6. listopadu 2019

ODS: Ke zvyšování daní v období ekonomického růstu není důvod. Babiš porušuje vlastní smlouvu s občany

(www.ods.cz) ​​​​​​​ODS nesouhlasí se zvyšováním daní, které dnes ve Sněmovně schválila vládní koalice. Podle předsedy občanských demokratů Petra Fialy tím Andrej Babiš porušuje vlastní předvolební smlouvu s občany. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura kritizuje vládu za to, že zvyšuje daně v době dlouhodobého ekonomického růstu.

„V letošním roce zaplatí občané České republiky na daních celkem 769 miliard korun. To je o 284 miliard více než před deseti lety. A vládě ANO, ČSSD a KSČM to nestačí! V příštím roce zaplatíme dalších 50 miliard navíc. A to vše přesto, že Andrej Babiš měl ve své předvolební smlouvě s voliči napsáno a svým jménem podepsáno: ‚Z vyššího výběru daní Vám vrátím peníze, které Vám vzaly předchozí vlády.‘ Jde o další slib, který Andrej Babiš porušil. Přitom pro zvyšování daní není důvod, naopak, díky ekonomickému růstu je prostor pro jejich snižování. Na konkrétních položkách státního rozpočtu vládě ukážeme, kde ušetřit více než 40 miliard, aby nemusela o další peníze obírat občany,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Česká republika se dnešním dnem pravděpodobně zařadí do dějin ekonomie. I přes další a další překážky, které vláda staví občanům a podnikatelům, česká ekonomika roste. Andrej Babiš a Alena Schillerová ale stejně zvyšují daňové zatížení všech obyvatel země. Vláda prostě nechce dopustit, aby lidé měli z rekordního růstu cokoliv navíc,“ doplňuje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.