20. října 2019

Partie

(TV Prima) Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima Partie byl předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na PrimaPlay.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pěkné nedělní dopoledne, na Primě sledujete Partii. Mými dnešními hosty jsou pan Roman Onderka, první místopředseda ČSSD,
poslanec. Dobrý den.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Pěkné poledne.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pan
Petr Fiala, předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny. Dobrý den i vám.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Dobrý den.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jenom krátce organizačně, pane Onderko, děkujeme, že jste přišel, místo vás tady měl sedět váš pan předseda Hamáček, svou účast včera bez udání důvodu zrušil, to je jenom vysvětlení pro naše diváky, kterým jsme pana ministra slibovali v Partii. První téma. Ústavní soud tento týden rozhodl, že církve nebudou danit peněžní náhrady za církevní restituce. Takto se nemůžete chovat, je to protiústavní a jde to proti základním principům demokratického státu, vzkázal politikům soud. Podle zákona měly církve od ledna platit devatenáctiprocentní daň z finančních náhrad. V dubnu to schválili
poslanci, přehlasovali tak Senát a stvrdil podpisem prezident. Daň měla přinést 380 000 000 Kč ročně. Zdanění prosadila vládní koalice ANO, ČSSD s podporou KSČM a SPD. Rozhodnutí Ústavního soudu je konečné. Pane místopředsedo, očekával jste takové rozhodnutí Ústavního soudu?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já se přiznám, že na nějakých 70, 80 % ano. Důležité je, že Ústavní soud rozhodl, a nyní je samozřejmostí, aspoň doufám, že všichni budou respektovat rozhodnutí Ústavního soudu. My bychom mohli rozebrat asi to období církevních restitucí, mohli bychom se bavit, jakým způsobem byly dělány odhady v nějaké době, což nám jako sociálním demokratům se opravdu moc nelíbí, mohli bychom se bavit o tom, že když církve dostaly nějakou část majetku svého, byl jim navrácen, movitého, nemovitého, následně finanční prostředky za ten majetek, který jim nemohl být vrácen, a ve finále finanční prostředky, které jsou nějakou kompenzací toho, že dojde k odluce církví od státu. A přitom pan premiér za
ODS Petr Nečas ve své době ještě podepsal dodatek k těmto církevním restitucím, který umožňuje církvím se soudit o svůj movitý, nemovitý majetek. To znamená, oni ho v nějakém čase dostali vyhodnocen a za odhadní cenu dán jako celek do té finanční náhrady a dneska si část toho majetku mohou vysoudit. Tam asi taky není úplná spravedlnost. To znamená, je to kontroverzní záležitost, já respektuji rozhodnutí Ústavního soudu a myslím si, že tím tato záležitost je asi do budoucna uzavřena.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo Fialo, vy jste to očekávali?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
My jsme to očekávali, my jsme i poukazovali celou dobu toho projednávání na protiústavnost toho kroku. A myslím si, že to ale očekávala i vláda. Já jsem velmi rád, že to takto dopadlo. A myslím, že tady se vláda dopustila dvojí hanebnosti. Opravdu používám toto slovo hanebnost. Ta první je, že nápravu křivdy chtěla zdanit a tím se dopustit další křivdy. To si myslím, že je nepřijatelné. A druhá věc, a to je to, co si myslím, že je taky vlastně nepřijatelné, řada resortů a řada analýz ukazovala na to, že to je protiprávní, že to je protiústavní krok. Vláda to dopředu věděla, ale chtěla vyhovět komunistům, tak to udělali tímto způsobem. A myslím, že tady vláda utrpěla poměrně velkou morálně právní porážku, a to je dobře. Já jsem rád, že to tak dopadlo, že se tady neprodlužuje to bezpráví a že Ústavní soud poukázal na to, že to bylo celé postaveno špatně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo, vy jste tak jako lehce přikyvoval, když pan předseda říkal, že to vláda očekávala, proč jste vlastně podporovali a předkládali zákon, o němž jste dopředu předpokládali, že je protiústavní?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
To je podobný příběh jako například dneska s OKD. Jsou záležitosti, které už historicky vyvolávají určité animozity, které vyvolávají pochybnosti, a v ten daný moment nějakým způsobem chce vláda, potažmo koaliční
poslanci, tuto záležitost vyřešit, aby udělali už konečně jednou černou čáru. My si velice dobře pamatujeme, jakým způsobem byly schvalovány církevní restituce, že to prošlo o 1, o 2 hlasy, že to jednání se táhlo dlouho přes půlnoc a podobně, a těch velkých otazníků ve vztahu právě finančního odhadu majetku tam bylo mnoho. Já bych chtěl říct jenom, že vláda neřešila zdanění finančních náhrad za majetek, který církvím nebylo umožněno se k němu zase zpátky dostat, to znamená, aby stát navrátil tento majetek, ale byla to spíš záležitost těch finančních prostředků, které jednaly potom ve vztahu k odluce církví od státu. To jenom takové menší upozornění. Ale znovu říkám, je to taková spíše jistina toho, jestli opravdu nelze tyto záležitosti historicky, které vnímáme, že nebyly dobře, tak jestli lze je napravit. Tady se ukázalo, že nelze, že je to uzavřená záležitost, Ústavní soud rozhodl, budeme to respektovat.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ale samozřejmě byla to náprava křivd a bylo to i řešení vztahu státu a církve do budoucna, ale v rámci té nápravy křivd není možné udělat další křivdu, a to je, když už je nějak rozhodnuto a církve s něčím počítají a celé je to nastaveno podle určitých pravidel, tak ta pravidla začít měnit. A tady Ústavní soud jednal velmi jasně. A proč já říkám, že to měla vláda očekávat, protože i vládní resorty, třeba Ministerstvo kultury, které je za to odpovědné, dávalo jasně najevo, že to není v pořádku tak, jak je to nastaveno. Řekněme si pravdu, jak to bylo. No, o vládě dnes rozhodují komunisté nebo vládu podporují a drží komunisté, tak vládní většina chtěla nějakým způsobem vyhovět požadavkům komunistů. To je celé, i když dopředu věděli, že to nemůže projít. A to je podle mě hanebné a nesprávné. A je dobře, znovu opakuji, je dobře, že Ústavní soud udělal tuto tečku, mimochodem, je potřeba taky říct, že Ústavní soud použil velmi silná slova v tom svém rozhodnutí. Tam se mluví nejenom samozřejmě o zločinném komunistickém režimu, což odpovídá i zákonné definici toho období, ale mluví taky o tom, že došlo k základním porušením nebo k porušení demokratických principů právního státu, což si myslím, že je velmi silný výrok Ústavního soudu.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pojďme popořadě, pane místopředsedo. Jak se vám poslouchá Ústavní soud, který říká, jdete proti principům demokratického státu, proti prvnímu článku Ústavy, našeho nejvyššího zákona, jak se vám to poslouchá?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Profesionálně, s absolutním respektem. Já si myslím, že ať
