25. března 2021

Nemůžeme hazardovat s budoucností celé generace. Návrat dětí do školy 12. dubna je reálný

(www.ods.cz) Evropské srovnání ukázalo, že čeští žáci byli dosud ve srovnání se zbytkem Evropy doma nejdéle. Koalice SPOLU pokládá za naprostou nutnost, aby vláda udělala maximum pro nápravu. Proto považujeme 12. duben za termín návratu dětí do škol. Za reálný jej pokládá také ministr školství. Vyplývá to z dnešního společného jednání SPOLU a Roberta Plagy.

AntiCovid tým koalice SPOLU už včera navrhl 12. duben jako realistický termín otevření mateřských škol, 1. stupně základních škol a části dalších škol. Proveditelná varianta je to i podle ministerstva školství. Vyplynulo to z dnešního jednání koalice SPOLU s ministrem Robertem Plagou.

Nezbytnou podmínkou pro návrat žáků do škol je příznivější epidemiologická situace a podmínky, které maximálně omezí hrozbu šíření infekce: šetrné testy, očkovaní učitelé a maximální rozestupy, dezinfekce a ochrana dýchacích cest.

Česká republika má nejdéle zavřené školy v EU. Prvořadým úkolem je vrátit děti do škol. Koalice SPOLU navrhla, aby se tak postupně stalo od 12. 4. 2021. Po dnešním jednání s ministrem školství Robertem Plagou si myslím, že ministerstvo je schopno tento cíl realizovat. Věřím, že vláda udělá vše, aby se tak stalo. Návrat dětí do škol je v zájmu všech - dětí, učitelů i rodičů. Nemůžeme hazardovat s budoucností celé generace. Politická scéna se musí pokusit najít shodu na tom, jak začít normálně učit a zároveň neriskovat zdraví učitelů, ani žáků. To je odpovědná politika, říká předseda ODS Petr Fiala.

Vzdělání je nejlepší investice do života a nejlepší obrana proti všem ekonomickým krizím. Musíme mít i proto neustále na paměti, jakému tlaku s každým dnem uzavřených škol děti, rodiče i pedagogové čelí. Další týdny a měsíce bez škol i pohybu považuji za nepřijatelné. Zároveň podotýkám, že návrat prvních stupňů do škol musí proběhnout za splnění přísných hygienických podmínek. Učitelům musí vláda zajistit nejenom očkovaní, ale také je vybavit kvalitními respirátory FFP2. Podotýkám, že náš AntiCovid tým představil plán postupu návratu dětí do škol už na začátku února, dodává předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová.

12. dubna 2021 pokládám za stěžejní datum, kdy žádáme postupný návrat dětí do škol. Vláda má tři týdny, aby vše už konečně připravila. Už dost blábolení, chci vidět v praxi, že je vzdělání našich dětí opravdu prioritou. Prezenční výuka je zejména v případě dětí na prvním stupni nenahraditelná. Nebo si někdo vážně myslí, že prvňáčky naučíte psát přes monitor? Nehledě na to, že bez prezenční výuky dětem chybí i nabývání základních socializačních návyků. Ty žádná platforma v on-line prostředí nahradit nedokáže, vyzývá poslanec KDU-ČSL Marek Výborný.