19. srpna 2020

ODS: Chceme umožnit volit lidem v karanténě a zrušit superhrubou mzdu

(www.ods.cz) Občanští demokraté podpoří na mimořádném jednání Sněmovny změnu volebního zákona, chtějí také zrušit superhrubou mzdu a mluvit s vládou o situaci v Bělorusku. Uvedli to na středeční tiskové konferenci.

„Chceme umožnit všem voličům, tedy i lidem v karanténě, aby mohli volit. Mohlo to být už dávno vyřešeno, ale vláda si nejprve pohrávala s myšlenkou, že by lidé v karanténě k volbám nesměli. To ilustruje přístup Babišova kabinetu - plošně znovu zbytečně zavedou roušky, vystraší lidi, ale o jejich práva se nestarají. A když, tak pozdě a pod našim tlakem. Ale snad vláda nakonec přistoupila na naše návrhy a dnes se nám podaří přijmout změnu volebního zákona, aby všichni mohli uplatnit své ústavní právo. Zároveň ve Sněmovně chceme jednat o situaci v Bělorusku a přijmout stejné usnesení, jaké přijal minulý týden Senát. Také chceme zařadit návrh na zrušení superhrubé mzdy. Andrej Babiš tvrdí, že chce superhrubou mzdu zrušit, stejně jako my. Ale už dva roky čekáme na projednání tohoto našeho návrhu. Dnes se mohou lidé konečně dočkat. Díky opatření jim zůstane víc peněz. Pokud si premiér zase jen nevymýšlí, ale myslí to tentokrát vážně,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„V Senátu jsme 12. srpna přijali usnesení, ve kterém jsme odsoudili to, co se děje v Bělorusku, a v souladu s EU jsme konstatovali, že proběhlé volby byly nesvobodné a neférové. Především jsme pak apelovali na vládu, aby podnikla veškeré kroky k tomu, aby mohly v Bělorusku proběhnout volby svobodné a férové, a bylo zabráněno dalšímu násilí a omezování svobody projevu a shromažďování. Poslal jsem také dopis předsedovi Sněmovny, předsedovi vlády, ministru zahraničí a ministru vnitra, ve kterém žádám, aby o aktuální bezpečnostní situaci v Evropě a Bělorusku informovali obě komory Parlamentu. Druhá část dopisu vyzývá, abychom společně co nejvíce podpořili všechny, kteří v Bělorusku usilují o svobodu. Proto jsem nabídl zmíněným politickým představitelům společnou schůzku, na které bychom měli přijmout stanovisko podporující svobodné Bělorusko,“ uvádí předseda Senátu za ODS Miloš Vystrčil.

„Andrej Babiš a ministryně Schillerová svorně tvrdí, že chtějí zrušit superhrubou mzdu. Návrh je hotový, již před dvěma lety, 8. 8. 2018 jsme jej vložili do systému a čekáme na jeho projednání. Nic nebrání zařazení zrušení superhrubé mzdy na dnešní schůzi a rovnou může projít prvním čtením. Jinak se obávám, že vláda bude až do podzimních voleb slibovat a slibovat, po volbách na to zapomenou. Výhody zrušení superhrubé mzdy jsou zřejmé – necháme peníze lidem. Necháme na nich, k čemu je potřebují využít,“ vysvětluje předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

„Rozzlobilo nás, když pan ministr Hamáček ledabyle prohlásil, že lidé, kteří jsou v karanténě kvůli covidu, prostě nepůjdou volit. Takové omezení ústavních práv by pro nás bylo nepřijatelné. Proto jsme se pustili do jednání, jehož výsledkem je úprava volebního zákona, který zajistí regulérnost podzimních voleb. V případě zejména senátních voleb jde opravdu o jednotlivé hlasy a je důležité, aby těch překážek pro volbu bylo co nejméně. Přicházeli jsme na jednání se dvěma konkrétními návrhy a oba uspěly. Jednalo se o zavedení mobilních komisí a o navýšení odměn pro všechny členy komisí. Budou pracovat za ztížených podmínek a je jasné, že i za normálních okolností, zejména v menších obcích, je komplikované komise obsadit. Toto je další krok, který by měl zajistit, že volby proběhnou regulérně a každý se bude moci zapojit, covid by v tom neměl být překážkou,“ uzavírá místopředseda občanských demokratů Martin Kupka.