Poslanecká sněmovna, nebo Senát při jakémkoliv svém kroku, kdy řeší legislativu České republiky, tak může udělat chybu. Tohle byla jedna z nich, Ústavní soud jasně řekl, že to není možné, a rozhodl. Poslouchá se mi to tak, že právě proto zde máme Ústavní soud, aby mohl takovéto věci napravovat či řešit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A to, co říkal pan předseda, že to byla úlitba KSČM, aby podporovala vládu, přitom jste dopředu věděli, že ten zákon není správný a možná ho zamítne Ústavní soud?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Pan předseda Fiala jasně deklaruje, že komunistická strana podporuje vládní koalici ČSSD a hnutí ANO, ten zákon byl z jejich pera, to znamená, on si spojuje tyto dvě věci. Samozřejmě kdybychom měli stoprocentní jistotu, že ten zákon neprojde, to znamená, že ho Ústavní soud shodí, tak by tak koalice nepostupovala. Ta stoprocentní jistota zde nebyla. A můžeme se bavit, jestli to byl nějaký předpoklad 40 na 60, 60 na 40 anebo něco podobného, ale prostě ta jistota nebyla. Teď ta jistota je, Ústavní soud dal jasné stanovisko. A já si myslím, znovu zdůrazňuji, že je nutné ho respektovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan premiér oznámil, že verdikt respektuje, použil vaše slova, nicméně trvá na tom, že náhrady byly vypočítány špatně, to si také myslíte? Že ta částka 59 miliard, která se potom může vyšplhat až na vyšší číslo, byla špatná?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já si myslím, že to byl takový výpočet trošku z nebe, protože opravdu, když se vrátím zpětně, když jsem nebyl s sněmovně a co mi kolegové říkali, jakým způsobem ty výpočty byly dělány, tak byly velice pochybné. A znovu zdůrazňuji, jsou zde i věci, kdy byl ten majetek odhadnut, finanční částka byla vyčíslena, těm církvím byla přislíbena a smluvně zajištěna, a přesto církve si nadále mohou vysoudit část toho majetku, který již jim byl zaplacen. To znamená, ten zákon jako takový není dobře, není dobrý, ale byl přijat, byl přijat v rámci demokratického procesu v legislativě České republiky, Ústavní soud ho potvrdil, že není možné ho měnit. Znovu říkám, respekt.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo, byla ta částka vypočtena špatně?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ne, nemyslím si, že byla vypočítána špatně, a tady se pořád operuje těmi náhradami a i odhadem té výše a odhadem výše toho majetku, už během projednávání v
Poslanecké sněmovně bylo přesvědčivě ukázáno, že to bylo jinak. A tady mluvíme i o penězích, které se týkají budoucího vztahu mezi státem a církvemi, a všichni lidé si musí uvědomit, kteří to poslouchají a možná ne úplně detailně znají ten zákon, že tam jde o to, že stát postupně nebude platit činnost církví, ale aby církve mohly přejít na nějaký samostatný režim, tak kromě toho, že se napraví ty křivdy z minulosti, tak tam, kde už ten majetek nelze vydat, kde se křivdy nedají napravit, tak aby se mohly na to období bez financování státu připravit, no, tak samozřejmě musí získat nějaké finanční náhrady. To byla i podstata toho zákona, jestli to bylo vypočteno o korunu víc špatně, nebo dobře, to podle mě ani teď v tuto chvíli není, já si nemyslím, že to bylo špatně, ale to v tuto chvíli není podstatné. Ten zákon platí, tady byl pokus to nějak retroaktivně změnit, ten pokus byl od začátku podle mého názoru odsouzen k neúspěchu, my jsme taky proti tomu jasně vystupovali a Ústavní soud nám dal za pravdu. To je celé a je to dobře a já věřím, že už je to konec za tou celou historií, protože teď jde o to, aby nikdo nezpochybňoval dohody, které stát udělal s církvemi, pravidla hry, které nastavil. Pojďme dál.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Komunisté se chtějí obrátit na soud ve Štrasburku, proti Ústavnímu soudu odvolání není nebo proti jeho verdiktu, jak se díváte na tu jejich snahu, pane místopředsedo?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Jako když vám na pískovišti někdo rozšlápne bábovičku, tak jste naštvaný a jdete si stěžovat paní učitelce. Asi tak nějak se na to dívám. Já si myslím, že své záležitosti nemáme řešit ve Štrasburku, nebo v Bruselu, nebo kdekoliv jinde, že si je máme řešit v České republice, a na to máme zde jasné autority, ať je to policie, státní zástupci, klasické soudy, Nejvyšší soud, Ústavní soud. Tečka. Ústavní soud rozhodl a tady se s
Petrem Fialou shodnu na jedné zásadní věci, že je nutné to respektovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo, váš komentář ke snaze komunistů, kteří říkají, je to nespravedlivé, je to nefér, chceme se dál bránit.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Já myslím, že každý slušný zákonodárce, když mu Ústavní soud řekne, že zákonodárce porušil tímto rozhodnutím principy právní jistoty, důvěru v právo a jeho předvídatelnost a ochrany nabytých práv jakožto stěžejní principy demokratické společnosti, tak prostě sklapne, řekne ano, respektuji rozhodnutí Ústavního soudu, zmýlil jsem se. A kdo toto neudělá, tak to už je úplně neslušnost a hanebnost na xtou. Já samozřejmě od komunistů nečekám nic dobrého, takže mě to nepřekvapuje, ale žádné pochopení pro takový postup nemám.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuji k tomuto tématu. Politickou scénu čeká boj o zálohové výživné. Vláda ho má v programovém prohlášení a pro sociální demokraty je to naprosto zásadní téma. Stát by výživné, dlužné výživné, platil sám a následně ho vymáhal od neplatičů. Pane Onderko, vy jste se už v koalici shodli na tom, jak bude vypadat zálohované výživné?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
My jsme se v koalici shodli na tom, že zálohové výživné je nutné. Je potřeba říci, že je to de facto daň za to, že stát není v stavu dostát svým povinnostem, to znamená vymoci právo. Jestli dneska máme řádově 25 % dětí, které žijí v neúplné manželství, kterým rodiče nemohou dát ovoce nebo zeleninu, jestli máme 90 % rodičů, ať samoživitelek, nebo samoživitelů, kteří mají průměrný příjem do 20 000 Kč, tak prostě není možné zavřít oči a dívat se na to, no, však ono to nějakým způsobem takto funguje. Ta dávka není, ty finanční prostředky, pro rodiče těch dětí, to znamená samoživitelky či samoživitele. Ta je pro ty děti samotné. My v koalici řešíme tu záležitost ve smyslu toho, jaká má být celková výše, jaká má být částka, kterou se navýší rozpočet, jaká má být doba, ta proluka toho, kdy stát dostane šanci vymoci to výživné. Dneska, když to velice zkrátím, tak říkáme zálohované výživné ano, zaprvé. Zadruhé, měl by tam být nějaký motivační faktor, to znamená, nemělo by to být víc jak 50 % toho výživného, které to dítě dostává, a zároveň mělo by být zastropované. Není možné, aby když má někdo výživné, já nevím, 20 000, tak aby stát hradil úplně celou výši. A bavíme se s hnutím ANO o tom, jestli ta doba má být 3 měsíce, to jest návrh, s kterým jsme přišli, anebo 9 měsíců, který prosazuje pan premiér, to znamená, musíme se někde potkat na tom období, kdy ten stát začne to zálohované výživné těm samoživitelkám a samoživitelům vyplácet. To je podstata té záležitosti. Já věřím tomu, že nejpozději do jednoho měsíce jsme v stavu najít dohodu a ten zákon bude probíhat klasickým procesem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jak tu dohodu chcete hledat? Protože podle zákulisních informací paní Schillerová chce lepší páky na to, jak potom stát bude vymáhat to výživné, aby se nejednalo o další dávku, vaše paní ministryně Maláčová už ten zákon představila, podle informací z hnutí ANO to vypadá, že s nikým moc nekomunikovala, to jí například vyčítá expertka na sociální politiku paní Pastuchová z hnutí ANO, jak to teda je? Tam to vypadá, že spolu nikdo nemluví.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Ona stejně ani nekomunikuje paní ministryně financí. Já bych neřešil paní ministryni financí ani ministryni práce a sociálních věcí, pro mě je důležitá koaliční rada, kde sedím naproti premiérovi a kde se s premiérem bavíme, jak dodržet koaliční smlouvu, protože je to součástí koaliční smlouvy. Lepší vymahatelnost, 6 let Ministerstvo spravedlnosti na nic nepřišlo a nic neudělalo. Mimochodem v gesci hnutí ANO, takže tam se vůbec nemám o čem bavit. Otázka nějakých povinností pro samoživitelky a samoživitele, ty jsou jasně dané. Ona musí, pokud nedostane ta dotyčná osoba 2 měsíce výživné, musí podat trestní oznámení na danou osobu, musí řešit otázku exekucí, ten stát musí fungovat a my se bavíme, jak dlouho tento proces, to znamená ta šance vymoct tyto finanční prostředky, jak dlouho má trvat. Já si osobně myslím, že se opravdu domluvíme s panem premiérem někde na hranici mezi třemi a devíti měsíci, někde kolem 6.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To je třeba 6 měsíců, to je pro vás přijatelné?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Pět měsíců, půl roku, já si opravdu dokážu pět měsíců představit, je to opravdu otázka té dohody. Už jsme se dokázali dohodnout, že ta finanční částka nesmí převýšit 1,2 miliardy tak, jak máme zatím vypočítáno, tak by to mohla být částka někde kolem 830, 840 000 000.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo Fialo, je ODS ochotna podpořit nějakou formu zálohového výživného, nebo vůbec ne?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
To ne, ale já hlavně nevím, o čem tady teď mám mluvit, protože, a to bych na to chtěl poukázat, tato vláda používá chaos jako svoji pracovní metodu. Protože něco dá do programového prohlášení, vyhlásí, že to bude dělat, pak pan premiér si spočítá nebo poslechne nějaký průzkum veřejného mínění, že se mu to zrovna nehodí, tak se to zase změní, a takhle se postupuje dál. Obětí této hry je v tomto případě ČSSD, což jako, upřímně řečeno, mně je srdečně jedno, to je jejich věc, ale co mně není jedno, je, že tu mám jako lídr nejsilnější opoziční strany komentovat něco, co prostě není na stole. A na stole to zjevně ještě dlouho nebude. Z vlády nepřišel žádný návrh. Já tady slyším, co chce ČSSD, co možná chce nebo nechce hnutí ANO, ale žádný návrh, ke kterému bych se mohl postavit a komentovat ho, nemám. Jenom když jsem se díval na to zálohové výživné, tak jsem si vzpomněl, že před rokem ve vaší televizi s panem předsedou Hamáčkem jsme tady takhle seděli, to bylo v září minulého roku, a bavili jsme se o čem? O zálohovém výživném. A jak brzy bude a jak se ve vládě prosadí a co to znamená. A dneska je rok, zase tu sedíme a za rok tu budeme sedět možná zase, když mě pozvete, a zase tu bude někdo z ČSSD a zase se budeme bavit o zálohovém výživném, protože tahle vláda takhle, tímto způsobem prostě pracuje. Takže až bude nějaký návrh na stole, tak se o něm budu bavit, mně je samozřejmě líto všech dětí, které se narodí do rodiny, kde se jeden z rodičů chová nezodpovědně, určitě je potřeba, aby stát vymáhal právo, ale není možné, aby stát postupoval tím způsobem, že to bude sám platit. To si myslím, že je prostě špatná cesta,
ODS toto jednoznačně odmítá, ale znovu opakuji, ten základní problém je, že tady slyším, co chce ČSSD a co možná někdy bude chtít ANO, ale po roce ta debata je úplně stejná. Nejsme nikde.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Nicméně promiňte, jen abychom se podívali na váš principiální názor, ten stále trvá, protože když jste tady loni seděl s panem Hamáčkem, říkal jste, odmítám to v jakékoliv formě, jiným způsobem má stát pomáhat, ale ne tak, že bude suplovat rodiče, který platí výživné.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Nepochybně a můžeme se bavit o tom, jak zlepšit vymahatelnost práva, to nás určitě zajímá všechny, nebo zrychlit práci soudů, nebo udělat další věci, to je jasná věc, pak je samozřejmě taky jasné, že pokud někdo, jak tady byl uveden ten příklad, nemá dost prostředků, aby dětem zajistil jídlo nebo jim platil obědy ve škole, tak na to jsou sociální dávky a na to je pomoc lidem, kteří se dostanou do nouze, ale nemusíme tady dělat tuhle opravdu podivnou věc, že stát začne za někoho platit peníze a jeho povinnosti. Kam se dostaneme dál, když budeme tento princip rozvíjet? My proti tomuto principu nejsme a myslíme si, že je tu dost nástrojů, jak pomoci lidem a rodinám, které mají potíže. Ale tohle podporovat nebudeme. Ale jak říkám, nemáme ani k čemu se stavět, protože nic není. To je pořád jenom nějaká hra uvnitř koalice, chaos, navenek se tady hrají hry, už jsme je hráli před rokem. A zase se nemáme o čem bavit, protože žádný konkrétní návrh není, ani ty částky nejsou. Nic není. Je to jenom virtuální hra, cirkusová manéž, na které se teď bohužel podílíme i my tady, protože se bavíme o věcech, které nejsou a neexistují, místo abychom se bavili o věcech, které existují. Takhle se můžeme bavit o investičním plánu vlády, který nikdo nikdy neviděl, a bude to podobná debata.