2. března 2021

Události: Opozice a vládní návrhy

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu z Poslanecké sněmovny předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Michal KUBAL, moderátor:
Poslanci začali řešit zvýšení nemocenské pro lidi v karanténě a izolaci. Schválení stoprocentní podpory, kterou včera potvrdila vláda, už doporučil sněmovní sociální výbor. S takto výrazným nárůstem ale nesouhlasí všechny strany. Pokud i tak dnes večer poslanci návrh schválí, už zítra by ho mohl projednat Senát.
V Událostech teď předseda ODS a místopředseda sněmovny Petr Fiala. Dobrý večer, pane předsedo. Občanští demokrati taky stoprocentní nemocenskou kritizují. Chtěli jste třeba 90 %, jak jste byli úspěšní při prosazování této své varianty?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Dobrý večer. No, jak jsme byli úspěšní, to ještě uvidíme. Tady probíhá v
Poslanecké sněmovně debata, která ukazuje jednu věc, ten vládní návrh není jasně ani vládním poslancům a je opravdu špatně připraven. Ta debata je jednoznačná. My jsme skutečně přesvědčení, těch 100 % není dobré řešení, nakonec na to poukazují zaměstnavatelé. My budeme navrhovat variantně 80 nebo 90 %. Podle nás to splní tu motivační funkci a současně to bude i udržitelné a akceptovatelné pro zaměstnavatele.

Michal KUBAL, moderátor:
Nehrozí to, co se stalo vlastně posledně ve Sněmovně, že žádné navýšení prostě neprojde?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Uvidíme, jak se bude chovat vládní koalice, v pátek neprošel ten bonus nebo ta dotace 370 Kč pro lidi v karanténě. Podle nás to bylo lepší řešení než to, co teď narychlo připravila vláda, a bylo to mnohem promyšlenější. Tehdy ale to neprošlo kvůli zatvrzelosti paní ministryně Maláčové a nedostatku hlasů vládní koalice. Dnes pravděpodobně něco projde. Je to ale narychlo. My bychom byli mnohem raději, kdyby to bylo důkladněji prodiskutované, prodiskutované i se zaměstnavateli. A my přispějeme tím, že se budeme snažit, aby to bylo trošku racionálnější a rozumnější. Něco je potřeba udělat, ale tímto způsobem, že to není ani jasné vládním
poslancům, to prostě jenom ukazuje nedobrou práci vlády.

Michal KUBAL, moderátor:
Podle SPD by vláda měla požádat o důvěru, jinak chce nutí hledat podporu pro vyslovení nedůvěry, jak se
ODS v té současné krizi k tomuto návrhu postaví, podpořili byste to?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Vláda nemá dávno naši důvěru a myslím, že nemá důvěru nikoho. Vemte si, co se dneska třeba dělo. Ty obrovské změny, závodní stravování zakázat, pak zase povolit. Policie může kontrolovat nebo bude po vás vyžadovat papírové doklady, teď zas, to může být elektronicky. Sami jste tady uváděli příklad karantény pro rodinné příslušníky, který platil 2 dny, kdo se v tom má vyznat? Ta vláda je naprosto nekompetentní, ale já jsem s návrhem nedůvěry přišel na podzim, tehdy to mělo logiku, protože by mohly být předčasné volby, tehdy to nikdo nepodpořil. Dnes, co by ta nedůvěra vyřešila? No jenom to, že by tady vládl bez opory v
parlamentu opět Andrej Babiš za podpory Miloše Zemana. Tohle teď není aktuální cesta. Vláda naši důvěru nemá, ale momentálně nemáme ani volební zákon, podle kterého bychom mohli udělat předčasné volby.

Michal KUBAL, moderátor:
Říká
Petr Fiala, díky.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS