16. září 2019

Žalobci se nemohou divit, že jim polovina národa v kauze Čapí hnízdo nevěří

(FORUM 24) Předseda ODS Petr Fiala zhodnotil pro deník FORUM 24 dění posledních dnů. Hovořil o kauze Čapí hnízdo, ale také o selhání premiéra Andreje Babiše v případě vyjednávání portfolia pro eurokomisařku Věru Jourovou. A zmínil i elektronickou evidenci tržeb.

Věra Jourová pravděpodobně bude místopředsedkyní Evropské komise a bude zodpovědná za kontrolu dodržování hodnot Evropské unie a za transparentnost. Považujete portfolio, které získala v Evropské unii Věra Jourová, za dostačující?

Tady nejde o můj názor, jde o fakta. A ta jsou taková, že vyjednávací schopnosti českého premiéra při jednání o vrcholných pozicích v evropských institucích selhaly. Pokud jde o portfolio v komisi, tak premiér pro Českou republiku stanovil jasný cíl: silná ekonomická agenda. Opakoval to několikrát. Nakonec české komisařce zbyla politická agenda, jedno z nejslabších portfolií, a nejspíše úplně nejslabší portfolio, které v komisi je. A navíc bez možnosti cokoliv důležitého ovlivnit. Je dobré si přečíst, čím je Věra Jourová vlastně pověřena. Ani v našich médiích často zmiňovaná agenda v oblasti dodržování práva ji ve skutečnosti nebyla zcela svěřena, fakticky ji povede belgický eurokomisař pro spravedlnost Reynders a paní Jourová s ním má spolupracovat. Zcela varovné by ale pro nás všechny mělo být, že ještě pár dní před oznámením složení komise premiér Babiš tvrdil, že to bude jinak a že jde jen o mediální šumy. Mám pochybnosti, zda má vůbec přístup k reálnému dění, jestli ví, co se odehrává, a zda podstatné věci v Evropě nejdou úplně mimo něj.

Vládní koalice tento pátek přehlasovala Senát a znovu schválila 3. a 4. vlnu EET. Jak budete dále postupovat?

Toto není konec. Dokázali jsme EET měsíce zpomalovat, bránit zavedení, už jednou jsme uspěli u Ústavního soudu a organizovali jsme i odmítnutí Senátu. A pokračujeme. Využijeme každou skulinku, abychom to vládě zkomplikovali, to je dočasný plán. Nyní hledáme cestu, jak ve spolupráci s dalšími stranami EET znovu napadnout u Ústavního soudu. Konečným cílem je ale zrušení. V této podobě, jak to schválila vládní většina, se s EET nelze smířit. Je to nesmyslná byrokracie a komplikace, která poškozuje aktivní lidi a dopadne na všechny.

Státní zástupce zastavil tento týden trestní stíhání premiéra Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. Respektujete tento krok? Je pro vás vysvětlení státních zástupců dostatečné?

Zatím neznáme přesné vysvětlení a já jsem opravdu zvědavý, jak se s tím oni sami vypořádají. Odpovědní státní zástupci se nesmí divit, když část veřejnosti nechápe jejich kroky. Ani nám v Poslanecké sněmovně se nemohou divit, pokud jsou zde pochybnosti a rozpaky. Vždyť nás žádali o zbavení imunity Andreje Babiše. To nenavrhl žádný politický oponent předsedy vlády, o to Poslaneckou sněmovnu požádaly orgány činné v trestním řízení. Dokonce dvakrát. Mají být objektivní, ale nežijí ve vzduchoprázdnu. Čtyři roky řeší kauzu, stíhají, obviňují, nechají věc dospět k návrhu obžaloby a pak to celé zastaví. A rozhodnutí předchází výměna ministra spravedlnosti a zlostná premiérova kampaň. Nic jiného než respektovat toto rozhodnutí nemohu, ani ho nebudu zpochybňovat. Ale ani premiér, ani státní zástupci se nemohou divit, že polovina národa pochybuje. Musíme přemýšlet, jak vrátíme důvěru ve stát a jeho orgány, až se nám tuto vládu podaří vyměnit.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Petr Fiala

předseda ODS