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane místopředsedo, pojďme po poradě o tom, že vlastně se bavíme o neexistujícím plánu, o kterém se sociální demokraté stále baví.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Pane předsedo, to je přece tak, jako kdybyste nešel do obchodu a řekl, já jsem slyšel, já jsem ten pribináček neviděl, tak ten pribináček na pultě není. Protože jste v tom obchodu nebyl. Logicky, protože nejste součástí vlády, tak nechodíte na ta jednání.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Pribináček je ve výrobě, ale není v obchodě, nemůžu si ho koupit.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Nechte mě domluvit. Zálohové výživné neexistuje. Je zálohované výživné, to je první moment.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Jasně.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Druhý moment. Musíme si přece říct jasnou věc. V rámci České republiky ve všech trestných činech, když je spočítáte, tak 10 % ze všech trestných činů je to, že některý z manželského páru opomíjí svoji povinnost. A stát není v stavu vymoci. Nemůžeš vymoci, tak to musíš nějakým způsobem řešit. A tady sociální demokracie jasně říká, že to chce řešit zálohovaným výživným. Stát v rámci rozpočtu, já jsem ta čísla jasně tady deklaroval, od 800 zhruba milionů 830 po 1,2 miliardy, tou částkou je v stavu řešit opravdu ty, kteří mají největší problém. A zase zdůrazňuji, nejsou to rodiče, ale jsou to samotné děti, protože výživné soud dává dítěti, dokonce po 18 letech musí ten jeden z partnerů to posílat na účet toho dotyčného a ne matky nebo otce. Takže z tohoto pohledu stát neumí zajistit vymahatelnost práva, pokoušely se o to všecky vlády, roste nám to přes hlavu a já si myslím, že stát se k tomu musí postavit chlapsky. Máme to součástí koaliční smlouvy a já jsem přesvědčen, že v příštím roce tady
předsedovi Petru Fialovi rád přinesu dokument, který bude vláda následně prosazovat i v Poslanecké sněmovně prostřednictvím svých poslanců.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Rozumím vám správně, že do roka bude návrh vlády? Návrh v koalici?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Rok je za nějaké 2 měsíce. Bavíme o tom, že máme říjen a do ledna máme opravdu chvilku.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, řekl jste do roka, tak jakože příští říjen.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Do příštího roku, tak si to říkejme takhle.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Do příštího roku, dobře.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já jsem přesvědčen o tom, abych byl úplně konkrétní, že do měsíce je v stavu najít shodu koalice, to znamená hnutí ANO a sociální demokracie, a následně to bude probíhat tím klasickým způsobem, to znamená legislativním procesem jako takovým.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Nicméně bavíme se o politice, co by pro vás ta nedohoda znamenala? Do měsíce nebo do konce roku, jak říkáte, co by pro vás znamenalo, pokud byste se v koalici na této věci, která je pro vás zásadní, jak říkáte, neshodli?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Ta koalice potom nemá pro sociální demokracii význam, protože tady se bavíme o tom, že jsou nějaké požadavky sociální demokracie, které jsou aplikovány do koaliční smlouvy, díky tomu sociální demokracie do této vlády šla, a pokud nebudou tyto požadavky řešeny, tak nemá sociální demokracie v takové vládě co dělat. Ale já si myslím, že to není tento příběh. Protože my říkáme, i hnutí ANO říká, ano, chceme to řešit, akorát pojďme doladit parametry.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Jinými slovy, zálohové výživné má v sobě potenciál položit celou vládu, pokud…

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Ale to má jakýkoliv z těch zásadních požadavků sociální demokracie, které jsou součástí koaliční smlouvy. Já si nedokážu představit, že by hnutí ANO řeklo ne, tohle s vámi řešit nebudeme, protože je to součástí koaliční smlouvy. To znamená, já jsem přesvědčen o tom, že dojde k dohodě do měsíce a následně bude postupně následovat ten legislativní proces, ať na úrovni vlády, nebo potom následně v
Poslanecké sněmovně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo, tak jste to slyšel.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
O tom, co položí vládu, jsme od sociální demokracie slyšeli mnohokrát a všechny ty podmínky a nepřekročitelné meze a všechno to nakonec se ukázalo, že vládu nepokládá, že naopak ČSSD je pevná součást a skousne skoro všechno. Ale abych byl spravedlivý, zrovna panu prvnímu místopředsedovi náhodou tyhle věty věřím, protože u něj chvilkama ani nevím, jestli tu vládu vlastně podporuje, nebo nepodporuje. Dobře. Myslím vnitřně. Navenek samozřejmě ano. Ale abych se vrátil k tomu zálohovanému výživnému. Platí to, co jsem říkal tady a co prostě vidí všichni diváci. Bavili jsme se o tom před rokem, budeme se o tom určitě bavit za rok a nebude to. Ten pribináček nejenomže jste ho ještě, nevím, jestli se to vaří, nebo nějak jak se to připravuje.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Už je v krabičce.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Není v krabičce.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Je.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
V obchodě ho nemáme, ani se nemůžeme bavit o jeho ceně a já mám i pocit, že část lidí, co ho má vyrábět, ho vlastně vyrábět vůbec nechce. Ale jak říkám, chaos je skutečně pracovní metoda této vlády a to se projevuje na tom zálohovaném výživném.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A ta poznámka pana prvního místopředsedy, že je to opravdu potřebné, protože neplacení výživného je velmi častý trestný čin v České republice, spousta matek samoživitelek nebo otců nemá prostředky od druhého partnera, jsou v problémech, jak by jim
ODS pomohla?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Je potřeba.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Říkáte vymahatelnost práva, ale to se ukazuje, že prostě není tak snadné zlepšit, a ti lidé žijí často v složité finanční situaci.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ale jsou tu 2 věci. První, pokud se někdo dostane do skutečných obtíží sociálních a má problémy finančního charakteru, uživit rodinu a tak dál, tak tu máme spoustu sociálních dávek, máme tu systém pomoci v hmotné nouzi, máme tu spoustu dalších věcí, které těm lidem pomáhají. Na těch pracujme. A pokud má třeba sociální demokracie pocit, že tady je potřeba udělat nějakou úpravu, třeba změnit definici chudoby a nastavit jinak ty sociální dávky, tak ať to předloží. To je věc, o které lze určitě mluvit. Ale aby stát vstupoval do této věci a platil něco za ty, kteří se chovají nezodpovědně, to prostě přijatelné není. Ale přece neřekneme: no, tak se nedá vymáhat právo, pokrčíme rameny a začneme to nahrazovat nějakými jinými prostředky. S tím se přece nemůžeme smířit. Tak jestli má vládní koalice pocit, a já ten pocit určitě mám, že vymahatelnost práva není dostatečná, tak bych očekával od Ministerstva spravedlnosti, aby nám dalo nějaký návrh, jak chce postupovat, jak zrychlit práci soudů, co pro to udělá. Nic takového neslyším. Mimochodem Ministerstvo spravedlnosti, když jsme mluvili o církevních restitucích, bylo resortem, který se měl vyjádřit a vůbec se k tomu nevyjádřil, zatímco ostatní resorty se vyjadřovaly. Tak jedná Ministerstvo spravedlnosti, to si myslím, že není v pořádku. Tak jestli máme problém s vymahatelností práva, pojďme se bavit a očekávám od vlády návrhy v tomto směru, protože to se netýká jenom matek samoživitelek, kterým někdo neplatí výživné, ale týká se to celé společnosti a je to závažný problém. Tak ho pojďme řešit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Je to i chyba Ministerstva spravedlnosti? Vy už jste to tady naznačoval, pane místopředsedo.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Bezesporu ano, my jsme se o tom bavili s ministryní spravedlnosti na koaliční radě, kde jsme chtěli po Ministerstvu spravedlnosti, aby nastavilo nějaké parametry, kde by mohlo docházet k lepšímu vymožení práva právě v tomto případě. Samozřejmě to je dlouhodobý problém. Od roku 89, když vezmu to polistopadové období, za 30 let všechny vlády nějakým způsobem se na to dívaly a nechávaly to běžet. Nedokázala to vláda
ODS, sociální demokracie, hnutí ANO. Já si myslím, že je potřeba, abychom tu situaci řešili, abychom pomohli těm dětem, které žijí v neúplných manželstvích, abychom následně nastavili parametr. A jediná možnost, jak vyprovokovat stát k tomu, aby opravdu řešil v tomto případě vymahatelnost práva, je, že zde bude mít nějakou povinnost. A ta povinnost je zálohované výživné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Abychom to shrnuli, promiňte, do měsíce bude podle vás shoda v koalici, příští rok jde zákon do legislativního procesu.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já velice tomu věřím.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A pane předsedo Fialo, vy ten zákon nepodpoříte. A už, prosím, pojďme nedělat reklamu těm mléčným výrobkům. Nepodpoříte v žádné formě zálohované výživné.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
My to samozřejmě nepodpoříme, ale co jsme připraveni podpořit, je debata o úpravě sociálního systému, která těmto lidem pomůže. Ale to je úplně jiná debata, nezaměňujme hrušky s jablky, to my dělat nebudeme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Dobře, pánové, děkuju k tomuto tématu, pojďme na další. A u peněz zůstaneme. Vládní daňový balíček je v ohrožení, možná se nestihne projednat,
poslanci ho projednají na mimořádné schůzi 25. října. Zákony mimo jiné zvyšují spotřební daň na líh, cigarety a hazard nebo zvyšují některé poplatky, daňový balíček zajišťuje příjmy do rozpočtu, mimo jiné má pomoci financovat zvýšení rodičovského příspěvku. Podle opozice je to zdražovací balíček, který má vytáhnout peníze z kapes daňových poplatníků. Pane první místopředsedo, stihne se schválit daňový balíček? Po té, co jsme viděli tento týden v Poslanecké sněmovně, vládu tlačí čas.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já nejenomže o tom jsem přesvědčen, ale jako v to plně doufám, ještě abych to řekl takhle, protože daňový balíček je vlastně podmínka toho, abychom se mohli bavit o státním rozpočtu na příští rok s deficitem 40 miliard. My v tom státním rozpočtu navyšujeme některé mandatorní výdaje, to znamená výdaje, které se nám ročně budou opakovat, jako je například navýšení důchodů, kde se dostáváme de facto na 14 200 zhruba průměrného důchodu a ta naše ambice je těch 15 000 do konce volebního období, ale to jsou výdaje, které se nám každý rok budou opakovat. Proti tomu musíme nastavit daňovou zátěž, to znamená příjmy do rozpočtu, které se nám také budou opakovat. A proto ten daňový balíček a proto ty záležitosti, které s tím souvisejí. V případě, že by se daňový balíček neschválil, nestihl do příštího roku, tak by Ministerstvo financí muselo v rámci již připraveného rozpočtu škrtat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Povedlo by se dodržet schodek rozpočtu 40 miliard, nebo protože paní ministryně Schillerová říká, byl by to velký problém?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Byl by to velký problém, já jsem přesvědčen o tom, že nemůžeme jít se schodkem dál, to znamená, že nemůže být vyšší než 40 miliard, že to je maximum, na čem jsme se shodli. Mimochodem i tímto způsobem jsme informovali naše partnery v rámci Evropské unie. Co se týče toho, tak by paní ministryně musela řešit některé náležitosti dotýkající se jednotlivých ministerstev, to znamená, docházelo by ke škrtům.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo Fialo, byla to obstrukční taktika, to, co pozice dělala ve sněmovně tento týden?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
To nebyla obstrukční taktika. Já se nijak netajím tím, že my nechceme, aby se ten daňový balíček v této podobě schválil, ale my jsme v
Poslanecké sněmovně se snažili dosáhnout jiné věci, a to je zákony, které považujeme za potřebné a které třeba ve sněmovně čekají rok a více, naše návrhy zákonů, abychom je dostali aspoň na program jednání, a to se bohužel kvůli tomu, jak postupuje vládní koalice, nedaří. Ale k tomu daňovému balíčku, to je úplně jednoduché. My jsme přesvědčeni, že stát potřebuje dietu, prosím, zdůrazňuju, stát, ne občané, a že nemůže tímto způsobem vyčerpávat další rezervy, tahat peníze z kapes daňových poplatníků. My jsme tady slyšeli od Andreje Babiše, že se nebudou zvyšovat daně, že daňový systém bude jednoduchý, že budeme mít vyrovnaný rozpočet, a nic z toho tady není. A my si myslíme, že vláda, která v době ekonomického růstu nedělá nic pro ty horší časy, nevyužije té příležitosti, kterou má díky těm vyšším příjmům, které dostává, ale místo toho prostě ten stát pořád bobtná, zvětšuje se, neustále se vymýšlejí další věci, jak vytáhnout peníze z kapes daňových poplatníků, že to je špatně. Zvyšuje se, zvětšuje se ten stát, na to potřebuje vláda peníze, tak už sahá i do rezerv, což si myslím, že je prostě úplně neodpovědná politika. Takže od nás se podpora nedá očekávat, my si představujeme jiný stát, my bychom naopak daně snižovali, my bychom některé daně úplně zrušili, třeba daň z nabytí nemovitosti, abychom pomohli mladým rodinám, my chceme pomoci podnikatelům, zvýšit ten limit plátce DPH z milionu na 2 a dělat tahle opatření, která jsou rozumná, které předkládáme v Poslanecké sněmovně.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pan premiér a hnutí ANO opravdu slibovali, že daně zvyšovat nebudou, teď spotřební daň se zvyšuje.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Znovu říkám, jestli chceme navyšovat výdaje, které se nám hlavně ukazují jako mandatorní, to znamená například záležitosti, které se týkají Ministerstva práce a sociálních věcí, od důchodů počínaje a nevím, kam až konče, tak musíte proti tomu nastavit příjmy, které budou dlouhodobé a které budou každoročně. Já si myslím, že otázka zdanění hazardu nemusí vůbec nikoho trápit, všichni víme, že to je velice škodlivá záležitost.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, na druhou stranu adiktologové upozorňují, že ten zákon vůbec neřeší on-line kasina, kursové sázky na internetu, tam, kam spousta závislých dneska přechází, tak vlastně kde je smysl toho zákona?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já jsem podával pozměňovací návrh s kolegou Dolejšem, který řeší právě ten stávající hazard, to znamená, když si ho definujeme, něco jako losy, kursovní sázení, kasina a ve finále hrací automaty, tak jsem podával tak, aby od toho nejméně škodlivého po to nejvíce škodlivé, aby bylo více zdaněno. Bude otázkou v
Poslanecké sněmovně, mimochodem tam kolegové z ODS podpořili tento pozměňovací návrh v rozpočtovém výboru, a bude záležet na Poslanecké sněmovně, jak se k tomu postaví. Co se týče zdražení lihu, cigaret nebo tabákových výrobků, tady, i když mám střet zájmů, v uvozovkách, protože jsem kuřák, tak musíme říct, že tabákové výrobky a lihové, lépe řečeno, tvrdý alkohol, ať to zjednodušíme, je v České republice nejlevnější v rámci Evropské unie. To znamená, já si myslím, že ten prostor pro zdanění zde je, že ho stát musí využít, a v rámci toho musím říct, že mě osobně mrzí, že v rámci toho balíčku není bankovní daň. Tam máme spor v rámci koalice s hnutím ANO. Já jsem přesvědčen o tom, že těch zhruba 82 až 84 miliard zisku, které zde mají bankovní domy a spořitelny ročně, tak že když jim vezmeme 10, 15 % pro právě výdaje státu, tak že se nezvýší žádné poplatky pro občany, protože ten trh si s tím poradí. Dneska se díváte na střet jednotlivých bank, jak spolu soutěží, kdo bude dávat který poplatek zadarmo nebo za míň a podobně. Takže z tohoto pohledu si myslím, že trh by si s tím poradil, a do státního rozpočtu by přibylo někde mezi 12 a 14 miliardami. Stejně si myslím, že když budeme řešit do budoucna důchodovou reformu nebo jakékoliv úpravy, ať neříkáme důchodová reforma, protože k tomu se nikdo nedopracoval od roku 90, jakékoliv úpravy v důchodovém systému, které udělat musíme, protože zhruba do 15 let to navýšení těch seniorů, kteří pobírají důchod, bude opravdu velké, tak v rámci toho stejně budeme muset hledat zdroje, které nám toto umožní. A jeden z těch zdrojů bude právě bankovní daň, já chápu, že Andrej Babiš to v této fázi nechce, že se tomu brání, mě to mrzí, ale takový je život. Každopádně, co se týče daňového balíčku, jsou tam věci, které jsou pozitivní, které jsem říkal, věci, které negativní, pro které ani já nebudu hlasovat, například navýšení částky z tisíce na 2 000 Kč vkladu do katastru nemovitostí, jestli si chce nějaký pán nebo dáma v České republice scelit pozemky u zahrádky nebo u baráku a má za to zaplatit 2000, tak mně to připadá jako absolutní nesmysl. Takhle bych mohl pokračovat v rámci toho zákona.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Zachování daňového osvobození plynu pro vytápění v těch domovních kotelnách.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
To samé.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
To je pro vás natolik důležité, že...

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Důležité, nedůležité, tam je to o tom, že když pominu Prahu, Brno, Plzeň, Ostravu, kde jsou centrální zásobování tepla, tak lidé jsou na plynovkách, oni si koupili nový plynový kotel, spočítali si, že 10 let mají návratnost, 5 let na tom budou vydělávat, a my v půlce těch pravidel, to znamená toho zápasu, měníme ten systém s tím, že jim odebíráme vlastně tu podporu, což já považuji za hloupé a zbytečné. A už jenom to zdůvodnění, však ony ty velké firmy platí povolenky, to já si myslím, že není na místě.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane předsedo, jak se bude chovat
ODS při tom hlasování, při tom třetím čtení? Budete podporovat některé pozměňovací návrhy, nebo pak odmítnete zákon jako celek?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Budeme podporovat třeba naše pozměňovací návrhy, protože my přicházíme s řadou pozměňovacích návrhů, které by naopak daně snížily. A těch negativních věcí je tam celá řada. Mohli jsme ještě třeba připomenout zdanění technických rezerv pojišťoven, které zase vytvářejí určitý problém pro pojišťovny a vlastně pro občany do budoucna, kdyby nastaly nějaké krizovější situace. Ale my nepodporujeme zvyšování daní v žádném směru a nebudeme ho podporovat, protože já jenom uvedu příklad. Tak meziroční nárůst příjmů, který má k dispozici vláda, je přes 100 miliard korun, když to vezmu v průměru za poslední roky. Vládě to nestačí. Stát se zvětšuje a stejně ještě sestaví rozpočet se 40miliardovým deficitem. My zase při projednávání státního rozpočtu ukážeme na konkrétních příkladech a pozměňovacích návrzích, kde bychom 40, 45 miliard ušetřili, aby rozpočet byl vyrovnaný. A jsme připraveni prosazovat snižování daní, protože to máme spočítáno a vůbec by to žádný problém nebyl. V jedné věci souhlasím s panem prvním místopředsedou ČSSD a jsem rád, že ČSSD k tomu dospěla, že je potřeba dělat nějakou úpravu penzijního systému a že se musíme bavit o změně jeho parametrů, protože nikdo pod 40 let dneska, pokud se to nezmění, tak nebude mít slušnou penzi. Ale v tomto případě nejsme pro to, aby stát se choval tak, že rozhazujeme, docházejí nám peníze, tak ještě vymyslíme, kde co od občanů vezmeme.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
A promiňte, a financování důchodové změny nebo změny důchodového systému formou třeba bankovní daně, to podpoříte?


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ne, bankovní daň je podle nás úplný nesmysl a touto cestou v žádném případě jít nemůžeme. Ale ještě chci říct jednu věc, protože ono to vypadá tak jako bohulibě, no, tak jako zdražíme tabák, zdražíme alkohol. Dobře, pojďme se o tom bavit, ale až ve chvíli, kdy nám vláda řekne, kde ty peníze, které takto vybere od občanů z hlediska jakési výchovné daně, kde je občanům vrátí. Třeba na snížení daně z příjmů, na zrušení daně z nabytí nemovitosti a na těch věcech, které jsou pro občany potřeba. Protože když to vláda neudělá, tak platí to, co říkáme my. Potřebuje zalátat díry v rozpočtu, už sáhla třeba na rezervy, které vznikly z privatizačních věcí, a teď bude sahat na další. To je prostě podle nás nepřijatelné, takže my jsme přesvědčeni, že v této době je možné lidem snížit daně, vytvořit lepší podmínky pro podnikatele, udělat všechno pro to, aby ten stát dobře fungoval v době, kdy takováto konjunktura ekonomická nebude. Vláda Andreje Babiše dělá pravý opak.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane první místopředsedo, ještě mi řekněte jednu věc. Když tady před pár týdny seděla paní ministryně Schillerová, tak ona neustále opakovala, že je to hlavně v zájmu zdraví obyvatel, že ten zákon daní neřesti, tabákové výrobky, alkohol, hazard, a tudíž primární jeho rolí je chránit zdraví obyvatel a až potom zvyšovat daně. Vy vlastně přiznáváte ale, že primárně chcete příjmy do rozpočtu. Vy s tím tedy nesouhlasíte, že to ochrání zdraví obyvatel?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já s tím souhlasím, že to ochrání zdraví obyvatel, ale já to vnímám opravdu po té ekonomické stránce. Nemůžete po mně jako místopředsedovi rozpočtového výboru chtít jiné vyjádření. Kdybych byl asi místopředseda výboru zdravotnického, tak bych asi mluvil jiným způsobem.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Promiňte, já to po vás nechci, ale paní ministryně opravdu trvala na tom, že nechce zvyšovat daně proto, aby měla víc peněz, ale proto, aby chránila zdraví obyvatel, aby méně pili a kouřili.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Bezesporu hnutí ANO, a to říkal tady
Petr Fiala, které říkalo, že prostě nebude navyšovat daně, tak si hledá nějakou záminku pro to, aby mohlo zdůvodnit svým voličům, proč tak činí, já znovu říkám, že v rámci výběru těch daní my musíme řešit věci, jako je navyšování důchodů pro seniory, jako je minimální mzda, kdy jindy tyhle věci řešit, než když se ekonomice daří, kdy ta zem funguje perfektním způsobem, tak řešíte to, že opravdu děláte kroky, které zjednoduší a nějakým způsobem zlepší život obyvatel této země. Až bude krize, pak řešíte krizový scénář, pak řešíte, kde tyto finance vzít, kde je ořezat v rámci rozpočtu. Tam už nepřidáváte vůbec nikomu. A jestli dneska pravicové strany říkají, že není možné takhle rozhazovat, v uvozovkách, rádi to tak používají, a že je potřeba šetřit a připravovat se na tu krizi, tak já říkám, tak fajn, tak když se republice daří a ekonomice v tomto státu, tak se budeme připravovat na krizi, a až bude krize, tak budeme šetřit 2×. No a v ten moment ale se budou mít naši občané jak zaměstnanci v sirkárně za první republiky. Prostě je to špatně. Já si myslím, že republice se daří, má se dařit jejím občanům.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
To tak vůbec není, my musíme vytvořit podmínky pro to, aby lidé mohli podnikat, aby byli aktivní, aby se mladí lidé nebáli zakládat rodiny, aby ta země prostě fungovala. A to neděláme, protože prostě je zdaňujeme, zvyšuje se byrokracie, zhoršují se podmínky pro aktivní lidi, pro podnikání, podívejte se, jak to vypadá s drobným podnikáním. To jsou všechno věci, za které odpovídá tato vláda. Ale mimochodem každý, to je úplně jednoduchý důkaz. Kdyby paní ministryně myslela vážně to, že jde o zdraví lidu, tak to, co vybere, lidem někde vrátí, sníží nějakou daň, něco udělá, ale to tak není. Takže já se obávám, že má vlastně pravdu pan první místopředseda, že jde o to, aby se vybralo víc peněz. A to prostě podle mě úplně špatná cesta.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Panové, já vám děkuju k tomuto tématu. Pojďme ještě na jedno. Prezident Miloš Zeman by chtěl získat novou pravomoc pro hlavu státu, navrhovat zákony. Teď to může dělat vláda,
poslanci, senátoři a krajská zastupitelstva. Aby prezident dosáhl svého cíle, potřebuje změnit Ústavu. Má to vaši podporu, pánové? Pane první místopředsedo.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Moji určitě ne. Já musím říct jednu věc. Jestli chceme měnit pravomoci prezidenta České republiky a je úplně jedno, jestli to má být záležitost, kdy navrhuje zákony nebo má právo většího veta třeba při jmenování členů vlády a podobně, tak se dostáváme do poloprezidentského, minimálně do poloprezidentského systému. A už když se schvaloval zákon o přímé volbě prezidenta, tak já si nepamatuji jediného
poslance v té době, i když jsem neseděl v Poslanecké sněmovně, kteří by říkali, že chceme změnit náš systém na poloprezidentský nebo prezidentský. Zaprvé. Zadruhé. Pokud bychom připustili to, že budeme řešit nějaké další pravomoce pro prezidenta České republiky, tak říkám, že musíme otevřít Ústavu. Já si troufnu říct, že opravdu ti zodpovědní politici v ten moment přestanou spát, protože se budou jenom dívat na to, kdo který z politiků v České republice navrhne geniálnější myšlenku na změnu Ústavy, a budeme se tady dohadovat od rána do večera. Já si myslím, že otevření Ústavy, a to z jakéhokoliv důvodu v dnešní době, je obrovským rizikem. A do třetice, já si myslím, že legislativní proces tak, jak je nastaven, že mohou navrhovat zákony kraje v České republice, senátoři a poslanci, je úplně v pořádku, legislativní proces je z té většiny v rukou Poslanecké sněmovny a poslanců České republiky, koneckonců ze zákona je to jejich největší díl práce, kterou máme na starosti, a z tohoto pohledu je to úplně v pořádku. Že Senát nám do toho může mluvit, že může vetovat nebo upravovat, dávat návrhy a my to musíme přehlasovávat 101 poslanci, to znamená nadpoloviční většinou, to je úplně v pořádku. Že pan prezident nám může vrátit zákon a my ho zas musíme přehlasovat, to je úplně v pořádku. Ale změna Ústavy, já jsem zásadně proti.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo Fialo, má to vaši podporu, nebo ne?

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Ne, v žádném případě to mají podporu nemá a podporu
ODS určitě ne, jsme parlamentní republika, tak to má i zůstat. Jestli to chce někdo změnit, jestli má někdo zájem, ať tady máme poloprezidentský systém, tak ať se postaví před občany před volbami, vyhraje dvoje volby, tedy senátní i do Poslanecké sněmovny a pak to začne měnit. A řekne lidem otevřeně: já kandiduji s tím, že chci změnit tento systém na poloprezidentský, ale to se nestalo, takže vlastně podle mě se o tom ani nedá mluvit. A myslím si, že už teď máme problém, že pan prezident zasahuje do věcí, do kterých zasahovat nemá, například do personálního složení vlády, ještě kdyby měl zákonodárnou pravomoc, tak se může premiér Babiš stát v podstatě jeho kancléřem a vláda bude jeho poradním sborem. Toto je úplně špatná cesta a tou cestou se prostě nedá jít, takže naši podporu to nemá, mít nebude, my naopak budeme hlídat ústavní principy parlamentní demokracie a budeme bránit tomu, aby se změnila na nějaký jiný systém, protože to nepovažujeme za dobré. A tady máme shodu s panem prvním místopředsedou a zaprvé chci říct, jsem tomu rád, a zadruhé říkám, nemělo by to být překvapivé, že demokratické politické strany z levé části i z pravé části politického spektra hájí Ústavu, ústavní pořádek, tradici a právní stát. To mně připadá dobré.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Poprvé od začátku pořadu jste tady konsensuální, budu vám tedy oponovat já. Je to přímo volený prezident s velmi silným mandátem přímo od občanů a navrhovat zákony měli v minulosti i nepřímo volení prezidenti, naposledy pan Václav Havel, za jehož prezidentování se ta pravomoc zrušila. Proč to tedy nejde teď?

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Ta diskuse přece byla už při tom, když se schoval zákon o přímé volbě prezidenta. A tam byla diskuse o tom, jaké navýšení pravomocí či ponížení pravomocí by měl mít takto zvolený prezident. A nedošlo v rámci politického spektra k žádné dohodě v rámci toho, které pravomoci přidat. A právě to tady říkal před chvílí
Petr Fiala, z důvodu toho, abychom nepřešli jako Česká republika na poloprezidentský či prezidentský systém. A já si myslím, že jako kdybychom fungovali tímhle způsobem, že vždy, když změníme nějakou volbu, nebo nějakou funkci, nebo něco podobného, tak měníme Ústavu, no, tak já si nedokážu představit, kolikrát by v Americe museli změnit Základní listinu práv a svobod, vždyť to je hloupé. Já si myslím, že pan prezident má větší morální sílu a sílu navenek ve vztahu k tomu, že byl přímo volen. Že pan prezident, jak tady říká Petr Fiala, využívá ten svůj prostor, Miloš Zeman je tím mimochodem velice znám, on využije každou skulinku a jde až na hranu toho daného problému. Ano, to je jeho schopnost, je to určitá jeho výjimečnost, může to být věc, která se nelíbí. Ale zůstal bych u toho, že Ústava České republiky má být z tohoto pohledu dnes nedotknutelná. Jestli pan prezident chce navrhnout jakýkoliv zákon, má koneckonců expertní tým poradců, který se může spojit se senátory, s poslanci anebo při svých výjezdech s představiteli jednotlivých krajů, může tak učinit.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Je tady spousta argumentů i ústavněprávních. Prezident je z výkonu své funkce politicky neodpovědný, naopak vláda a politické strany jsou odpovědné, vláda je tím aktivním činitelem v tom procesu zákonodárném a tak dál, tak to má být, protože takto funguje
parlamentní demokracie a parlamentní republika, a kdybychom to chtěli měnit, tak měníme úplně ty základní principy a určitě to není dobře. A já k tomu přidám ještě druhý bod. Já nejsem stoupenec přímé volby prezidenta, nikdy jsem nebyl, myslím si, že to byla chyba, že to i spousta lidí vidí, co to způsobuje. A já si dovedu představit jednu změnu Ústavy, která vlastně není změnou Ústavy, ale návratem do původního stavu, a to je návrh nepřímé volby prezidenta. Já chápu, že pro to není většina ani u veřejnosti, ani mezi ostatními politickými stranami, takže jsem žádný takový návrh konkrétní nepředložil, ale otevírám diskusi opakovaně a myslím si, že tahle změna by byla dobrá, abychom podpořili ten charakter parlamentní demokracie, kterou Česká republika je a vždy byla. Zavádět do toho další prvky a další pravomoci pro prezidenta bych považoval za opravdu velmi, velmi nešťastné.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Máme ještě poslední 2 minuty, pan prezident byl tento týden hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici, měl by odejít dnes, opustit nemocnici, zatím nevíme, jestli se tak stalo, máte obavy o zdraví pana prezidenta, nebo věříte Hradu, který to vysvětlil tím, že tam je pan prezident na jakémsi rekondičním pobytu? Pane první místopředsedo.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já to zjednoduším, kdyby pan prezident řekl, že je na rekondičním pobytu, tak bych mu věřil na 100 %. Nemám důvod spekulovat, každý z nás má a měl v životě nějaké zdravotní problémy, já si myslím, že spekulace nejsou na místě. Já chci popřát panu prezidentovi hodně zdraví a ať mu rekondiční pobyt v nemocnici prospěje.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pane
předsedo Fialo.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Já nepatřím k těm politikům, kteří by komentovali nějak zdravotní stav, nemám k tomu ani dost informací a i to svým způsobem považuji za nevkusné a přeju panu prezidentovi, ať se mu zdravotně daří, a lidsky mu přeji, ať má dost sil do života. Nevidím důvod, proč bych se měl k tomu nějak vyjadřovat.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám děkuji za to, že jste byli hosty naší Partie. Pan Roman Onderka, první místopředseda ČSSD a
poslanec. Děkuji vám, že jste přišel.

Roman ONDERKA, první místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já také, krásnou neděli.

Terezie TOMÁNKOVÁ, moderátorka:

Petr Fiala, předseda Občanské demokratické strany a místopředseda Poslanecké sněmovny. I vám děkuji.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný den.


Petr FIALA, předseda strany a místopředseda PS PČR /ODS/:
K tomu se ráda připojím, pěkný zbytek neděle vám přejeme, příští neděli se na vás budu opět těšit v 11 hodin tady na Primě, další informace a nejenom z politiky pro vás budeme mít dnes ve Velkých zprávách za 5 7. Na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS