15. října 2020

ODS: Podvýbor se zastal podnikatelů. Vyzývá vládu ke konkrétním krokům

(www.ods.cz) Sněmovní podvýbor pro podnikatelské prostředí se dnes na mimořádném jednání, které inicioval poslanec ODS Vojtěch Munzar, shodl na tom, že je podnikatele nutné podpořit více, než navrhuje vláda.

„Mnoho živnostníků přežilo jarní lockdown jen kvůli rezervám, které dnes už nemají a během léta si je nemohli vytvořit. Ocenili jsme vládu za to, že připravila konkrétní kompenzační programy. S podporou je ale nutné jít ještě dál. Proto jsme se s kolegy z podvýboru usnesli na tom, že je potřeba prodloužit odpuštění sociálních odvodů malým firmám a živnostníkům do konce roku. Chceme také opět spustit kompenzační bonus a ošetřovné pro OSVČ. Důležitým bodem je také umožnění souběhu Antiviru A a C tak, aby je mohly využít i restaurace, které fungují jako take-away. Vláda musí myslet také na podnikatele, kterým provozovny přímo neuzavřela, ale jsou omezeními výrazně ovlivněni, např. minipivovary. Spousta navržených opatření může být spuštěna prakticky ihned,“ vysvětluje Vojtěch Munzar za ODS.

„Je nutné myslet také na dlouhodobější ulehčení života živnostníků. Jsem rád, že se podvýbor postavil za odklad EET, zrychlení odpisů, nebo prominutí silniční daně," dodává místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.