v sedmi obvodech. Do 2. kola postoupil Lumír Aschenbrenner (Plzeň), Jiří Burian (Příbram), Pavel Žáček (Praha 5), Tomáš Kladívko (Praha 9), Zdeněk Schwarz (Praha 1), Milan Rak (Kolín) a Oldřich Vlasák (Hradec Králové).

Ve druhém kole se střetnou s kandidáty ČSSD (Plzeň-město, Kolín, Hradec Králové), ANO 2011 (Příbram, Praha 9), KDU-ČSL (Praha 1) Strany zelených (Praha 5). ODS podporuje ve 2. kole senátních voleb kandidáty TOP 09 Martina Gregora (Strakonice), Ivo Jahelku (Pelhřimov), Adolfa Klepiše (Trutnov) a Michaelu Vojtovou (Kladno).

Levice a populisté mají nyní v Senátu 61 senátorů. Po volbách můžou tato uskupení mít až 64 senátorů. Ve 12 obvodech je již rozhodnuto. Získají je vládní kandidáti, protože ve druhém kole stojí proti sobě. ODS a další středopravicoví jdou proti kandidátům vládních stran a populistům ve 14 obvodech. V polovině z nich bojují kandidáti ODS.

„Levice a populisté z ANO mají v tuto chvíli svého prezidenta, ovládají kraje, Poslaneckou sněmovnu a Senát. Je důvod vyvažovat. Dát hlasy pravicovým kandidátům. Nikdy nebylo dobré, když se v demokracii vychýlil jazýček vah tak silně na jednu stranu. Současné vládní strany teď mají nebezpečně velkou moc. Je potřeba jazýček vah alespoň trochu vrátit zpět. To je výzva pro naše voliče před druhým kolem senátních voleb,“ říká přesvědčivě místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.