21. března 2020

Opozice nesmí mlčet, i kdyby si to přála vláda a prezident Zeman

(FORUM 24) Prezident Zeman opozici vyzval, aby podporovala vládní opatření, nebo mlčela. Premiér Babiš a jeho univerzální pomocník Havlíček reagují v těchto dnech podrážděně dokonce na jakýkoli jiný názor. „Táhnout za jeden provaz“ pro ně znamená, že opozice bude „držet hubu a krok“ a slepě podporovat cokoli, co vláda udělá. Dokonce i to, co neudělá. Jsme prý ve válce. Část médií se diví, že někdo říká něco jiného než vláda, a tak o tom raději neinformují. Myslí si, že pomáhají zvládnutí krize a „národní jednotě“. Je to naopak. Popíráním přirozené role opozice se společný postup a důvěra společnosti ve vládní opatření oslabují.

Za této situace je potřeba říci jasné slovo. Ve třech bodech se pokusím shrnout, co se děje a o co zde jde:

1. Bez podpory opozice by vládní opatření nebyla tak bezproblémově lidmi přijata. Pravda je taková, že česká demokratická opozice podpořila všechny razantní kroky vlády. Ať už šlo o zavření škol, obchodů a restaurací, omezení pohybu, uzavření hranic a další a další restrikce a zásahy do ústavních práv a svobod. Proč je to důležité? Společnost je přirozeně rozdělena do různých názorových skupin. Voličů opozice je zhruba polovina, ne-li víc. Nevěří Babišovi a jeho vládě, mají pocit, že jim bere svobody. Mají nedůvěru, že i tuto kritickou situaci bude chtít zneužít pro sebe. Tomu napomohly i nekonečné tiskové konference plné chvástání, sebeprezentace a chaosu. Ale od nás slyšeli lidé jasná slova: opatření jsou důležitá a správná, je potřeba je dodržovat! Sám jsem měl bezpočet mailů, sms, telefonů, v nichž naši voliči vyjadřovali své pochybnosti. A nejsou neodůvodněné. Kupříkladu zda má vláda právo bránit občanům ve vycestování ze země, zda neměla být nejprve ochranná opatření pro seniory a pak až plošně apod. Na všechno jsme řekli: musíme zabránit rychlému šíření, mohou se stát chyby, ale prevence je důležitá. Všechna vládní nařízení a doporučení dodržujme! To výrazně napomohlo tomu, že česká společnost tato omezení prakticky bez výhrad přijala. Díky rozumnému a odpovědnému přístupu opozice!

2. Opozice musí ve veřejném prostoru mluvit za lidi. Opozice má povinnost kritizovat vládu tam, kde vláda selhává nebo přehlíží problémy. Není to neodpovědné, naopak je to nutné! Opozice tím nehraje nějaké své politické hry (jak občas naznačují bohužel i veřejnoprávní novináři), ale mluví za lidi, za občany, sděluje jejich obavy, zájmy a problémy. Bylo a je nutné kritizovat selhání vlády při zajištění ochranných pomůcek. Je to politická hra opozice? Zeptejte se lékařů, sester, občanů, zda měli a mají ochranné pomůcky. Babiš s ministrem Vojtěchem dlouho říkali, že ano, i když lidé v praxi viděli, že ne. Lež se musí pojmenovat. Vnesli jsme toto téma do veřejného prostoru a donutili vládu, aby jednala. Byli jsme potřebným hlasem lidí, který by jinak zanikl nebo byl slabý ve vládní babišovské sebeprezentaci a politické propagandě. Kdybychom ve věci ochranných pomůcek vládu nekritizovali a netlačili, pak bychom skutečně selhali.

3. Společný postup znamená společné hledání řešení. Čekají nás všechny těžké dny a těžká rozhodnutí. Kdy a jak uvolňovat restriktivní opatření. Jak zachránit firmy a pracovní místa. Jak zajistit lidem, aby měli peníze. Pro rodiny, na běžné výdaje. Kde peníze lidem nechat, jaké jim další poslat, co uvolnit, kam má naopak stát vstoupit. Čelíme výzvám, které jsou neobvyklé. Nikdo nemá patent na rozum. Hledat společně řešení neznamená, že opozice bude mlčet a přikyvovat jakémukoli vládnímu nápadu. Řekněte mi jediný důvod, proč? Čemu a komu by to prospělo? Nebylo by logičtější a rozumnější si sednout k jednomu stolu, nápady si vyměnit, zvážit, domluvit se na řešení a společně je jako vláda a opozice v mimořádné situaci prosadit? Komu to připadá divné a myslí si, že opozice má mlčet a tleskat, ten by měl přemýšlet sám nad sebou. Uvedu příklad. Máme ve svých řadách a kolem sebe spoustu ekonomických expertů. Navrhli jsme už před deseti dny soubor krátkodobých a střednědobých kroků, abychom pomohli lidem. Postupně na nich dále pracujeme. Opakovaně nabízíme vládě, ať je uskuteční. Když si z toho cokoli vezmou, rádi to podpoříme. Čekáme taky na nápady vlády. Nabízíme pomocnou ruku. Pojďme na tom pracovat společně. Zatím ale slyšíme urážky, výsměch a přihlouplé představy o tom, že společně znamená slepě akceptovat to, co někoho v Průhonicích či ve Strakově akademii napadne.

Přesto se nevzdávám: v kritické situaci znovu za ODS nabízím pomocnou ruku ve prospěch dobrých řešení pro občany. To ale neznamená jednostranné mlčení. To znamená kritický dialog, který – jak víme z historie – přináší ty nejlepší výsledky pro lidi.

A vyzývám všechny, od ústavních činitelů až po novináře: neumlčujte opozici. Nesloužíte tím demokracii a zvládnutí krize, ale jen ji prohlubujete. Když se ztrácí hlas opozice ve veřejném prostoru, ztrácí se hlas části společnosti, kterou opozice reprezentuje! To je nepřijatelné v dobrých i špatných časech. Jsem přesvědčen, že česká opozice v těchto dnech ukazuje odpovědnost, kompetenci a solidaritu. Pro naši zemi bude jen dobře, budeme-li něco podobného moci říci i o vládě.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS