11. října 2016

Chci změny ve zdravotnictví

Na Blanensku pomohl na svět desetitisícům dětí. Primář gynekologicko-porodnického oddělení boskovické nemocnice Jan Machač (ODS) bude o víkendu v druhém kole soupeřit o senátorské křeslo. Právě své působení ve zdravotnictví bere jako výhodu. Doufá, že získá hlasy voličů nejen z Boskovic, ale také Blanska, kde tamní kandidáti v čele se starostou Ivem Polákem (ČSSD) v úvodním souboji neuspěli. Před druhým kolem přijede Machače podpořit také předseda ODS Petr Fiala.


Mezi Blanskem a Boskovicemi vždy panovala určitá rivalita. Myslíte, že máte šanci získat také hlasy tamních obyvatel, zvlášť když i Jaromíra Vítková působí v Boskovicích?

Mile mě překvapilo, že jsme ve finále my dva. Po pravdě jsem nečekal, že se dostanu do druhého kola. V mém případě je výsledek spíš o osobnosti než politice, nemám totiž žádnou politickou funkci. Snažím se lidi nabudit, aby šli znovu volit. A co se hlasů z Blanska týče, mám výhodu, že jsem patriotem obou měst. Donedávna jsem pracoval v Blansku, mám tam hodně známých. Vždyť jsem jako porodník pomohl na svět až třiceti tisícům dětí. A vybudoval jsem prosperující oddělení v nemocnici, kam jezdí rodit ženy z celé republiky.

Máte už slíbenou podporu některého z neúspěšných kandidátů v prvním kole?

Slíbili mi ji Starostové a nezávislí v čele se starostou Kuřimi Dragem Sukalovským.

Co ještě tento týden chystáte?

Chci se dál setkávat s lidmi, v televizi budu mít duel s paní místostarostkou Vítkovou. Ve středu zamířím do jedné známé hospody a ve čtvrtek mě přijede do Boskovic, Letovic a Blanska podpořit předseda ODS Petr Fiala.

Před volbami jste sliboval, že se jako senátor chcete věnovat rozvoji spolupráce mezi zdravotnickými zařízeními na Blanensku a Boskovicku. Co přesně plánujete změnit?

Chci obnovit spolupráci mezi dvěma hlavními nemocnicemi. Kvůli zvláštním okolnostem totiž přestala fungovat. Je to škoda, protože tato spolupráce je i mezi lidmi velmi žádoucí. Proč by měli pacienti z blanenské oblasti jezdit do Brna, když mohou být v Boskovicích? To chci jako senátor změnit.

 

Jan Machač

kandidát do senátu za ODS